Blog

Blog
Pentru a opri spirala plecărilor

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Pentru a opri spirala plecărilor

Dacă întreprinderea dumneavoastră are probleme cu reținerea colaboratorilor, ea se poate găsi la un moment dat într-o situație delicată. Conform unui studiu al grupului Hay, în parteneriat cu Centrul pentru Cercetări Economice și de Business, această rată nu este pe cale să scadă, ci ar putea chiar să crească, atingând 15,1% în 2018 față de 13,7% în 2013. Mai mulți factori, printre care creșterea flexibilității pieței muncii și reluarea creșterii mondiale după 2014 vor amplifica acest fenomen. În plus, această rată este minimizată, deoarece nu ia în calcul plecările fără o înlocuire imediată. Plecările frecvente influențează negativ moralul echipelor și pot conduce la o spirală a dedmisiilor nedorite în întreprinderea dumneavoastră, cu impact negativ asupra rezultatelor. Iată cum să ieșiți din această spirală.

Ameliorarea procesului de recrutare

Care este cauza acestor plecări și ce trebuie făcut pentru a opri această spirală infernală? În practic toate cazurile, acest lucru se rezumă la unul sau două lucruri: fie întreprinderea dumneavoastră are un profil nefericit pentru anumite posturi, fie, o dată recrutată o persoană pe acest post, întreprinderea eșuează în a-i oferi un mediu profesional stimulativ. În primul caz este vorba de ameliorarea procesului de recrutare: a defini corect așteptările referitoare la postul prevăzut, interogarea candidaților într-un mod precis pe baza experienței, calificărilor și personalității lor. Trebuie validată capacitatea lor de a se integra în cultura întreprinderii, cu viitorii lor colaboratori și de a le propune o remunerație atractivă revăzută cel puțin o dată pe an.

Propunerea unei experiențe de lucru care dezvoltă

A doua cauză vine dintr-o experiență de lucru care nu ajută angajatul să crească. Acest lucru poate părea mai complicat de reglat decât ameliorarea procesului de recrutare sau oferirea unui salariu atrăgător, dar cu un pic de creativitate se poate dovedi mai puțin oneros. Un colaborator este satisfăcut de slujba sa atunci când se simte respectat și încurajat de către superiorul său, atunci când se simte „provocat”, împins spre limitele sale superioare în interiorul întreprinderii și considerat cu adevărat un „membru” al echipei. O soluție foarte simplă pentru ameliorarea satisfacției la locul de muncă și pentru fidelizare este adoptarea unui orar flexibil cu posibilitatea de a lucra și de acasă, deci de a oferi un mediu care permite atât o muncă susținută cât și o viață de familie. 80% din angajații Accenture, societate de consultanță binecunoscută, răspunzând unui sondaj intern, afirmă că flexibilitatea orarului îi incită să rămână în această companie. În Franța, conform unui studiu realizat de către ZE Village, Neo-Nomade, LBMG Worklabs și OpenScop, 4 milioane de oameni muncesc la distanță, iar 16,7% dintre salariați practică acest tip de activitate ocazional, adică cel puțin o zi pe săptămână. Totuși sunt mulți cei care ar dori să practice această metodă de lucru, dar se lovesc încă de refuzul propriei ierarhii.

Găsirea soluției de fidelizare

De fapt, oferirea unei alternative de muncă la distanță reprezintă un avantaj concurențial pentru întreprinderea care o poate oferi. Astăzi, grație democratizării videoconferinței (dezvoltarea de oferte Cloud, soluții accesibile în mod locativ, oferte pe alese pe PC-uri, tablete, telefoane inteligente sau pe sisteme dedicate), munca la domiciliu rămâne complet integrată în societate.

În concluzie, dacă întreprinderea dumneavoastră suferă de un nivel ridicat al plecărilor angajaților, ea trebuie să reflecteze asupra abordărilor corecte permițând reținerea persoanelor cheie. O muncă stimulativă, un salariu atractiv, dar și o flexibilitate a orarului, sunt elemente de luat în calcul fără a aștepta prea mult.

Alte articole recomandate:

Concepții greșite despre business development

Cum să vă faceți fericiți salariații și să-i fidelizați

Sunt leadershipul și democrația cu adevărat compatibile?

Gestionarea cu succes a conflictelor prin tehnica scării

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *