Blog

Blog
Expoziții la Paris în 2023

Comments (0) - Franta, Turism

Expoziții la Paris în 2023

Parisul nu este doar un loc al muzeelor și momentelor, este și un oraș în care se organizează multe expoziții temporare, retrospective.

Ultima oară când am vizitat Parisul la început de 2020, chiar pentru asta m-am dus. Am prins atunci patru expoziții pe care le-am văzut în două zile: El Greco la Grand Palais (Cu ocazia asta am aflat că avem și noi două tablouri ale pictorului la muzeul de artă din București… E un pic rușinos să locuiesc în București și să cunosc mai bine muzeele din Paris și din Florența decât cele de acasă, recunosc!), „Degas à l’Opéra” la Orsay, Da Vinci la Luvru (De expoziția asta am fost dezamăgit însă. Înghesuiala a fost prea mare și au expus mai puține tablouri decât mă așteptam. Plus că nu am reușit să intrăm la experiența digitală cu Gioconda…) și „Pictura engleză de la Reynolds la Turner” la Muzeul Luxembourg.

Așa că am căutat un pic pe net și am selecționat pentru voi câteva expoziții pe care mi-aș dori și eu să le văd… Sper să și ajung să le văd, măcar pe unele.

Până pe 27 august, Muzeul Picasso celebrează 50 de ani de la moartea artistului cu expoziția „Celebration Picasso, la collection prends de couleurs!” (Celebrarea lui Picasso, colecția capătă culoare). Este o ofertă a redescoperii colecțiilor permanente într-un eveniment proiectat de designerul de modă britanic Paul Smith. Maestrul cubismului va fi celebrat în acest an și în alte muzee pariziene: Centrul Pompidou, Muzeul Omului, Muzeul Luxembourg, Muzeul Montmartre și Petit Palais. Iar muzeul Picasso este unul dintre muzeele pe care nu l-am vizitat, încă, la Paris.

Până pe 6 septembrie la Grande Halle de La Villette este deschisă expoziția „Ramses și aurul Faraonilor”. Aici veți putea vedea bijuterii de excepție, măști regale, morminte intacte de la Tanis și mai ales coșciugul de neratat al lui Ramses al II-lea. Și, printr-o experientă de realitate virtuală, puteți explora templul Abu Sinbel și mormântul reginei Nefertari.

Tot până la sfârsitul lui august (28), veți putea admira la fundatia Louis Vuitton expoziția „Basquiat x Warhol, à quatre mains”. Cei doi prieteni artiști au realizat între 1984 și 1985 peste 160 de picturi la „patru mâini”, din care peste 100 sunt expuse în acest an la Paris.

La Luvru puteți descoperi maeștri italieni de la Michelangelo la Rafael în cadrul expoziției „Napoli à Paris. Le Louvre invite le musée Capodimonte”. Până pe 8 ianuarie anul viitor, de la Marea Galerie și până la Sala Capelei și Sala Orologiului, Luvrul va fi transformat într-un palat napolitan, expunând peste 60 de capodopere din colecțiile Farnese și Bourbon.

Și tot până la începutul anului viitor (7 ianuarie) la Atelier des Lumières, un centru de artă digitală din Paris, puteți vizita expoziția imersivă „Chagall, Paris-New York”. Proiecții monumentale vă vor permite să redescoperiți operele acestui artist cosmopolit. Recunosc că nu am văzut mai nimic din Chagall, cu excepția vitraliilor excepționale de la Reims, din catedrala încoronării, și a caprei care cântă la violoncel care ne este arătată în filmul Notting Hill.

Au mai fost și alte expoziții interesante, dar din păcate s-au închis în iunie și iulie.

Mai am însă o ultimă recomandare pentru voi, din octombrie și până la începutul lui februarie 2024, la Orsay se deschide „Van Gogh à Auvers-sur-Oise. Les derniers mois”. În cadrul expoziției veți putea vedea circa 40 de picturi și 20 de desene din cele 74 de tablouri și 33 de desene realizate de maestru în ultimele două luni din viată, înaintea sinuciderii sale subite.

Vacanță plăcută! Și nu uitați să-mi povestiți și mie ce-ați văzut și ce v-a plăcut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *