Distrugerea microîntreprinderilor
Deși create încă din 2004, microîntreprinderile au luat avânt și au devenit coloana vertebrală a economiei românești abia în perioada 2017-2023, în care regimul lor fiscal s-a stabilizat, iar guvernanții nu s-au mai jucat cu ele după cum bătea vântul. Astfel, în 2022 s-a ajuns la un maxim estimat de 1.000.000 de microîntreprinderi din un pic peste 1.100.000 de companii active în România. Iar dacă vom mai socoti și cel puțin un angajat pentru fiecare microîntreprindere, obligatoriu pentru a beneficia de regimul mai favorabil de taxare cu 1% din cifra de afaceri, atunci vom constata că cel puțin un sfert din angajații companiilor private lucrau în acest tip de firme!
De aceea am numit microîntreprinderile coloana vertebrală a economiei românești!
Spre comparație, în aceeași perioadă existau în țara noastră doar 9.000 de societăți pe acțiuni…
Însă imediat după ieșirea din pandemie, viitorul acestui tip de firme începea să fie tot mai sumbru, iar norii negri începeau să se adune deasupra lor pentru că la adoptarea faimosului PNRR niște idioți care nu aveau nicio legătură cu economia reală (așa cum de altfel nu are nici un politruc din conducerea țării) a inclus distrugerea regimului microîntreprinderilor ca jalon pentru primirea unei sume importante din banii europeni. Sigur că idioții ăia nu mai sunt de mult la guvernare, iar acum critică măsurile luate de cretinii care i-au succedat, cei care au continuat cu mare entuziasm acțiunea de distrugere!
Acest regim simplu de impozitare al cifrei de afaceri a fost una dintre explicațiile avântului economiei românești în perioada post-pandemică. Iar frânarea bruscă din acest an poate fi explicată și prin măsurile luate anul trecut de guvern, de creștere a taxării acestui tip de societate comercială, corelat cu o scădere a plafonului și alte măsuri restrictive referitoare la întreprinderile legate și dreptul de a deține părți sociale în mai multe microîntreprinderi. Și numărul microîntreprinderilor se pare că a scazut la 300.000, adică mai puțin de o treime față de maximul anului 2022, iar 500.000 au fost închise în urma falimentului!
Sigur, pentru marii economiști ai Băncii Mondiale sau pentru funcționarii europeni plătiți excesiv de bine, dar și pentru politrucii noștri (care mai au și cu totul alte interese), privitori din avioane, de la mare altitudine, ai economiei românești, microîntreprinderile par niște furnici care deranjează și trebuie strivite. Și o vor face în anii următori prin creșterea taxării și reducerea pragului sub care se pot încadra în această categorie!
Dar pentru noi, cei care lucrăm în ele, și le cunoaștem de la firul ierbii, ca să folosesc un termen iubit de microbiști (mai ales că la noi toată lumea se pricepe la politică și la fotbal), acestea reprezintă, poate, unica posibilitate de a pune o pâine mai albă pe masă și de a mai reface un pic echilibrul dintre muncă și viață…