Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Interviul de recrutare – cum răspundeți la întrebările capcană ale recrutorului

Sunt mulți recrutori și angajatori care pun întrebări referitoare la comportamentul vostru în cadrul experiențelor trecute pentru a face o predicție a performanțelor voastre viitoare. Dacă anumite întrebări sunt clasice prin formularea lor, răspunsurile rămân mereu delicate. Iar dacă nu le puteți prevedea, vă puteți totuși pregăti familiarizându-vă cu temele cele mai probabile cum ar fi cea mai mare slăbiciune, gestionarea stresului propriu sau o decizie proastă pe care ați luat-o, ce puteți spune despre dumneavoastră sau despre fostul patron, despre perioadele fără un loc de muncă, etc.

Cea mai mare slăbiciune

Răspunsul la acest tip de întrebare nu este niciodată ușor. Nimeni nu este perfect și există întotdeauna anumite aspecte ale comportamentului vostru pe care le puteți ameliora. Totuși este prudent să furnizați informații care nu dăunează candidaturii dumneavoastră. Acest tip de dezbatere este cu siguranță o capcană. Cel mai bun mod de a scăpa este să vorbiți despre voi cu sinceritate și să dezvăluiți anumite aspecte la care lucrați pentru a vă ameliora sau a le minimiza consecințele.

Modul de gestionare a stresului

Recrutorul vrea să afle dacă știți să gestionați mai multe priorități și proiecte în același timp. Cel mai bun răspuns constă în a recunoaște stresul ca o parte integrantă a vieții dumneavoastră și să explicați că în lumina situațiilor tensionate pe care le-ați traversat deja, vă simțiți pregătit să îl gestionați într-un mod echilibrat.

Cea mai proastă decizie pe care ați luat-o

Intervievatorul se interesează mai puțin de decizia în sine, cât de modul dumneavoastră de gestionare a situației periculoase pe care ați generat-o și de modul în care v-ați descurcat, de inventivitatea voastră în a găsi o soluție. În acest caz este măsurată capacitatea dumneavoastră de rezolvare a problemelor.

Vorbiți despre dumneavoastră

Atenție, pericol! În general ne place să vorbim despre noi. Până la urmă este subiectul pe care-l cunoaștem cel mia bine… Și totuși în contextul unei angajări, răspunsul este dificil și aparține fiecăruia. Nu este vorba să dați pe dinafară de încredere referitor la parcursul vostru, oricât de genial ar fi. Cel mai bun mijloc este de a degaja fapte concrete – de care puteți fi cu adevărat mândri – și de a le contextualiza în raport cu recrutarea și întreprinderea care recrutează. Este ocazia de a vă pune în valoare cele mai importante realizări, în măsura în care ele corespund atuurilor pe care le caută recrutorul.

Vorbiți de fostul vostru șef

Atenție la terenul alunecos! Recrutorul vrea să știe ce tip de relație întrețineți cu șeful vostru ierarhic, să știe dacă sunteți legitimist și posedați un minim de viziune de ansamblu asupra șefului direct. Această întrebare poate lua forma: ce așteptați de la viitorul dumneavoastră patron? Bineînțeles că se impune cea mai mare diplomație, dar trebuie să evitați în același timp limbajul de lemn precizând aspecte de management care vă ajută să munciți bine. Vă veți expune astfel cunoștințele dobândite și o formă de maturitate socială.

Perioadele în care n-ați lucrat

Paradoxul paradoxurilor, în momentul în care mulți angajați sunt în șomaj, recrutorii sunt mereu uimiți că aveți perioade fără activitate. Suspiciune comună dificil de îndepărtat, prin care puteți fi luați drept incompetenți sau profitori de sistemul de protecție socială. Este mai bine să anticipați întrebarea dând explicații pentru a îndepărta orice suspiciune. Nu folosește la nimic să invocați vicisitudinile pieței muncii. Toată lumea o știe și cu un asemenea argument riscant interlocutorul dumneavoastră se poate gândi că imputați responsabilitatea traseului profesional circumstanțelor, mai mult decât liberului-arbitru propriu. Dacă acesta este cazul, asumați-vă această trecere, precizați că ați avut întrevederi și că, din diferite motive obiective (localizare, salariu, situații familiale, etc.), nu ați fost reținut ori nu ați acceptat.

Faptul că nu ați fost promovat în altă întreprindere

A nu fi fost promovat în organizația precedentă nu este chiar atât de rău luat în considerare ca și concedierea, dar lasă totuși recrutorul circumspect, întrbându-se dacă aveți cu adevărat un potențial de evoluție. Cel mai bun răspuns constă în a-l informa că a fost alegerea dumneneavoastră, de exemplu ați considerat că nu vă puteți asuma resposabilitățile, nu v-ați simțit pregătit sau nu ați vrut să dați această oriectare propriei cariere, ceea ce demonstrează responsabilitatea și hotărârea. Ceea ce poate justifica demersul actual de a găsi un post cu mai multe responsabilități în coerență cu aspirațiile dumneavoastră. Dacă propuneți ca referință fostul șef, veți elimina acest motiv de neîncredere.

Cel mai mare motiv de mândrie

Cea mai mare greșeală ar fi să răspundeți cu o realizare din viața personală. Rămâneți în cadrul vieții profesionale. O altă eroare ar fi să spuneți că a fost în ziua în care patronul v-a felicitat în fața întregii echipe. Este bine, dar și mai bine ar fi să-i spuneți recrutorului că sunteți mândri de rezultatul obținut, care a justificat felicitările. Vanității preferați-i mândria muncii duse la bun sfârșit și a performanței pe care-ați atins-o. Și dacă puteți, alegeți să comunicați cu entuziasm cifre despre una dintre realizările deosebit de elocvente pentru recrutor, pentru că se aliniază cu postul prevăzut.

Alte articole complementare recomandate:

Despre management și inovație

Exprimarea dezacordului în fața unui grup

Competențe personale care trebuie dezvoltate rapid pentru păstrarea competitivității

Câteva reguli de bază pentru reușita misiunilor de tranziție sau restructurare

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *