Blog

Blog
Semne care vă pot arăta că puteţi fi un antreprenor

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Semne care vă pot arăta că puteţi fi un antreprenor

Aţi putea deveni antreprenor şi sunt anumite semne neaşteptate care vă indică prezenţa unor calităţi necesare. Sunteţi pasionat, rezistent şi curajos. Dar sunt necesare şi alte calităţi mai subtile, ca insatisfacţia, mania controlului, masochismul, introvertismul…

Insatisfacţia: nimic nu vi se pare suficient de bun

Când cea mai mare parte a persoanelor care îşi ating obiectivul consideră că merită un timp de răgaz pentru a savura rezultatul obţinut, antreprenorul se gândeşte la următoarea sa acţiune sau întreprindere. Coco Chanel este un exemplu bun. Ea a început cu o linie de pălării simple, a continuat cu haine pentru femei şi a reuşit din plin în domeniile bijuteriilor şi parfumurilor. La moartea sa în 1971, ea a lăsat o marcă emblematică şi un imperiu comercial cu o cifră de afaceri anuală de 160 de milioane de dolari. Un antreprenor de acest tip, departe de a se opri la o mare reuşită, este continuu devorat de provocarea unei noi cuceriri.

Mania controlului

Un antreprenor trebuie să facă efortul de a găsi echilibrul între controlul întreprinderii sale şi recrutarea persoanelor talentate capabile să preia frâiele unei activităţi. Patronul care se interesează de toate detaliile trebuie să se implice la toate nivelele, ceea ce riscă să devină prejudiciabil pentru productivitate. Acest lucru îi poate stresa pe salariaţi, care se pot simţi sufocaţi şi prea puţin responsabilizaţi. Steve Jobs şi Bill Gates reputaţi pentru a fi maniaci ai controlului dovedesc totuşi contrariul.

Masochismul

Antreprenorul este invadat de o motivaţie valorizantă şi trebuie să se obişnuiască să îndure riscurile. Numai un masochist acceptă să se pună într-o asemenea situaţie contradictorie. Plăcerea cea mare rezidă în a se lansa într-o aventură care vă face să înduraţi rapid lipsa banilor, chiar pierderea lor, o muncă incredibil de lungă şi angoasa singurătăţii întreprinzătorului. Cel care dirijează şi lansează start-up-uri unul după altul poate fi considerat şi mai masochist, dacă această exprimare nu este cumva un pleonasm, pentru că el se aruncă de fiecare dată în aceleaşi dureri şi frustrări ale afacerii pe care o lansează.

O relaţie de dragoste-ură cu banii

Antreprenorul în general este mişcat de dragostea pentru bani, de ispita câştigului şi acest lucru foarte devreme în viaţă. Warren Buffet a făcut bani vânzând de toate (mingi de golf, timbre şi reviste). Apoi, banul îşi pierde importanţa ca mobil, el preferând frisonul lansării unei afaceri noi şi puterea care o însoţeşte.

O latură atipică, un pic decalată

Mulţi antreprenori se descriu ca fiind atipici şi neasimilabili mulţimii muritorilor. Până la abandonul căilor pe care marea masă se străduieşte să le urmeze. Bill Gates, Ted Turner, Richard Branson, François Pinault sau Xavier Niel sunt tot atâtea exemple de antreprenori care şi-au abandonat studiile. Antreprenorul se poziţionează adesea ca un outsider pentru că el vede lucrurile sub un unghi diferit de al celorlalţi.

Sunteţi considerat un pic nebun

Pentru că adesea are o viziune pe termen lung, ambiţia sa este considerată ca o nebunie de prietenii şi familia sa până când acea viziune devine realitate. Ruth Handler a creat Barbie, păpuşa cea mai emblematică din lume. Din anii ’50 ea a fost primită cu dubii şi critici. Să propui o păpuşă care seamănă mai mult cu un adult decât cu un bebeluş sau un copil a fost o mare îndrăzneală în acel moment, până când toţi copiii lumii au adoptat-o.

Sunteţi un pic introvertit

Pentru a dirija o întreprindere ar trebui să fiţi, în principiu, extrovertit. Dar nu este totuşi o necesitate. Patru cadre superioare din zece, şi putem da exemplul lui Larry Page, Preşedinte al Google, sau Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, sunt introvertiţi. În mod paradoxal, introvertitul în întreprindere favorizează spiritul de echipă mai bine decât extrovertitul. El este adesea reputat pentru capacitatea sa de a asculta, reprezentând un atu esenţial pentru leadership.

Alte articole recomandate:

Ceea ce spuneți este important – cum să comunicați mai bine în timpul schimbărilor

Cum să dați stresului lovitura de grație

Colaboratorii care vă pot ajuta startup-ul să decoleze

Cum vă asigurați înainte de a vă hotărâ să vă schimbați jobul

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *