Blog

Blog
Cea mai înaltă catedrală a Franței

Comments (0) - Franta, Turism

Cea mai înaltă catedrală a Franței

Sunt sigur că mulți dintre voi ați zărit-o pe geamul autobuzului care vă ducea de la aeroport la Paris, dar nu știu câți dintre voi ați vizitat-o…

Cea mai înaltă catedrală din Franța este cea de la Beauvais, locul în care se află aeroportul Parisului unde aterizează și decolează cursele low-cost.

Construcția acestei catedrale gotice a început pe la 1230, după ce un incendiu a distrus acoperișul catedralei existente. Din acest punct de vedere ea este contemporană cu catedralele din Chartres, Reims, Bourges și Amiens. Ambiția constructorilor a fost să facă o catedrală mai mare decât cea de la Amiens. Și au reușit într-o singură privință: înălțimea. Victimă a două prăbușiri, una în secolul XII și cealaltă în secolul XVI, Catedrala Saint-Pierre de Beauvais a rămas neterminată.

Ea are totuși o înălțime de 48,5 m sub boltă, iar timp de cinci ani, în a doua parte a secolului al XVI-lea a fost cea mai înaltă construcție realizată de om în lume, cu turnul său de 153 m, părând să sfideze legile gravitației. Chiar și așa, neterminată, catedrala are câteva comori care merită văzute:

  • Un orologiu astronomic cu o înălțime de 12 m și o lățime de 6 m, cu 90.000 de piese perfect sincronizate, totul îmbrăcat într-o mobilă magnifică în stil romano-bizantin. Cadranele sunt la primul nivel, iar cetatea cerului este reprezentată la vârf pe cadranul central. De acolo, apostolii lui Cristos transmit mesajul fiului lui Dumnezeu locuitorilor Cetății Pământene.
  • Mai este acolo un orologiu cu clopot, cel mai vechi din lume încă în funcțiune, pentru că merge din 1302.
  • De asemenea, orga catedralei este una dintre cele mai mari din Franța.
  • Și, ca din orice catedrală, nu puteau lipsi vitraliile. Cele de aici datează din secolele XIII și XIV.

Sper că v-am trezit puțin interesul și, data viitoare, imaginea catedralei din Beauvais, dedicată celui pe care Isus l-a făcut „pescar de oameni”, Sfântul Petru, nu vă va mai lăsa indiferenți și veți găsi chiar timp să o vizitați…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *