Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Mutarea ca model în managementul schimbării

O mutare este o imagine completă a managementului schimbării în întreprinderi și în viața unui conducător: plecarea, uneori bruscă, ca o melodie hard rock, tranziția, cu cartoane și praf, apoi sosirea cu surprizele ei. Iată câteva trucuri și subtilități pentru dumneavoastră inspirate din cartea clasică „Tranziții de viață. Cum să te adaptezi la turnantele existenței noastre” de William Bridges.

Schimbarea începe cu un sfârșit

Exact ca în cazul unei mutări, managementul schimbării începe prin sfârșitul situației de pornire. Chiar dacă aceasta din urmă este dificilă, echipa dumneavoastră poate fi legată de anumite obiceiuri, chiar contraproductive. Îmi amintesc de directorul de IT al unui mare grup, neliniștit de dispariția unui post de alarmă în caz de incendiu într-un depozit. Iar între noi fie vorba, alarma nici nu era funcțională: butonul roșu nu acționa nimic… În cazul unei alte mutări a unei întreprinderi, unei angajate îi părea rău că va schimba drumul pe care mergea la muncă.

Sfat: Un sfârșit este întotdeauna emoționant, chiar dacă schimbarea aduce o situație pozitivă. Această situație pozitivă nu există încă, este doar teoretică. Situația actuală este prezentă și obiceiurile sunt bine ancorate. Este posibil de exemplu să împărtășiți aceste emoții privitoare la situația actuală și să sărbătoriți acest sfârșit. Cel mai important este că aceste emoții ies la suprafață și sunt acceptate.

Tranziția sau țara nimănui

Este momentul în care nu sunteți nici în situația veche, dar nici în cea nouă. Sunteți ca într-o zonă liberă între două țări, fără a fi în vreuna dintre ele. Pentru o mutare este momentul în care totul este ambalat în cartoane și nu aveți încă cheile sau abia le-ați primit. În aceste condiții, impresia generală este de plutire, de lipsă de orientare, de incertitudine. Instalați, de exemplu, un nou sistem informatic pe care nu-l cunoașteți decât din instrucțiunile pe hârtie. Îl cunoașteți doar pe cel la care ați renunțat și constrângerile lui. În această „țară a nimănui”, echipele dumneavoastră caută o nouă direcție în care să meargă pentru a se orienta.

Sfat: Practicați „victoriile rapide” – care sunt problemele de tipul pietrei din pantof pe care le puteți soluționa rapid? Care sunt avantajele sexy pe care le puteți aduce rapid și cu costuri modice?

Sosirea și noile sale obiceiuri

Munca grea a fost făcută: în sfârșit ați ajuns. Este momentul să sărbătoriți. Și totuși realitatea seamănă arareori cu ceea ce v-ați imaginat, cu ceea ce și-a imaginat fiecare. Anumite ajustări sunt întotdeauna necesare: o priză de curent în plus aici, un pic de vopsea dincolo. Este perioada de test pentru utilizatorii noului program informatic, de exemplu. Ea folosește la însușirea noutății, la crearea noilor obiceiuri și mai ales la gestionarea emoțiilor.

Sfat: Nu ezitați să transformați schimbarea într-un ritual (cupa de șampanie pe vaporul care pleacă). În definitiv, schimbarea și mutarea, care este o schimbare fundamentală, ne vor bulversa complet atașamentele, obiceiurile, reacțiile inconștiente. Este dificil de gestionat cu un simplu plan rațional. Și totuși structura, mesajele reale și cadrarea permit de asemenea calmarea și generarea încrederii.

Alte articole recomandate:

Lider și gestionar

Cum să aveți un mental de campion

Pentru reușita viitoarei dumneavoastră ședințe

Lucruri de bază, locuri comune şi evidenţe prea des uitate în management

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *