Erori fatale pentru orice candidat
De ce foarte mulți candidați care răspund anunțurilor de recrutare nu sunt contactați de recrutori? Iată câteva greșeli clasice extrase dintr-un articol de pe site-ul Careerealism.
În căutarea unui loc de muncă, majoritatea candidaților, dacă nu au o șansă ieșită din comun, răspund la anunțuri de recrutare, care par să fie în perfectă concordanță cu experiența lor, fără a fi totuși contactați de recrutori. Ori sunt contactați pentru un prim interviu, dar niciodată pentru al doilea. Cu excepția cazurilor când cunoașteți pe cineva în firma respectivă, nu veți ști niciodată de ce candidatura voastră nu a fost luată în considerare. Iată mai jos câteva erori fatale, care pot explica acest lucru.
Greșeli în CV
Este un lucru fundamental, pe care nu încetez să-l repet. Atunci când redactați sau aduceți la zi CV-ul trebuie să-l citiți și să-l recitiți de nenumărate ori! Dacă știți că rigoarea este unul dintre punctele voastre slabe, rugați o altă persoană să vi-l recitească. Niciun angajator nu va încredința un post unui angajat care nu e în stare să scrie corect nici măcar un document despre el însuși. Nu mai trebuie nimic altceva pentru ca o candidatură să ajungă la coșul de gunoi.
Un prim contact greșit
Este de la sine înțeles că în discuție, fie că aceasta are loc la telefon, față în față sau online, limbajul și sintaxa sunt esențiale. Limbajul familiar, argoul pot fi acceptabile în anumite circumstanțe, dar nu dau o primă impresie bună unui angajator potențial. Și trebuie să vă asigurați că ați dormit bine în noaptea precedentă și că nu ați petrecut prea mult în serile anterioare. Recrutorul își va da seama dacă nu sunteți în formă.
Conținut nepotrivit pe rețelele sociale
Nici aici nu e nimic nou. Și nu ar trebui să fie o surpriză. Fiți atenți la mesajele pe care le vehiculați în rețea. Dacă ați postat poze de la băute, de la petreceri sau cu orice alt comportament nepotrivit în lumea profesională, ar fi mai bine să ștergeți urmele înainte de a candida.
Absența de pe rețelele sociale
Acest lucru nu se aplică tuturor activităților sau meseriilor. Totuși, dacă sunteți în căutarea unui post de marketing, de relații publice, în media sau în orice alt domeniu conex, țineți minte că recrutorii și angajatorii vor verifica dacă aveți o prezență puternică pe rețelele sociale și pe web. A nu cunoaște cele mai curente rețele sociale va da impresia că sunteți deconectat de tendințele actuale.
Prea insistent
Mulți candidați consideră că treaba celor din cabinetele de recrutare este de a le găsi lor un post. În realitate, recrutorii lucrează în serviciul clienților lor, ajutându-i să-și acopere cât mai bine posturile vacante. În general ei lucrează cu mai mulți clienți în același timp și cu zeci de candidați potențiali pentru fiecare post. A inunda un recrutor cu apeluri telefonice sau cu mailuri nu va duce la rezultatul scontat. În loc să vă considere ambițioși, ei vă vor pune mai curând eticheta de încurcă-lume și oameni-problemă cu care nu vor să aibă de-a face.
Insuficient de reactivi
Și reciproca este valabilă! Anumiți recrutori vor dori să vă contacteze pentru un al doilea interviu, pentru a obține informații mai personale, pentru a programa testele cerute de angajator etc. faceți în așa fel încât să fiți reactivi la cerințele recrutorilor. Dacă trebuie să facă eforturi să vă găsească de fiecare dată când are nevoie să vă vorbească, nu-i veți lăsa impresia angajatului perfect pe care îl caută angajatorul.
A fi reticenți la orice contact
Aproape toți recrutorii au trecut prin asta. Un candidat își încarcă CV-ul pe un site de locuri de muncă, apoi uită că acesta este în continuare acolo, multă vreme după ce a obținut postul. Majoritatea recrutorilor au o foarte bună capacitate de a găsi acul din carul cu fân. Dacă ați postat vreodată un CV pe un site de recrutare să nu fiți surprinși dacă un recrutor vă va contacta pentru oportunitatea unui nou job. Dacă nu sunteți interesați, rămâneți politicoși și pozitivi. S-ar putea foarte bine să aveți nevoie de acel recrutor mai târziu.
A nu avea toate competențele necesare postului
Cu siguranță, în perioade disperate sunt necesare măsuri disperate! Dar dacă sunteți șomeri de ceva vreme și timpul începe să conteze, a candidat pentru orice post nu vă va mări șansele de a fi recrutat. Mai rău, recrutorii pot să vă observe din motive greșite. În relația cu un recrutor, faceți să vorbească bunul simț. Fiți cinstiți, punctuali și dați detalii. Considerați recrutorul ca legătura dintre șomaj și o frumoasă carieră. Dacă aceștia sunt sensibili la efortul vostru, vă veți scoate pârleala. Dar nu trebuie să uitați nicio clipă că un recrutor are o misiune față de angajatorul său și în niciun caz nu este un consilier de carieră!
Alte articole pe care poate le-ați ratat:
Stăpânirea valurilor schimbării