Blog

Blog
Mulhouse, orașul zidurilor pictate

Comments (0) - Franta, Turism

Mulhouse, orașul zidurilor pictate

Orice vizită la Mulhouse trebuie să înceapă în Place de la Réunion, faimoasă pentru casele cu zidurile pictate. De o parte și de alta a primăriei sunt cel puțin patru case care merită admirate. Cea din stânga a fost o croitorie pentru că altfel ce ar căuta o pereche de foarfeci în picturile de pe zid? Alături este casa Mieg, după numele proprietarului inițial care, fiind elvetian, a comandat picturi reprezentând bătălia de la Sempach si pe eroul acesteia elvețianul Von Wilkenried.

Tot în aceeași piață se află și Templul Sfântului Ștefan (Saint-Etienne), construit la începutul celei de-a doua jumătăți a secolului XIX, pe locul unei biserici din secolul XII. A fost construit într-un stil neogotic, în mare vogă la acea vreme, și păstrează în că cea mai mare parte a vitraliilor din biserica originală, unele dintre cele mai frumoase de pe cursul superior al Rinului.

Și pentru că tot suntem în orașul zidurilor pictate, trebuie să vedem și versiunea lor modernă, adică Le M.U.R. (Modulable Urbain Réactif) un instrument de promovare al artei stradale. Lângă acest „perete” atrage atenția o pictură murală roșie în centrul căreia se distinge mesajul „toutakou tu me regarde” (dintr-o dată mă privești – într-o traducere aproximativă), operă a lui Pierre Frænkel, un artist local cunoscut pentru mesajele și jocurile de cuvinte pictate în spațiul public.

Avem în oraș și trei muzee mai puțin obișnuite! Primul dintre ele este dedicat imprimeurilor textile și adăpostește cea mai importantă colecție de textile din lume, dar și o istorie a tehnicilor de imprimare pe stofe din secolul XVIII și până în perioada contemporană. Al doilea muzeu este dedicat trenurilor și putem vedea locomotive și vagoane din toate epocile căii ferate.

Însă cel mai interesant, cel puțin pentru mine, l-am lăsat la urmă. Este vorba de colecția de automobile a fratilor Schlumpf, instalată într-o fostă filatură, care prezintă 430 de vehicule de excepție, de la 97 de mărci diferite, printre care 150 de automobile Bugatti! Exproziția este organizată în trei spații distincte: Aventura automobilului, care ne prezintă „strămoșii” și „clasicele”, Zona curselor de automobile, unde putem vedea modele sportive excepționale de la începutul curselor de automobile și până la noi, și spațiul capodoperelor, cu modele dintre cele mai prestigioase, printre care și două Bugatti Royale. Și în orice caz nu trebuie să ocolim simulatoarele, spațiile de joacă și în niciun caz nu trebuie să ratăm conducerea unei mașini de colecție pe autodrom!

În încheiere, vă propun o plimbare prin parcul zoologic și botanic, situat doar la câteva minute de centrul orasului și unde, pe o suprafață de 25 de hectare, într-un cadru natural de excepție, putem întâlni 1.200 de animale din 170 de specii și 3.500 de specii și varietăți de plante. Este un adevărat loc de promenadă, o gură de aer proaspăt la doi pași de centrul orașului, unde, în funcție de anotimp, culorile și mirosurile se schimbă permanent…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *