Blog

Blog
Concentrarea pe elementele esențiale

Comments (0) - Uncategorized

Concentrarea pe elementele esențiale

Credeți că recunoașteți un lider când îl vedeți? Majoritatea companiilor au o noțiune greșită despre ce este și ce face un lider. De aceea eforturile de dezvoltare nu pot apela la leadership dacă sunt concentrate pe alți oameni decât trebuie.

Strategul strălucitor, geniul creativ, finanțistul de excepție și alți oameni inteligenți atrag, pe bună dreptate, atenție și respect. Oamenii recunosc cunoștințele și inteligența unor asemenea individualități, le respectă opiniile și ideile și par să dorească să-i urmeze. Combinați această abilitate mentală de excepție cu o etică a muncii și o dorință de a realiza ceva și nu va fi de mirare că oamenii se simt impresionați. Fără să fie conștienți de scurtăturile folosite, acești experți atacă poziții de leadership la nivel din ce în ce mai înalt, convingându-și – și uneori chiar intimidându-și – șefii pentru a-i promova. Dar multora le lipsesc unele trăsături esențiale de leadership. Deși s-ar putea să aibă succes pentru o vreme, fără o abilitate naturală de a conduce, este puțin probabil să reușească vreodată ca CEO sau în alte poziții superioare din afara domeniului lor de expertiză.

Cum arată un lider natural la 25 sau 30 de ani? Încercările de a răspunde la această întrebare iau adesea forma unei liste de calități personale. Da, sunt importante și acestea, dar singure ne pot trimite pe un drum greșit, mai ales că asemenea calități pot fi găsite la mulți lideri politici, spirituali sau la sportivi, care de cele mai multe ori nu au niciun gram de talent pentru afaceri. Mai mult, multe dintre trăsăturile și capabilitățile personale asociate în trecut cu leadershipul sunt insuficiente în ziua de azi. Trebuie să treceți dincolo de această listă a trăsăturilor personale pentru a include alte indicații că o persoană poate reuși în coordonarea unei poziții de business în contextul actual.

Un mod de gândire referitor la talentul neșlefuit al unui lider de business este de a lua în considerare cele două pale ale unei elice: abilitatea de a lucra cu oamenii și agerimea în afaceri, înțelegerea esenței modului în care afacerile produc bani. Mugurii acestor abilități există deja la oameni atunci când ating vârsta de 20 de ani. După acest punct, îi putem testa și le putem oferi oportunitățile de a dezvolta aceste abilități incipiente. Dar nu știm cum să le implementăm în oamenii maturi cărora le lipsesc complet. De aceea dezvăluirea acestor abilități, oricât de subdezvoltate ar fi, trebuie să facă parte din efortul central de identificare al potențialului de leadership. Oamenii cărora le lipsesc aceste capacități nu vor ajunge niciodată pe cele mai înalte poziții de leadership, indiferent de numărul celorlalte calități pe care le posedă.

Nu are niciun rost să argumentăm dacă talentul și trăsăturile personale sunt născute sau dezvoltate. Știm că ele încep să se manifeste singure destul de devreme și sunt bine înrădăcinate în anumiți oameni atunci când intră pe piața muncii. Unele dintre aceste calități pot fi latente și să iasă la suprafață doar mai târziu și numai în anumite condiții – așa cum se întâmplă când o persoană care nu este responsabilă în mod oficial preia frâiele într-o situație de criză. Însă este puțin probabil că veți reuși să le implementați la o persoană matură fără abilitățile inerente, care să facă din aceasta un lider.

Articole complementare:

Tehnici de negociere: cum să obţineţi ceea ce doriţi

Ameliorându-vă capacitatea de a asculta veţi deveni foarte interesant şi productiv

Ce înseamnă transformarea numerică

Pe locuri, fiţi gata, „obiectivaţi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *