De ce e atât de dificilă schimbarea carierei?
Ca profesioniști, în general subestimăm procesul de schimbarea a carierei. Și nici nu avem, de obicei, suficiente abilități pentru a naviga cu succes prin întregul proces. Și atunci unde putem obține expertiza și competențele necesare unei schimbări de carieră? Serviciile din școlile și universitățile noastre sunt subdimensionate, insuficiente și nici nu sunt convins că se pricep la asta. Învățăm să ne schimbăm cariera, pur și simplu, făcând acest lucru. În contextul muncii sunt trei mari categorii de oameni. Sunt cei setați să rămână unde sunt, indiferent dacă sunt fericiți sau nu. Complet opuși acestui tip sunt cei care nu se lasă niciodată legați și nu lasă pe nimeni să preia controlul carierelor lor. Categoria finală se așează cumva la mijloc și conține majoritatea oamenilor – cei care-și doresc o schimbare de carieră, dar nu sunt capabili să o facă pentru că nu sunt pregătiți din punct de vedere mental pentru asta.
Este ca și cum, cei care se încadrează în această a treia categorie și-ar dori o zână bună, care cu ajutorul baghetei magice îi poate transporta pe un post și o carieră ideale. Și pentru majoritatea oamenilor chiar asta e problema – își doresc să se întâmple ceva, în loc să facă lucrurile să se întâmple. Ceea ce îi ține pe loc este faptul că nu înțeleg ce trebuie făcut. Pentru că nu au competențe, experiențe și cunoștințe, ei preferă să mormăie referitor la propria carieră și să aștepte pasiv într-o stare de inerție. Voi încerca să vă ofer mai jos câteva sfaturi despre pașii care ar trebui făcuți și despre modalitățile practice de a declanșa schimbarea.
Acest lucru este cu atât mai important cu cât se spune că nu peste multă vreme majoritatea celor aflați în câmpul muncii vor munci pe posturi care încă nu au fost inventate, în timp ce multe din meseriile de azi vor dispărea…
Puncte de presiune
Ceea ce face dintr-o schimbare de carieră o călătorie provocatoare sunt punctele de presiune pe care le întâlnim pe drum. Acestea pot avea legătură cu voi ca indivizi, cu angajatorul actual, cu piața muncii și cu modul în care vă găsiți calea. Și ele pot privi inclusiv chestiuni personale cum ar fi viața de familie. Cât de multă independență și libertate de alegere aveți referitor la echilibrarea schimbării de carieră cu viața personală? Cum afectează mental pregătirea schimbării existența unui partener de viață și a unor persoane dependente? Dacă sunteți singuri și vă relocați, vă puteți pur și simplu lua lucrurile în spate și vă închiriați o nouă locuință. Însă, dacă aveți o familie, soțul sau soția ar trebui să-și părăsească actualul loc de muncă, iar copiii vor merge la o școală nouă. Sau veți face o navetă zilnică sau săptămânală, care în niciun caz nu ușurează lucrurile. Și aici vorbesc din experiență…
În special aceste puncte de presiune conduc oamenii spre inerție – spre a nu face nimic. Ei speră că orice mutare va fi inițiată de angajator, cu altcineva care se va ocupa de mutare și va ușura orice tensiuni potențiale și probleme. Aceste lucruri se mai întâmplă, dar nu atât de des ca în generațiile precedente. Este un paradox faptul că lucrătorul flexibil din de la sfârșitul secolului 20 trebuie să facă atâtea lucruri pe cont propriu de-a lungul carierei.
Piața
Piața muncii este un loc în care navigația rămâne dificilă. Unul dintre motive îl formează angajatorii conservatori care nu vor să-și asume riscul angajării unei persoane care vrea să se mute într-o anumită industrie dintr-o carieră complet diferită. Iar presiunea oamenilor care vă spun că nu o puteți face rămâne constantă.
Piața muncii este ca o mare infestată de rechini. Industria recrutării acționează ca un broker și are starea de spirit bazată pe faptul că orice relație este tranzacțională. În angajatorii conservatori găsiți un grup de oameni care nu sunt interesați ca voi să faceți ceva diferit, iar în privința recrutorilor profesioniști, aceștia sunt interesați doar să vă vândă competențele actuale și experiența potențialilor angajatori. Iar dificultatea navigării prin aceste ape o dă tocmai nivelul, în general ridicat, al șomajului.
Pregătirea mentală
Deci cum vă pregătiți din punct de vedere mental pentru schimbarea carierei și cum gestionați punctele de presiune asociate? Legat de faptul că sunteți pregătiți din punct de vedere mental pentru schimbarea carierei, singura problemă majoră în pregătirea aceasta este nevoia absolută de claritate referitor la ceea ce vreți să faceți. Odată ce v-ați clarificat obiectivele, vă puteți pregăti mental pentru această schimbare.
Este însă foarte dificil să vă pregătiți singuri pentru ceea ce va urma. Chiar și atunci când sunteți absolut siguri despre ceea ce vreți, rămâne provocarea mentală a schimbării care se potrivește și celorlalți impactați de ea, în special familia.
Cel mai ușor lucru, când ajungeți aici, este să trageți concluzia că totul este mult prea dificil. Pentru a vă schimba această stare de spirit trebuie să tratați procesul de schimbare al carierei ca pe o campanie extraordinară și un proiect excepțional. Aveți nevoie să respirați adânc și să vă puneți gândurile în ordine din punct de vedere strategic și tactic. Vechea zicală că găsirea unui nou loc de muncă este un job în sine, este adevărată. Dacă nu aveți un loc de muncă cu timp complet, nu vă bazați pe faptul că aveți destul timp liber și folosiți-l inteligent. Dacă lucrați cu timp complet, atunci va trebui să investiți mult timp și efort pentru a o face, menținându-vă la fel de productivi la locul actual de muncă.
Și de ce ar trebui să vă mutați?
Dacă schimbarea de carieră este dificilă, de ce s-o faceți până la urmă? În anumite cazuri este posibil să nu fie nevoie să o faceți, chiar dacă sunteți nefericiți cu anumite aspecte al poziției curente. Dacă nu sunteți fericiți în privința șefului ori sunteți plictisiți sau frustrați, s-ar putea să nu fie nevoie să vă dați viața peste cap, ci pur și simplu să vă clarificați problemele și apoi să găsiți soluția la îndemână. Dacă aveți o abordare corectă și o comunicare deschisă cu angajatorul, s-ar putea să descoperiți că puteți rămâne unde sunteți realizând doar niște ajustări ale rolului vostru actual.
Oricât de dificilă ar fi o schimbare de carieră, s-ar putea să fie o dificultate și pentru angajatorul vostru dacă vă pierde. Procesul de recrutare pentru anumite poziții poate dura foarte mult. Angajatorul s-ar putea să fie receptiv la idea de a rămâne pe locul actual cu anumite ajustări de poziție. Este un drum mai ușor și mai ieftin pentru organizație. Punctul de presiune însă e mai dureros pentru indivizi decât pentru organizație.
Concluzii
A ieși din zona de confort pentru a face o schimbare de carieră este o experiență singulară. Părăsiți locul călduț cu care sunteți familiarizați pentru singurătatea schimbării pe o piață cu adevărat dură. Încercați să faceți ceva nou pe cont prorpiu, să vă împachetați ca pe un produs atractiv și să vă puneți pe piață. Este un lucru care vă izolează. Sunt oameni care vă pot ajuta să vă rescrieți CV-ul, dar ei ei nu știu cu adevărat ce aveți în cap, dacă nu angajați un profesionist din acest domeniu cu care să lucrați cot la cot.
Trezindu-vă singuri în mijlocul unei schimbări dificile de carieră ajungeți în fața altor puncte de presiune. S-ar putea să începeți să vă gândiți: „De ce fac asta?” și „De ce vreau să trec prin asta?” De aceea, înainte de a începe procesul de schimbare al carierei, este important să vă pregătiți mental pentru o perioadă plină de provocări, clarificându-vă motivele acestei schimbări și planul de acțiune pentru a o duce la bun sfârșit.
Și nu uitați: lumea se schimbă mult mai rapid ca înainte. Dacă nu faceți schimbarea atunci când o doriți, s-ar putea oricum să fiți obligați să o faceți într-un anumit moment. Iar momentul nu va fi niciodată mai bun sau mai ușor de ales! Planetele se aliniază rar și nu rămân niciodată în această poziție…
Alte articole interesante:
Soluția care se ascunde adesea în spatele unui conflict
Principalii factori care contribuie la lipsa de satisfacție la locul de muncă
Când vă pierdeți slujba, vă păstrați valoarea profesională
Cum îi faceți pe membrii echipei să vină pregătiți la ședințe