Blog

Blog
Guvernul contra economiei

Comments (1) - Politică

Guvernul contra economiei

În curând guvernul își va asuma răspunderea pentru măsurile menite să crească, cel puțin pe hârtie, veniturile statului, inclusiv creșterea peste noapte a salariului minim și dispariția la fel de subită a unor facilități, după un simulacru de câteva ore a dialogului social (miercuri) în cadrul Comitetului Tripartit.

Premierul Ciolacu susține că o țară nu poate fi lăsată să alunece în prăpastie de dragul predictibilității, dar tace mâlc când vine vorba de cei care au dus țara acolo, pe marginea prăpastiei. Nu a existat nicio asumare a responsabilității de către fostul ministru de finanțe Câciu ori din a celui care l-a sustinut și l-a impus în funcții, însuși premierul Ciolacu. Pasarea poverii reducerii deficitului exclusiv pe economia privată, fără nicio reducere semnificativă a cheltuielilor publice, este caracteristică PSD-ului și mai ales omului din fruntea partidului și a guvernului, pe care afacerile l-au plictisit încă din 93!

Știți cum vine asta? Într-o firmă, directorul financiar face niște greșeli imense care împing compania spre insolvență și faliment, iar directorul general îl laudă și-l bate pe umeri încurajator în timp ce reduce salariile celor din vânzări și din producție, ca să salveze firma, mărind însă numărul și salariile celor din financiar, contabilitate și administrativ…

Este exact ce are de gând să facă guvernul, ne suprataxează pe noi cei din firmele private fără să dea pe nimeni afară dintre cei care lucrează la stat. Ba mai mult, celor care fac scandal și amenință cu greva le mai și mărește salariile!

Orice firmă care ar fi fost condusă de niște escroci incompetenți, așa cum a fost condusă România de 30 și de ani, ar fi dat faliment de mult…

Și încă ceva, majorarea taxelor pe care vrea să-și asume guvernul răspunderea are un caracter profund discriminatoriu la adresa antreprenorilor autohtoni, care în general conduc microîntreprinderi. În pachetul de măsuri se prevede că firmele mari, cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, al căror impozit pe profit este mai mic de 1% din cifra de afaceri vor plăti de fapt 1% din cifra de afaceri în loc de impozitul pe profit de 16%. Și atunci, dacă norma de impozitare minimă este de 1%, de ce sunt suprataxate microîntreprinderile cu o cifră de afaceri mai mare de 60.000 de euro cu 3% din cifra de afaceri? Aceasta este o măsură discriminatorie care va afecta în mod clar antreprenorii români!

Ca să nu vorbim de faptul că mărirea de pe o zi pe alta a salariului minim pe economie și eliminarea anumitor facilități vor pune multe probleme firmelor, care vor trebui să mărească prețurile și va aduce un nou puseu inflaționist într-un  moment în care părea că inflația ar fi din nou sub control.

În privința reducerii cheltuielilor statului, premierul Ciolacu a rămas consecvent cu păsărica ieșită involuntar, sunt sigur, din propria gură și a trecut „de la fapte la vorbe”. Măsurile preconizate de reducere a cheltuielilor statului nostru, obez și nesimțit, vor aduce ecomonii de maxim 6 miliarde de lei, din necesarul de 20 sau 30 de miliarde pentru a ajunge la un deficit acceptabil. Am citit într-un excelent articol de-al lui Iancu Guda că aceste 6 miliarde reprezintă 1,2% din cheltuielile statului. Așa înțelege Ciolacu să oprească risipa la stat! M-ar umfla râsul, dacă n-ar fi o bătaie de joc la adresa noastră a tuturor…

Mai avem un an pentru a ne organiza și a trimite acești impostori și incompetenți acasă! Voi ce ziceți?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *