Blog

Blog
Un bun angajat nu este în mod obligatoriu un bun consultant şi viceversa

Comments (0) - Dezvoltare Personală

Un bun angajat nu este în mod obligatoriu un bun consultant şi viceversa

Numeroase persoane, la peste 40 sau peste 50, aflate în şomaj se gândesc să-şi propună serviciile întreprinderilor pentru a-şi găsi o activitate lucrativă pe măsura talentului lor. Ideea este excelentă, iar dacă doriţi să faceţi acest pas, iată câteva lucruri care vă pot uşura drumul.

Un bun consultant nu este un bun angajat

Şi viceversa… Insist asupra acestui lucru pentru că a deveni consultant este adesea prezentată ca fiind soluţia miraculoasă contra şomajului pentru un cadru matur. A fi prestatar de servicii este o meserie cu parte întreagă şi nimeni nu se transformă într-un chirurg peste noapte… Un cadru îşi vinde şi el serviciile, în intern şi în extern, dar „nu este acelaşi lucru”. Trecând de partea bună a forţei, pardon devenind freelancer, pierdeţi forţa de penetrare a întreprinderii dumneavoastră. Deveniţi un nimeni, nimeni nu vă aşteaptă şi nu interesaţi pe nimeni. Cu atât mai mult cu cât sunteţi în şomaj şi ego-ul dumneavoastră a primit poate o lovitură. La nivel de statut, oamenii vă percep mai mult ca pe un vânzător de enciclopedii decât ca pe un cadru managerial. Aveţi obişnuinţa de a excela într-un domeniu: marketing, finanţe, logistică. Ca freelancer sunteţi o întreprindere singur. De ştiut: strategia, toate etapele vânzării, contabilitatea, marketing-ul, producţia, toate vă aparţin. Şi nu veţi aprecia cu adevărat lipsa structurii. Separarea între viaţa privată şi cea profesională se va micşora mult şi chiar va dispărea uneori: biroul este acasă, orarele sunt puternic amestecate cu viaţa dumneavoastră privată, iar viaţa dumneavoastră privată vă va invada spaţiul de lucru. „Dragă, dacă tot eşti acasă, nu poţi să…”

În orice situaţie dificilă, o oportunitate

O fiinţă umană avizată valorează cât două… Dacă trezoreria v-o permite, vă puteţi acorda un spaţiu de manevră: de exemplu subcontractarea părţii contabile la o întreprindere specializată sau realizarea site-ului web. Concentraţi-vă în schimb pe strategia dumneavoastră. Acordaţi-vă timp pentru a o pune la punct. Fiţi sigur: veţi reveni asupra ei în mod regulat şi o veţi schimba cu aceeaşi regularitate. Dar la început, alegeţi o axă strategică şi testaţi-o. Apoi treceţi la acţiune. Profitaţi de această trecere la acţiune pentru a construi o metodă. Această metodă personală, care va face din dumneavoastră un bun prestatar de servicii, trebuie bineînţeles combinată cu o strategie!

O organizaţie suplă sau multă structură

Am citit multe articole spunând că munca la domiciliu necesită un birou luminos, separat de restul casei etc. Acest lucru depinde de caracterul dumneavoastră. Eu am învăţat în timp să lucrez oriunde şi cu orice suport: cu ordinatorul, telefonul, o foaie de hârtie, un dictafon într-o cafenea, într-un tren, într-o sală de aşteptare… Identificaţi deci de ce aveţi nevoie cu prioritate: structură, să ieşiţi, de regularitate? Şi acordaţi-vi-le. Dar nu mai mult de două obiective.

În sfârşit deveniţi cadru managerial

Clienţii dumneavoastră sunt poate patroni de întreprinderi. Ei vă vor asculta mai uşor dacă aveţi standing-ul lor. Lucraţi la imaginea dumneavoastră, la reţea, la întreprinderea dumneavoastră. Uitaţi de CV pentru o carte de vizită, de exemplu. O anumită persoană s-a concentrat asupra site-ului său web: oferta sa este bine prezentată şi dă impresia că o practică de 10 ani. Aceste sfaturi sunt foarte simple şi par evidente atunci când situaţia nu se complică. Ceea ce este important de făcut, este să vi le amintiţi atunci când viaţa devine mai grea. Şi vă urez mult succes în această profesie, care poate fi uneori genială…

Alte articole recomandate:

Cinci întrebări pe care trebuie să vi le puneți atunci când vă gândiți la restructurarea organizației dumneavoastră

Ortografia care ucide

Cadre de conducere – cine sunteți cu adevărat?

Dezvoltarea angajaților trebuie să înlocuiască analiza performanțelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *