Blog

Blog
Inaugurarea sistemului automat de plată a parcării la Piața Moghioroș

Comments (0) - Politică

Inaugurarea sistemului automat de plată a parcării la Piața Moghioroș

Pentru că l-am auzit pe primarul nostru de la Sectorul 6 la Europa FM și l-am mai și văzut dând un Interviu pe Hotnews, referitor la ceea ce a făcut și la planurile sale de viitor, care ne privesc și pe noi, locuitorii sectorului 6, pentru că se pare că își dorește încă un mandat, am zis să profit de inaugurarea sistemului automatizat de plată a parcării din Piața Moghioroș pentru a scrie despre asta. Oricum, atunci când vorbește despre ceea ce a realizat, domnul Ciucu ne prezintă un tablou idilic uitând anumite detalii care strică tot fasonul…

Să luăm drept exemplu această parcare atât de necesară de la piață. Arată frumos, dar se putea și mai bine, fără anumite bâlbe. Acesta este deja al treilea articol despre ea (pe primele le găsiți aici și aici), însă fiecare adăugire îmi oferă subiecte noi.

Mă duc la piață cam de trei ori pe săptămână, pentru că mâncăm multe fructe și acestea nu țin, se strică în câteva zile. În general trec pe acolo când plec sau când mă întorc acasă. Doar sâmbăta merg special pentru cumpărături. Deci sunt un contributor net la bugetul primăriei cu cei 12 lei pe care îi dau săptămânal, dar măcar am unde să parchez. Cele mai aglomerate zile din săptămână sunt cele din weekend când parcarea, la anumite ore este chiar neîncăpătoare. Joi, oamenii care ne dădeau bonurile fiscale și ne luau banii, mi-au spus că a doua zi se dă drumul la sistemul de plată automatizat.

Aveam, bineînțeles, două nemulțumiri referitoare la sistem. Prima se leagă de faptul că în ditamai piața nu s-a putut găsi un alt loc pentru terminalul de plată decât blocând un loc de parcare! A doua se referă la risipa făcută prin emiterea acelui bon de parcare la intrare. Suntem totuși în secolul 21 (acesta e un info pentru cei care nu au aflat încă!) și tehnologia ne ajută să eliminăm hârtia, care ar fi o resursă regenerabilă dacă am distruge mai puțini copaci decât regenerează natura. Ca să nu mai vorbim de costuri… Camerele de supraveghere actuale (și sunt montate câte una la intrare și ieșire) recunosc numerele de înmatriculare. Când vrei să pleci, la terminalul de plăți pur și simplu introduci numărul de înmatriculare și ți se spune ora de intrare, cea de ieșire și cât ai de plată. Simplu și elegant, nu-i așa? Dar în acest caz, ca și în multe altele, n-a fost să fie…

Să revenim acum la vizita mea la piață de sâmbătă când sistemul automat a funcționat doar pe jumătate. Terminalul de plăți, după ce vreo oră a funcționat doar pentru plata cu cardul sau cu monezi, după spusele celor din piață, s-a oprit complet, în cea mai alomerată zi a pieței. Luai tichetul, se ridica bariera, dar de plătit plăteai unui om la ieșire, pentru că aparatul era doar de decor. Așa arată secolul 21 în sectorul 6!

O altă chestie nasoală este că ni se acordă o gratuitate de doar 10 minute. În orice loc civilizat ți se oferă măcar 30 de minute. Dar am acceptat provocarea și am vrut să văd cât de repede mă pot mișca. Am intrat întâi în piață și am avut noroc: la doamna Petra, de unde iau fructele de foarte multă vreme, nu era nimeni. I-am dat comanda și am plecat spre farmacie. Nici la Help Net nu era coadă, iar doamna farmacistă s-a mișcat și ea foarte repede, plângându-mi-se că această gratuitate de doar 10 minute pune o presiune enormă pe personal.Toată lumea încearcă să cumpere și să iasă apoi din parcare fără să fie nevoie să plătească. Am ieșit din farmacie și în drum spre piață am mai cumpărat o pâine, tot fără coadă și cu bani potriviți. Doamna Petra avea strugurii pregătiți. I-am dat banii, am luat marfa și am plecat. Am pornit mașina, dar când am ajuns la ieșire tot a trebuit să plătesc pentru că stătusem 15 minute.

Dacă vrea să ne arate că lucrează pentru noi și nu pentru a ne lua bani cu japca, Primăria Sectorului 6 ar trebui să lase o gratuitate de 30 de minute, suficientă pentru cumpărături rapide. Iar argumentul pe care mi l-au dat oamenii care luau bani la ieșire că tichetele distribuite la intrare sunt foarte scumpe nu are nici o valabilitate. Am explicat acest lucru puțin mai sus.

După câte bâlbe au fost cu parcarea asta, care da, arată frumos, mi-am dat seama că lipsa de experiență își spune cuvântul. Până să ajungă să fie ales de noi pe acest post, cu excepția unui scurt intermezzo la conducerea Agenției pentru  Funcționarii Publici, obținut politic, domnul Ciucu, direct pe băncile școlii a fost angajat de o firmă străină pentru a da consultanță în străinătate despre optimizarea administrației publice. Asta pe principiul că cine nu știe să facă trebuie să-i învețe pe alții… Iar când a ajuns în sfârșit să facă nu și-a amintit de vorba aia cu casele. Că prima casă o construiești pentru dușmani, a doua pentru prieteni și abia de la a treia le faci pentru tine. Dar noi, cetățenii sectorului 6 nu suntem dușmanii lui. Suntem cei care l-au propulsat pe acest post prin votul nostru! De aceea cred că ar fi trebuit, după instalarea în funcția asta, care nu este ușoară și în care manageri cu 20 de ani de experiență își rup gâtul (de exemplu doamna Armand de la sectorul 1), să fi întrebat în stânga și-n dreapta și să-și fi găsit niște oameni cu experiență care să-l sfătuiască.

Inclusiv cu refacerea locurilor de parcare din Militari a reușit să-și pună-n cap tot cartierul, cel puțin așa mi-au zis verii mei care locuiesc acolo. Și nu înțeleg de ce s-o fi repezit să refacă niște parcări existente, care erau în stare bună, când cu banii ăia aruncați în acest fel pe fereastră se puteau face o mulțime de lucruri. De exemplu, pentru că se pare că nu vrea să facă și locuri noi de parcare, putea planta o pădure pe mijlocul bulevardului Drumul Taberei. Sau putea sistematiza într-un circuit de sensuri unice tot interiorul buclei, cu limitarea vitezei la 30 km/oră și, eventual, cu vopsirea unor locuri de parcare pe o parte și pe alta a aleilor.

Oricum, una peste alta, încep să se vadă și lucruri bune făcute de el, spre deosebire de Mutu, cel dinaintea lui, care ne îndemna, dacă vă mai aduceți aminte să-i vorbim… („Vorbește cu Mutu!” a fost sloganul lui electoral.) Iar bolile copilăriei vor trece și ele. Va învăța din greșeli pentru că pare un tip inteligent și probabil, dacă avem răbdare, o să vedem și locuri de parcare noi pe interiorul buclei și în alte părți ale sectorului, pe lângă înlocuiri de borduri și parcuri noi, care sunt și ele necesare…

Voi ce ziceți? Eu încep să înclin să am puțintică răbdare, pentru că un rău cunoscut, care are potențial să scadă prin învățare, este mai bun decât unul necunoscut. Dar asta nu înseamnă că nu voi mai scrie câte ceva din când în când…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *