Blog

Blog
Populismul contra progresului

Comments (0) - Politică

Populismul contra progresului

O mare problemă face vâlvă în ultima vreme în România: apariția și generalizarea caselor automate în supermarketuri. Problema a fost exacerbată de postarea pe Facebook a unui lider al Sindicatului politiștilor, care a acuzat că suntem transformați în casieri de către magazine fără să primim nimic în schimb.

Totul a fost preluat și exploatat pentru imagine mai întâi de către AUR și apoi de către un PSD disperat că este în pierdere de intenții de vot în favoarea partidului lui George Simion.

Un alt motiv al preluării acestei retorici împotriva caselor automate, unde ne scanăm singuri produsele înainte de a le plăti, este oportunitatea de a institui o nouă taxă pentru un segment important al mediului de afaceri. Iar grija față de oamenii care-și pierd locul de muncă este falsă, pentru că în țara noastră nu prea există șomaj și doar cine nu vrea nu muncește. Propunerea PSD vine pe fondul disperării de a încasa mai mulți bani din taxe, încercând să mai inventeze altele, doar-doar o mai reuși să mai acopere gaura salariilor unui aparat bugetar supradimensionat și a pensiilor speciale de câteva ori mai mari decât salariile pe care le primeau înainte tinerii pensionari speciali (o problemă pentru care nu există nici voiță politică, nici tragere de inimă pentru a o rezolva!).

Dar ăsta e trendul în toată lumea și nu prea avem cum să ne opunem progresului tehnologic. Poate că într-adevăr nu ar fi fost rău să ne dea și niște reduceri supermarketurile pentru că ne scanăm singuri produsele… Dar nu sunt singurii care au introdus casierii automate. Inclusiv rețelele de fast-food au început să instaleze panouri unde îți faci singur comanda, o plătești și apoi te duci și o ridici. Și am mai văzut și la restaurante obișnuite meniul pus pe tabletă de unde comanzi direct.

Vă dați seama ce dilemă ar fi stârnit Bezos, cu al lui Amazon, dacă s-ar fi gândit să deschidă și la noi magazinele complet automatizate Go sau Fresh? Acolo nici măcar nu ai consilieri (cum se numesc foștii casieri, care te ajută când îți prinzi urechile în casele automate). Îți activezi aplicația de pe telefon, intri, iei produsele, le pui în sacoșă, pleci și primești factura pe mail, dar banii ți i-au luat deja de pe card în momentul în care ai ieșit pe ușă! Ce-ar mai avea de spus în acest caz liderul PSD Marcel Ciolacu? Dar în afară de oportunitatea de a mai stoarce niște bani cu o taxă suplimentară (care să acopere măcar o parte din gaura de 20 de miliarde de lei creată în buget prin supraestimarea în casărilor și subestimarea cheltuielilor), știți cel mai mână-n luptă pe acest domn? În niciun caz pierderea unor locuri de muncă, ci pierderea taxelor și contribuțiilor legate de salariile casierilor. Pentru că mult blamatele multinaționale, care își mută profitul în afara țării (apropos, chestia asta în toată lumea se numește optimizare fiscală și se traduce prin mutarea profitului acolo unde taxele sunt mai mici – este o problemă cu care se luptă toate țările, nu numai România!), nu se încurcă cu mica evaziune pe salarii. La ei nu există muncă nedeclarată sau parțial declarată ca în cazul multor antreprenori români. Pentru că oamenii care și-au pierdut slujbele de casieri vor fi recuperați rapid de firmele românești, dar multe dintre acestea sunt foarte inventive în privința nedeclarării muncii!

Voi ce ziceți, mai are și alte motive PSD-ul pentru a se opune progresului? La gazul lampant nu ne poate întoarce din cauza încălzirii globale…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *