Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Trebuie să vă părăsiți locul de muncă?

Aveți nevoie de curaj pentru a vă părăsi locurile de muncă în această perioadă în care, deși aparent economia merge bine, acest lucru este vizibil la nivelul ofertelor de locuri de muncă. Mai pe românește, joburile nu au început, încă, să crească în copaci și nici nu mai umblă câinii cu ele în coadă. Și totuși vă puneți adesea întrebarea dacă ar trebui sau nu să o faceți. Este o reacție normală, dar trebuie să rămâneți prudenți și să faceți toate socotelile pentru a ști dacă dorința de a căuta ceva prin alte părți este justificată sau dacă sunteți pradă unei aspirații pasagere de schimbare. Pentru a vă decide trebuie să fie reunite un anumit număr de condiții. Să vedem principalele puncte de analizat înainte de a lua decizia.

Ocupați un post de minim doi ani

Atunci când vă întrebați dacă trebuie să plecați din întreprinderea actuală, fără a fi vorba de o regulă absolută, ar fi mai bine dacă sunteți în acest post de cel puțin doi ani. Această regulă se bazează pe realitate, pentru că trebuie, în general, cel puțin 2 ani pentru a pătrunde în microcosmosul și comunitatea unei întreprinderi, să vă dovediți valoarea și să vă aduceți o contribuție semnificativă. În primele 6 luni vă aclimatizați la întreprindere și la funcție, în următoarele 6 luni vă înțelegeți colegii, procesele și sistemele în vigoare, regulile nescrise ale organizației și abia în următoarele 12 luni începeți să aduceți contribuții semnificative. Ați capitalizat astfel o experiență și este legitim să vă puneți întrebări în legătură cu ceea ce urmează. Bineînțeles, există și excepții, cum ar fi, de exemplu, cazul în care știți că ați făcut o alegere greșită în privința companiei, dacă munca dumneavoastră este complet diferită de ceea ce ați prevăzut și de ceea ce vi s-a promis. În acest caz nici măcar nu mai trebuie să vă puneți întrebări, ci treceți direct la acțiune.

Încercarea de a vă recuceri jobul

Natura muncii dumneavoastră este pe cale să se schimbe? Vă simțiți mult mai solicitat fără a avea resursele de a răspunde? Vă simțiți pur și simplu depășit de situație? Ați încercat să gestionați mai bine cererile care vi se fac? De a găsi o soluție pentru a vă crește mijloacele? De a face același job cu aceleași resurse, dar cu mai puține cereri? Dacă de la organizația dumneavoastră nu mai aveți ce spera, este timpul să vă gândiți la o schimbare. Trebuie să faceți distincția între o stare de oboseală sau de plictiseală profundă și un simplu capriciu de a schimba de dragul schimbării. Înainte de a schimba ar fi mai bine să încercați să redescoperiți plăcerea meseriei dumneavoastră, să vă puneți în mod serios întrebări dacă vă simțiți chiar atât de rău la locul de muncă până la a dori să-l părăsiți sau sunteți pradă unei dorințe de a schimba aerul. Trebuie să încercați să vă recuceriți jobul înainte de a vă decide.

Fericirea din celelalte sfere ale vieții

Dacă nu sunteți satisfăcut de alte aspecte ale vieții dumneavoastră, atenție să nu aruncați blamul asupra muncii. Ar fi prea ușor și periculos să vă utilizați munca pe post de țintă. Nu servește la nimic să așteptați fericirea de la locul de muncă atâta vreme cât celelalte planuri ale vieții dumneavoastră nu sunt de loc fericite. A vă părăsi locul de muncă în aceste condiții nu va funcționa, iar dacă nefericirea provine din viața personală, o veți purta cu dumneavoastră oricare ar fi postul pe care-l veți ocupa. E de la sine înțeles că nu trebuie să vă părăsiți postul dacă, de altfel, nu aveți nimic altceva în viața dumneavoastră, nici viață socială, nu exerciții fizice sau sport, nu angajamente sociale și niciun hobby. A vă părăsi singurul furnizor de identitate socială și de aparteneță la un grup v-ar pune într-o situație și mai destabilizantă.

Lucrul pentru un manager toxic

Numeroși angajați își părăsesc slujbele din cauza unui patron care asigură un management toxic. Dacă sunteți într-o asemenea situație, aveți dreptate să o faceți. Nu folosește la nimic să vă luptați cu el sau să încercați să-l faceți să schimbe managementul. Cel mai înțelept este să căutați o situație mai confortabilă. Dacă leadership-ul managerului dumneavoastră eșuează, este aproape sigur că există o cultură organizațională greșită și că managerii se luptă între ei într-o ambianță ipocrită și agresivă. Nu folosește la nimic să înotați contra unui torent de noroi.

A pierde timp la locul de muncă

Aveți mai multă experiență decât necesită slujba dumneavoastră și aveți sentimentul că pierdeți timpul. Nu aveți obiective clare, nici un feedback corect sau ați pierdut controlul rolului dumneavoastră sau perimetrului de responsabilități. Este ca o pană undeva pe care nu reușiți să o identificați, chiar după ce ați vorbit cu superiorul direct. Chiar citind încă o dată descrierea postului nu aveți o idee clară despre rolul dumneavoastră. În acest caz trebuie să treceți imediat la acțiune pentru că mai devreme sau mai târziu situația se va întoarce împotriva dumneavoastră. Cu acest flux se va găsi întotdeauna ceva ce vă poate fi imputat.

A fi plătit prea puțin deși există mijloace

V-ați făcut evaluarea și știți că sunteți plătit mai puțin decât trebuie. La cererea dumneavoastră de mărire vi s-a răspuns printr-un refuz îmbrăcat în scuze sau pretexte false, în timp ce întreprinderea merge bine, iar alții au obținut măriri la fel de meritate ca și a dumneavoastră. Bineînțeles trebuie să vă asumați consecințele financiare ale deciziei de a schimba. Dacă vă găsiți într-o situație financiară delicată, cel mai bun plan este de a rezista până când primiți o altă ofertă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *