Blog

Blog
De ce leadershipul nu are nicio legătură cu a conduce oamenii

Comments (0) - Uncategorized

De ce leadershipul nu are nicio legătură cu a conduce oamenii

Este fascinant cum grămada de scrieri despre leadership vorbește despre ce înseamnă să fii șef, director general, manager sau șef de echipă. Ce arată, în primul rând, acest lucru este că suntem din punct de vedere biologic înlănțuiți de propriile motoare ierarhice. Ne place să gândim că oamenii se pot ridica deasupra nivelului regnului animal, dar împărtășim această concentrare pe ierarhie cu regatul animalelor. Din acest punct de vedere, un lider este o persoană care se poate ridica deasupra celorlalți care încă ciugulesc, care poate da ordine și la care ne uităm ca la o figură paternă.

Sigur, odată cu cunoștințele acumulate suntem gata să dăm la o parte acest model primitiv de leadership. Nu putem însă renunța la motoarele ierarhice. În niciun fel nu putem abandona acest imperativ biologic. Atunci când devenim neliniștiți și ne pierdem direcția avem nevoie de o figură paternă pe care să ne putem baza, pe cineva care să ne alunge temerile și să ne aducă pe drumul cel bun. Și, de fapt, nu e nimic rău în a ne întoarce spre cineva puternic atunci când ne este frică.

Totuși, ar trebui să reinventăm leadershipul pentru o eră a cunoașterii. Leadershipul primitiv se referă la ocuparea unui rol semi-permanent într-o ierarhie fixă. Se bazează pe puterea de a domina un grup. Pentru alte animale, puterea este forța brută. Leadershipul pentru oameni a fost până de curând asociat cu același fel de putere. Acum se mișcă, înainte, spre un nou fel de putere – abilitatea de a dezvolta și a promova idei noi. Leadershipul continuă să se refere la indicarea direcției. Diferența constă în faptul că liderul primitiv pur și simplu decide ce trebuie făcut. Acest lucru este posibil în situații simple cum ar fi găștile de cartier, triburile sau echipele sportive, dar în afacerile complexe care se concurează prin inovarea constantă, lucrurile stau altfel. Directorul general este mult prea departe de tehnologie pentru a ști ce trebuie făcut. Dacă leadershipul înseamnă indicarea direcției, atunci el este din ce în ce mai mult inversat, direcția lui fiind de jos în sus în loc să fie de sus în jos. Persoana din vârf trebuie văzută ca un manager, care uneori dovedește calități de lider. Nimeni nu este lider doar prin numirea într-un rol de management.

Leadershipul într-o lume bazată pe cunoaștere poate fi numit un leadership al gândirii. Oricine are o idee bună poate influența cu succes un grup pentru a schimba direcția, dând dovadă de leadership. Puteți expune această formă de leadership în fața șefilor și a colegilor.

Leadershipul se leagă de management doar atunci când este văzut ca o poziție de forță față de un grup. Dar leadershipul conceput ca promovarea unei noi direcții din afara organizației sau de jos în sus este doar o acțiune ocazională. Nu are nimic de-a face cu ocuparea unei poziții. Din acest punct de vedere, nu există lideri, ci doar acte de leadership…

Alte articole care s-ar putea să vă placă:

Să ne concentrăm pe 4 zone atunci când conducem schimbarea

Să transformăm eșecurile într-o sursă a reușitei

Secretul unei prospectări care generează vânzări

Adoptarea unor comportamente productive pentru o mai bună reușită

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *