Blog

Blog
Curtea Constituțională și pensiile speciale

Comments (0) - Politică

Curtea Constituțională și pensiile speciale

Curtea Constituțională a fost gândită de către „părinții” constituției democratice ca un gardian al democrației, însă numirile unor fripturiști politici, aserviți celor care i-au numit acolo, fără niciun fel de coloană vertebrală, cu excepția cazurilor când sunt atinși la buzunar, au transformat-o într-o frână a înaintării României pe bulevardul democrației. Membrii acesteia au uitat de unde au plecat și de tratatele de drept și legile pe care le-au studiat și le-au aplicat în timpul carierei lor anterioare, transformându-se în niște yesmeni ai puterii, cu o singură excepție: pensiile speciale și drepturile magistraților.

Orice legislație care încearcă să modifice în timp real privilegiile nesimțite de care se bucură magistrații, deci și membrii Curții Constituționale, sunt respinse pe bandă rulantă, transformând această gașcă de juriști ajunși la vârsta senectuții într-o haită de hiene care-și protejează stărvurile cu care se hrănesc!

Așa se ajunge la parodie de lege, precum cea care tocmai a ieșit din parlament și a fost promulgată imediat de președinte, prin care judecătorii și procurorii vor continua să-și păstreze privilegiile și să se pensioneze înainte de 50 de ani cu 80% din venitul mediu lunar al ultimilor doi ani de activitate, care nu poate depăși însă valoarea ultimului salariu net înainte de pensionare. Asta în conditiile în care marea majoritate a oamenilor din țara asta se pensionează la 65 de ani cu o pensie care nu depășește în cel mai bun caz 30-40% din ultimul lor salariu net.

Magistrații vor ajunge să se pensioneze la 60 de ani abia în 2052, când vârsta de pensionare a „tiriplicilor”, așa cum ne-a catalogat pe toți prim ministrul Ciolacu, va fi 80 sau 85 de ani!

Aș putea fi de acord cu ei în privința imposibilității modificării pensiilor aflate în plată. E și o vorbă veche românească: „mortul de la groapă nu se mai întoarce”. Așa că cei care au apucat să iasă la pensie pe legile aberante date de politicienii noștri incompetenți, să se bucure de pensie cât pot. Pentru cei care nu au apucat însă să iasă din câmpul muncii, ar cam trebui oprit robinetul privilegiilor…

În rest, judecătorii constituționali nu găsesc niciun fel de hibă pentru aberațiile fiscale ale guvernului, că de, trebuie să aibă grijă de creșterea abuzivă a veniturilor statului pe seama celor care produc valoare adăugată reală în țara asta, ca să aibă de unde-și lua salariile și pensiile!

Problema cea mai mare pe care o văd eu în toate aceste decizii aberante ale Curtii Constituționale este că după ce au fost emise nu mai avem nicio cale de atac. Ele sunt definitive și nu mai există nicio instanță superioară la care să putem apela. Judecătorii constituționali sunt niște zei pe perioada mandatului lor, care nu pot fi contraziși de noi, muritorii!

Totuși, cel puțin din punct de vedere moral, nu ar fi trebuit să decidă în privința pensiilor speciale pentru că sunt în conflict de interese, fiind și ei beneficiari ai acestora.

Cel mai practic și corect mod de modificare al acestor privilegii, de tipul pensiilor speciale, într-o democrație, ar fi fost prin referendum, unul care să decidă vârsta de pensionare și dacă merită cineva vreo pensie diferită de cea a oamenilor obișnuiți!

Dar un referendum care să fie imediat transformat în lege! Nu ca altele care au fost doar de decor…

Pentru că într-o democrație, indiferent cât de aberantă ar putea fi voința poporului, exprimată prin vot, „vox populi, vox dei”! Sau cel puțin așa ar trebui să fie…

La anul ce facem? Sunt patru rânduri de alegeri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *