Blog

Blog

Comments (5) - Dezvoltare Personală

Pericolul unui șef toxic

Noul șef s-a dovedit un bun negociator, câștigându-și un pachet de beneficii foarte bun. Dar la prima și singura petrecere pentru angajați a început să-și dea arama pe față. Și-a instalat biroul într-o clădire separată. Și nu după mult timp, înclinația sa de a întârzia la ședințe, de a pleca repede, stând acolo numai pentru a-și pronunța edictele, a devenit o evidență. În timpul mandatului său, moralul și performanțele organizaționale s-au prăbușit. Iar el a dispărut în doi ani și-un pic.

Așa cum șefii eficienți pot face mult bine organizației, cei toxici pot produce daune considerabile. Prin toxic, nu înțeleg doar incompetent ci și rău.

În decursul timpului am discutat cu multă lume și am adunat multe informații despre șefi toxici. Multe companii încă se luptă să iasă din groapa în care i-a împins un lider toxic. Povestea cu care am deschis articolul este doar una din cele multe pe care le-am auzit în cursul călătoriei mele profesionale. Primul pas pentru a face față în mod eficient unui șef toxic este să recunoști că ai unul. Iată zece indicații că un nou șef este, probabil, toxic:

  1. Când un șef toxic este îmbarcat, este ca și cum toată camaraderia și bucuria este absorbită în afara organizației. Ca și Dementorii din Harry Potter, șefii toxici drenează pasiunea din oameni, lăsând în urmă doar un imens simț al disperării. Angajații ajung să se simtă ca niște șoricei care au fost supuși la electroșocuri, rămânând într-o stare de spirit pe care psihologii o numesc neajutorare dobândită. Așa cum s-a exprimat un fost angajat al unui șef toxic: „Nu a durat mult până când întreaga organizație a rămas doar un corp fără suflet”.
  2. În doar câteva săptămâni de la sosirea șefului toxic, mercurul din „indicatorul de neîncredere” al organizației începe să urce vertiginos. Oamenii încep să se privească suspicioși. Reuniunile altădată animate devin moarte, ca și cum nimeni nu mai are curaj să exprime o opinie divergentă. Conform unui angajat: „Oamenii au încetat să spună ceea ce gândeau. Dacă aveau totuși curajul să o facă, priveau cu teamă peste umăr pentru a se asigura că nimeni nu-i aude, și o spuneau într-o șoaptă firavă. A fost ca în Invazia hoților de trupuri”.
  3. Puterea se consolidează în mâinile câtorva oameni care raportează direct șefului toxic. Cei care pun acest proces sub semnul întrebării sunt eliminați din organizație. În multe cazuri, șeful toxic reușește aceste lucruri nu printr-o confruntare directă, ci prin injectarea unei otrăvi letale în doze mici care te îmbolnăvesc treptat.
  4. Șefii toxici preiau rapid controlul canalelor de comunicație. Schema și ierarhiile de raportare ale organizației sunt rearanjate astfel încât totul să circule printr-un canal central cu foarte puține alternative. Deși nu o recunosc, șefii toxici se simt amenințați de fluxurile deschise de informații. Așa cum spune un fost coleg al unui șef toxic: „A simțit că dacă alții ar ști ce se petrece cu adevărat, poziția, puterea și prestigiul său ar fi minate”.
  5. Cu un șef toxic, angajații au dificultăți în a-și aminti de ce au venit să lucreze în această organizație. Adevărata misiune a organizației devine obscură. Șeful toxic abate atenția tuturor către valorile materiale, cum ar fi veniturile și ierarhiile, iar misiunea organizației este tratată doar ca o unealtă pentru umflarea rezultatelor.
  6. Șefii toxici îi lasă pe ceilalți să se simtă manipulați și folosiți. Unii sunt atât de insensibili încât nici nu observă jerfta pe care modul lor de operare o ia de la colegi, dar alții se bucură de ea. Tot un angajat a spus: „Ea părea să creadă că singurul mod de a-și maximiza imaginea era acela de a-i face pe cei din jur să se simtă din ce în ce mai mici.”
  7. Curând după sosirea șefului toxic, oamenii încep să dispară. Aproape invariabil aceste plecări nu sunt anunțate, lipsite complet de fanfară și de explicații. Într-o zi erau acolo, iar ziua următoare dispăruseră. Abia mai târziu au aflat ceilalți că foștilor colegi li s-a spus într-o zi fără nicio explicație să-și strângă lucrurile și să părăsească imediat clădirea. Șeful toxic nu-și exprimă niciodată recunoștința pentru serviciile aduse, în public sau în particular.
  8. Pe un șef toxic nu-l interesează ce au ceilalți de spus. Unii operatori  mai deștepți par să asculte proiecția celorlalți, dar când trec la acțiune oricum nu țin seama de ea. Destul de repede încep să-și expună adevăratele culori în ședințe. Un alt angajat al unei șefe toxice spunea: „Ea a continuat să-i întrerupă pe ceilalți, micșorându-le contribuția și terminând prin a-și asculta doar propria voce.”
  9. Șeful toxic începe să se poarte ca un terorist. Oamenii sunt tratați nu ca niște surse de înțelegere, ci ca niște unelte de implementare. Când părăsest acest drum, șeful toxic le reamintește cât de ușor pot fi înlocuiți. Pe scurt, instrumentele de convingere fac loc celor de constrângere. Și asemenea tehnici sunt puternic întărite de creșterea sentimentelor de vulnerabilitate care însoțesc îngroșarea rândurilor celor dispăruți.
  10. Vă simțiți ca și cum fiecare mișcare vă este urmărită de ochi nevăzuți? Ca și cum ați fi într-un fel de pușcărie? Vă simțiți ca și cum șeful dumneavoastră ia lecții de leadership de la Jeremy Bentham? Creația sa Panopticonul este o clădire cu un gardian aflat în mijloc, privindu-i pe cei internați, care sunt înșiruiți în jurul periferiei, fiecare într-o celulă separată. Cei din celule nu își pot vedea gardianul, generându-se astfel un simț al supravegherii continue.

Diagnostic: șef toxic. Ce este de făcut?

Un angajat a spus: „Cel mai bine este să acționezi onest și curajos. Evidențiază impactul șefului toxic și sprijină din toate puterile o schimbare decisivă a cursului.” O tentație care trebuie evitată cu grijă este aceea de a lupta împotriva otrăvii cu otravă. Nu folosiți tactici toxice pentru a combate toxicitatea. Acest lucru nu este doar un parfum de ipocrizie, ci este o complicare a problemei prin corodarea mai avansată a culturii organizaționale.

Când se întâmplă acest lucru, șefii toxici înving.

Articole complementare recomandate:

Managementul și starea de bine a colaboratorilor

Soluția ascunsă în spatele conflictului

Principalii factori care contribuie la lipsa de satisfacție la locul de muncă

Cum blocați vibrațiile negative la locul de muncă

Comments (5)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *