Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Semnele îndepărtării de leadership

Voi împărtăși cu dumneavoastră în acest articol lucruri menționate în dezbateri despre leadership în toate colțurile lumii, dar înainte de orice să vedem care sunt semnele reprezentând o indicație clară a îndepărtării de leadership:

  • Dați fiecărui subordonat direct titlul de lider, vă referiți la ei ca la „echipa dumneavoastră de leadership” și vă numiți întâlnirile „ședințe de leadership”, când toate astea nu reprezintă decât o etichetă goală;
  • Așa numiții „lideri” vin la dumneavoastră pentru orice decizie importantă. Ei nu sunt împuterniciți sub nicio formă să ia decizii de capul lor.
  • Continuați să efectuați o muncă de contribuitor chiar dacă sunteți într-un rol de leadership, dar cedați în continuare tentației.

Tranziția de la poziția de contribuitor individual către management și leadership

Aceste trei semne reprezintă o indicație clară că nu ați efecturat încă tranziția de la poziția de contribuitor la cea de lider, chiar dacă credeți altceva. Participarea la ședințe de coaching și mentorat cu cineva care a parcurs această cale va fi determinantă pentru reușita aceastei tranziții. Este important să găsiți pe cineva care chiar a trecut prin asta.

Cele menționate se întâmplă atunci când contribuitorii individuali încearcă să facă tranziția spre pozițiile de management și leadership fără o creștere a conștiinței, a înțelegerii și a setului de competențe necesare unei tranziții de succes. Vor trece anii, iar ei vor rămâne blocați într-o carieră stagnantă. Nu reușesc să avanseze și nimeni nu pare să reușească să le explice de ce. Așa-zisul lider este blocat în carieră pentru că nu a reușit să sondeze diferența magică dintre un contribuitor individual și un lider.

Diferența magică

Iar această diferență constă în faptul că o dată ce ați devenit lider, tot ceea ce faceți în fiecare zi este despre oamenii pe care îi coordonați nu despre dumneavoastră. Deveniți un coach și un dezvoltator de talente, în plus bineînțeles față de responsabilitățile „manageriale”.

Mulți manageri proaspeți sau chiar veterani, care nu au înțeles niciodată diferența, vor continua să facă ceea ce știu mai bine: să ducă sarcini la bun sfârșit. Este de înțeles pentru că sarcinile sunt mult mai concrete pentru a obține o buclă de feedback și este ceea ce știu să facă cel mai bine.

Totuși, un lider autentic va ști ce înseamnă leadershipul și în esență va deveni coach și dezvoltator de talente. Este un lucru similar cu un antrenor sportiv care nu joacă, ci doar privește jocul de pe margine, observă jucătorii, ia notițe despre ceea ce trebuie făcut din punct de vedere al dezvoltării și apoi face ședințe cu echipa și cu jucătorii în mod individual.

Deci testul constă în vizualizarea unui joc de fotbal: jucați în echipă sau luați note pe margine, astfel încât la pauză să discutați cu jucătorii despre ce a mers, ce nu și ce trebuie ameliorat.

Aceasta este cea mai mare provocare pentru lideri și trebuie privită cu empatie și dezvoltate programe și strategii pentru a-i ajuta pe acești manageri să-și poarte noile costume și să se simtă confortabili în ele.

Pe măsură ce se dezvoltă, ei vor deveni mai buni în dezvoltarea echipelor lor și le vor ajuta cu adevărat să treacă la următorul nivel de performanță. În acel moment, un asemenea lider nu va mai simți nevoia să folosească termenul de „leadership” în orice ocazie, ci va include leadershipul în acțiunile zilnice de coaching și de dezvoltare a membrilor echipei, observându-i în exercitarea atribuțiilor pentru a fi capabili să discute cu ei după aceea cum să se dezvolte și să se amelioreze pentru data următoare.

De asemenea trebuie dezvoltată în acești lideri o stare de spirit care să-i determine să renunțe la sarcinile de „contribuitor individual” pe care le place să le realizeze pentru a crea oportunități de dezvoltare pentru membrii echipei lor și le permit executivilor seniori să-i vadă pe post de coach și dezvoltatori de oameni, potriviți pentru roluri mai importante de leadership.

Aș vrea să aud de la voi ce alte strategii credeți că ar trebui aplicate pentru a-i ajuta pe liderii care se potrivesc acestor poziții să se amelioreze și să treacă de faza critică a tranziției?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *