Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Când vă pierdeți slujba, vă păstrați valoarea profesională

Pierderea unui job este o perioadă pe care nu o trăiți, în general, bine. Și totuși, cuvântul „șomaj” provine din latinescul „caumare”, care înseamnă calm. Aceasta ar trebui să fie o perioadă de întoarcere la pacea interioară, la serenitate, la tăcere, pentru a reporni mai bine în zumzetul lumii muncii. Trebuie să profitați de această pauză pentru a vă estima valoarea reală, pentru a vă pune întrebările potrivite și a elimina îndoielile.

Capitalul dumneavoastră profesional rămâne intact

În sistemul nostru, banul este simbolul reușitei sociale și un gaj al respectabilității. Salariul este un ancoraj puternic în lumea muncii și reflecă situația dumneavoastră de moment. De ani de zile sunteți evaluat, auditat, cântărit, apreciat, dar singurul preț valabil este cel aflat pe fișa de salariu. În ziua în care vă pierdeți jobul nu v-ați demonetizat pentru acest lucru. Aveți o valoare intrinsecă, un capital profesional care se determină prin ceea ce câștigați închiriindu-vă munca unei întreprinderi. Dacă aveți un venit anual care provine dintr-o sumă de bani investită cu o dobândă de 5% puteți, plecând de la acest venit, să calculați valoarea capitalului investit. Dacă aplicați acest raționament la munca dumneavoastră, estimarea capitalului dumneavoastră se face înmulțind venitul anual cu 20. Cel mai important lucru de luat în considerare este că acest capital rămâne intact în momentul concedierii și nimeni nu vi-l poate fura. Este averea și patrimoniul dumneavoastră, care nu este plasat atâta timp cât n-ați semnat un alt contract de muncă.

Valoarea dumneavoastră „negociabilă” depinde de piață

Dincolo de acest capital, valoarea dumneavoastră socio-profesională variază în funcție de perioadă, meserie, raritatea profilului sumneavoastră, locul funcției în organigramă. Pe piața muncii ofertele se întâlnesc cu cererile și degajă tipologiile generale ale candidaților, în care vă puteți identifica:

  • Angajatul banalizat rentabil: activ competitiv cu marjă redusă, cel mai general și răspândit. Ocupați o funcție clasică în producție, vânzări, gestiune, secretariat. Pe această piață extinsă trebuie să negociați strâns salariul și să nu așteptați miracole, deoarece concurența e dură!
  • Angajatul banalizat în pierdere de viteză: activ în declin cu marjă redusă în activități care se automatizează, se delocalizează etc. Această piață se reduce încet cu salariile în scădere.
  • Angajatul diferențiat foarte rentabil: star competitiv în creștere cu o marjă mare în informatică, multimedia, electronică, finanțe, telecom, științele vieții etc. Această piață este constantă sau explodează, oportunitățile sunt numeroase, concurența slabă sau suportabilă, salariile confortabile sau chiar regale.
  • Angajatul diferențiat în dezvoltare: nou potențial cu marjă mare, dar și cu riscuri, pentru comerț electronic pe internet, agricultură biologică, mediu sau energii regenerabile, prestațiile noilor servicii la domiciliu. Încă greu de clasificat, dumneavoastră sunteți adesea cei care le creați, pariați pe a fi în avans față de ceilalți. În revanșă, nu există concurență sau este mică, iar dacă piața explodează ați luat premiul cel mare.

Bunăvoința dumneavoastră emoțională

Pe lângă valoarea măsurabilă aveți și o valoare imaterială, un fel de bunăvoință personală care variază în funcție de interlocutor și de ceea ce simte acesta. Salariul este important și trebuie să-i acordați atenția pe care o merită pentru că structurează multe lucruri, dar trebuie să rămâneți sănătos din punct de vedere economic și echilibrat fizic. Forțați deschiderea ușii: faceți din ban servitorul dumneavoastră și rămâneți autonom din punct pe plan financiar. Trebuie să vă eliberați, dacă nu riscați să dați jobului aura cea mai abrutizantă pe care, de fapt, nu o are. Banul rămâne un mijloc de schimb universal, dar nu este atotputernic: poate cumpăra o întreprindere, dar nu reușita, un titlu, dar nu o competență, un smartphone, dar nu timpul, o diplomă, dar nu o expetiză, o situație, dar nu respectul, un coach, dar nu talentul, bani, dar nu rentabilitatea, lăudători, dar nu recunoștința, internet, dar nu omniprezența, o temă astrală, dar nu autoîncrederea, colaboratori, dar nu spiritul de exhipă.

Pentru a câștiga bani este mai bine să-i evacuați din strategia dumneavoastră

Tactica adoptată trebuie să vă dea timp pentru a reuși în proiectul dumneavoastră. Uitați de ei pentru a nu fi dependenți, suprimați-i din discursul dumneavoastră pentru a-i capta mai bine. Liberi de considerațiile materiale, deveniți mai spontan, convingător, iar înclinațiile inimii sau minții primează în demersul dumneavoastră. Munca este adesea de temut când este privită prin intermediul cifrelor, rapoartelor, și atunci un resentiment determină alegerea unei profesii, un angajament, solidaritatea în sânul echipei și împărtășirea emoțiilor. Vă faceți prieteni la muncă, vă identificați cu mândrie cu o corporație, cu o meserie sau un sector de activitate; vă alegeți un job care vă îmbogățește emoțiile, iar o muncă sursă de plăcere este întotdeauna mai bine plătită. Poate că nu vă place munca, dar sunteți îndrăgostit de o activitate, de un produs, de un serviciu de o afacere. Cu cât vă place mai mult o meserie și mediul ei înconjurător, cu atât o veți exercita mai bine, veți fi mai bine plătiți, chiar dublu pentru că plăcerea de a o face este în sine tot o remunerație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *