10 trucuri pentru a părea mai inteligenți
Este formidabil să fii isteț, dar inteligența este mai greu de mimat. În multe cazuri, modul în care ceilalți vă privesc este la fel de important ca nivelul real de inteligență pe care-l aveți.
„Nu numai că-mi folosesc tot creierul pe care-l am, ci și pe tot pe care-l pot împrumuta.” – Woodrow Wilson
Așa cum au arătat studiile, inteligența explică doar circa 20% din ceea ce facem în viață; majoritatea celorlalte 80 de procente se datorează inteligenței emoționale (EQ). Inteligența emoțională este o abilitate atât de importantă încât 90% din performerii de top la locul de muncă au un nivel înalt de EQ. Și tot oamenii cu un EQ înalt obțin veniturile cele mai mari, comparativ cu cei cu niveluri de EQ mai reduse.
Semnul inteligenței emoționale este conștiința de sine, care implică nu numai cum sunteți, ci și modul în care sunteți percepuți de ceilalți. Oamenii cu un nivel înalt de inteligență emoțională sunt maeștrii în a influența și știu să-și modifice comportamentul pentru a obține maximum dintr-o situație dată.
Poate că nu veți fi capabili să vă modificați din punct de vedere genetic, dar există anumite strategii verificate care vă pot ajuta să păreți mai inteligenți. Unele dintre aceste strategii vă pot părea arbitrare, dar cercetările au arătat că ele fac diferența. De aceea vă ofer sfaturile de mai jos.
Folosiți o inițială între nume și prenume
John F. Kennedy. Franklin D. Roosevelt. Se pare că ar exista un motiv real pentru care atâția oameni rămași în cărțile de istorie folosesc o inițială între nume și prenume. Nu numai că folosind această inițială vă crește statutul social, dar cresc așteptările la capacitatea intelectuală și la performanță. În cadrul unui studiu, participanții au fost rugați să citească și să dea o notă eseului lui Einstein despre teoria relativității, atribuit fie lui David Clark, David F. Clark, David F. P. Clark sau David F. P. R. Clark. Iar David F. Clark a adunat mai multe voturi decât toți ceilalți la un loc. În cadrul unui alt studiu, participanții au fost rugați să își aleagă niște membri pentru o echipă. În cadrul competițiilor academice, oamenii care foloseau asemenea inițiale au fost selectați mult mai des decât cei care nu le foloseau. În cazul competițiilor atletice a fost altă poveste. Deci dacă vă doriți o percepție rapidă a unui IQ superior, începeți să folosiți o asemenea inițială.
Folosiți grafice
Un studiu realizat la Universitatea Cornell sugerează că oamenii au tendința să acorde o încredere mai mare unei surse dacă ea conține grafice. În cadrul studiului, participanții au citit un document care descria eficacitatea unui medicament nou. Un raport conținea grafice, iar celălalt nu. în afară de asta erau complet identice. Și totuși, 96% din cei care au citit raportul cu grafice au crezut afirmațiile, în timp ce doar 67% din cei care au citit documentul fără grafice au făcut același lucru. Deci, data viitoare când creați un document, strecurați și niște grafice prin el… Și nu trebuie să fie neapărat complexe, ci doar exacte.
Renunțați la băutură
Și nu numai pentru că oamenii au tendința să facă prostii după ce beau. Un studiu realizat de Universitățile din Michigan și Pennsylvania a dezvăluit faptul că numai văzând pe cineva care ține o băutură în mână este suficient să-i facă pe ceilalți să-l considere mai puțin inteligent. Și nu pentru că presupunem că oamenii mai puțin inteligenți beau, ci pentru că asocierea dintre băutură și eșecul cognitiv este atât de puternică, încât coborâm persoanele respective pe scara inteligenței chiar și atunci când nu e cazul. De exemplu, deși candidații la un job au senzația că dacă comandă un pahar de vin la o cină de recrutare îi face să pară mai inteligenți și mai volubili, efectul este exact contrar, făcându-i să pară mai puțin inteligenți și mai puțin angajabili. Americanii au dat și un nume chestiei ăsteia „imbibing idiot bias”.
Credeți în voi
Nimic nu proiectează inteligența mai mult decât încrederea. Atunci când credeți în voi se vede, iar cercetările susțin idea că încrederea în propriile forțe vă ameliorează performanța în special în privința sarcinilor cognitive. Îndoiala de sine, pe de altă parte, vă diminuează performanța. Și ceea ce înrăutățește lucrurile este sesizarea acestei îndoieli de către cei din jur, ceea ce vă face să păreți mai puțin inteligenți în fața lor. Dacă vreți ca oamenii să creadă în voi, trebuie să o faceți voi mai întâi.
Scrieți simplu
Dacă sunteți cu adevărat deștepți, nu trebuie să folosiți cuvinte complicate pentru a transmite acest lucru. Adevărata inteligență vorbește de la sine, așa că nu trebuie să impresionați pe nimeni cu un vocabular complicat. În plus, există șanse destul de mari să greșiți. Utilizarea incorectă a unui cuvânt important vă face să nu mai păreți atât de deștepți. Deci nu mai studiați dicționarele explicative și concentrați-vă pe comunicare efectivă, directă a ideilor voastre.
Discursul expresiv
Expertul în comunicare Leonard Mlodinow expune cazul a doi oameni care spun exact același lucru, dar cel care o spune mai expresiv este perceput ca fiind mai inteligent. „Dacă doi oameni folosesc exact aceleași cuvinte, dar unul dintre ei vorbește un pic mai repede, mai tare, cu mai puține pauze și o mai mare variație a volumului, acela va fi considerat ca fiind mai energic, mai ușor de înțeles și mai inteligent.” Deci, în cadrul unui discurs trebuie să vă modulați vocea prin frecvență, volum, viteză și nivel de energie.
Priviți-i în ochi
Probabil știți că așa trebuie să faceți datorită bunelor maniere. Și totuși acest lucru vă poate face să păreți mai inteligenți. În cadrul unui studiu realizat la Loyola University, participanții care își controlau contactul vizual au primit scoruri mai mari în privința nivelului de inteligență perceput.
Purtarea unor ochelari de tocilari
Nu v-a spus nimeni la școală să fiți amabili cu tocilarii pentru că la un moment dat s-ar putea să ajungeți să munciți pentru ei? Ei bine, există un sâmbure de adevăr în asta. Cercetările arată că oamenii care poartă ochelari, în special cei groși cu ramă plină, sunt percepuți ca fiind mai inteligenți. Deci, atunci când trebuie să țineți o prezentare, luați-vă ochelarii și purtați-i.
Țineți pasul cu mulțimea
Poate că pare o prostie, dar conform unui studiu realizat la Universitatea din Boston, avem tendința să atribuim un nivel de inteligență mai ridicat, pe baza atributelor mentale cum ar fi conștiinciozitatea, priceperea și intenția, oamenilor care fac lucrurile cu viteza celorlalți. Așa că nu e bine nici să tergiversați lucrurile, dar nici să vă învârtiți cu viteza unui robot scăpat de sub control…
Îmbrăcați-vă pentru succes
Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză. Modul în care vă îmbrăcați afectează percepția celorlalți despre voi. Dacă vă îmbrăcați bine veți părea mai inteligenți, iar dacă vă arătați pielea veți abate atenția celorlalți de la minte la corp. Dar știți și că modul în care vă îmbrăcați vă poate afecta performanța? Un studiu relativ recent realizat la Northwestern University din Statele Unite a constatat că purtarea unor uniforme de laborator îmbunătățea performanța subiecților atunci când era vorba de sarcini care necesitau inteligență și concentrare.
Și știu că în lumea corporatistă circulă vorba aia cu oamenii îmbrăcați în costume impecabile, care sunt apreciați până când ceilalți află că lucrează pentru unii care nu ies din blugi și tricouri… Dar până să ajungeți în situația de a fi proprietarii unor firme cu adevărat importate, trebuie să acordați atenție și codului vestimentar al locului de muncă!
Alte articole:
Care sunt conducătorii cu cele mai multe like-uri pe Facebook?
7 întrebări pentru a angaja cei mai buni candidați