Blog

Blog
Renaissance

Comments (0) - Romania, Turism

Renaissance

Surpriza ultimei perioade în care a putut fi vizionată expoziția Immersive Bucharest la Biblioteca Națională s-a numit Renaissance, o expoziție imersivă dedicată maeștrilor renașterii italiene.

Dacă răsfoim cele două volume groase ale lui Vasari – „Viețile pictorilor”, vom observa că au fost peste o sută de pictori notabili în perioada renașterii. Expoziția imersivă se concentrează doar pe cinci dintre ei, poate cei mai importanți: Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael si Tițian.

Botticelli a făcut trecerea de la stilul gotic la cel renascentist. Cele mai cunoscute opere ale tale sunt Primavera, Nașterea lui Venus, Venus și Marte, Adorația magilor și Naivitatea mistică. Și apropo de imaginea oferită de el cu nașterea zeiței frumuseții, am cunoscut o tânără belgiancă, roșcată și pistruiată, care ziceai că este ieșită direct din tablou.

După Leonardo ne-au rămas vreo douăzeci de tablouri doar. Însă opera lui este cea mai complexă când vine vorba de un om al renașterii. A fost pictor, sculptor (vrând să-i arate lui Michelangelo că poate și el!), arhitect, inginer și inventator. A construit fortificații, castele, mașini zburătoare sau care de luptă, chiar și un precursor al tancurilor. Și toată lumea cunoaște zâmbetul enigmatic al Girondei, pe care mii de oameni se înghesuie și se îmbrâncesc zilnic pentru a o vedea la Luvru!

Michelangelo era cunoscut mai degrabă ca sculptor, până când a pictat tavanul Capelei Sixtine. Cele mai cunoscute sculpturi ale sale, David și Pietà, pot fi admirate la Florența, la Galeria delle Academia, (David) și la Vatican (Pietà), în Bazilica Sfântul Petru. Capela Sixtină a pictat-o în patru ani la ordinul papei Iuliu II, transformînd ceea ce părea mai mult un grajd în capodopera pe care o cunoaștem azi… A realizat imaginile de la est la vest, iar ultima scană îl reprezintă pe Dumnezeu atunci când separă lumina de întuneric. Teoriile conspirației abundă în privința mesajelor ascunse de către artist în diferite scene!

Între Leonardo si Michelangelo rivalitatea a fost atroce și fost niciodată domolită doar de dispariția lor fizică.

Spre deosebire de Leonardo și Michelangelo, Raphael a murit tânar, la 37 de ani. Este faimos prin Madonele sale, dar și prin decorarea camerelor Vaticanului, denumite Le Stanze di Raffaello. A pictat multe opere de inspirație religioasă, fiind în slujba Vaticanului, dar și unele inspirate din istoria antică (Școala din Atena, Triumful Galateei). Autoportretul său poate fi admirat la Galleria degli Uffizi din Florența.

Tițian este cel mai faimos reprezentant al scolii venețiene. El a dezvoltat un stil personal de aplicare rapidă a culorilor, uneori imprecis, fără desene prealabile, rezultatul fiind expresivitate directă cu figuri mai vii și mai reale. Din păcate nu îi plăcea să-și transmită cunoștințele către ucenicii săi și singurul care a reușit să „fure” ceva din tehnica maestrului a fost El Greco.

A avut însă o influență extraordinară asupra urmașilor săi în ale picturii, de la Velasquez, Rubens, Caravagio, van Dyck și Rembrandt, la Poussin, Watteau, Goya și chiar Manet, Delacroix și Cezanne!

Pe canalul meu de YouTube găsiți mai multe clipuri filmate de mine cu această expoziție și nu numai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *