Minciunile v-au fost descoperite – întrebări și răspunsuri la interviu
„Într-o societate închisă, în care toți sunt vinovați, singura crimă este să fii prins.”
Citatul de mai sus îi aparține lui Hunter S. Thomson, un faimos jurnalist american, care a inventat o nouă formă de jurnalism numită „Gonzo”. Majoritatea scrierilor lui au pornit de la crime și criminali.
Totuși, în contextul interviurilor de angajare, ne referim la minciunile nevinovate ale oamenilor civilizați. Motivele din spatele minciunilor lor pot părea minore, un salariu mai mare, o poziție mai înaltă, probabil obținerea unui post în compania în care visau să lucreze. Însă, din punctul de vedere al unei organizații, asemenea minciuni sunt ofense serioase. Pentru aceste minciuni, candidații nu numai că sunt certați, dar s-ar putea chiar să plătească un preț ridicat. Iar acest preț mare nu înseamnă numai pierderea unei bune oportunități în carieră (pentru totdeauna în cazul anumitor organizații, mai ales multinaționale), dar și, uneori, pierderea locului de muncă actual (dacă vorba ajunge la urechile vreunui șef din actuala organizație). Există doar două modalități în care un profesionist își poate atinge obiectivele carierei:
- Modul plictisitor, de rutină, dar cel mai autentic și sigur – printr-o performanță onestă, sau
- Fiind un mincinos foarte bun – cel care nu este niciodată prins.
Și ca să-l cităm pe Claudio Fernandez-Araoz, „interviul este o conversație între doi mincinoși”, dar din nefericire consecințele în cazul în care sunt prinși cu minciuna sunt diferite pentru intervievator sau pentru candidați. Dacă minte intervievatorul, este o strategie, însă, dacă minte candidatul, atunci este un trișor. Intervievatorii sunt premiați în timp ce candidații sunt distruși. Candidații trebuie să-și amintească mereu că majoritatea recrutorilor sunt foarte buni în ceea ce fac. Mai mult, ei învață în permanență noi tehnici pentru a extrage adevărul de la candidați, pentru că pentru asta sunt plătiți. Deci, în mod ideal, un candidat la un job nu trebuie să mintă niciodată, dar dacă o fac, trebuie să se asigure că nu sunt prinși. Există multe întrebări în cazul cărora minciunile nu merg. Totuși, în acest articol, voi prezenta întrebările în cazul cărora intervievatorii sunt cu adevărat vigilenți pentru a prinde minciunile aruncate de către candidați. Articolul cuprinde întrebările împreună cu răspunsurile obișnuite, care sunt considerate minciuni și abordările corecte pentru a răspunde unor asemenea întrebări.
„De ce încercați să vă schimbați locul de muncă?”
„Sunt mulțumit la actualul loc de muncă, dar caut în acest moment o schimbare.”
Să fim serioși! Oamenii mulțumiți, fericiți, nu pleacă! Cele trei motive principale ale căutării unui nou job sunt:
- Credeți că alții au un salariu mai mare decât voi.
- Cuvintele management, șef și vampir devin sinonime pentru voi.
- Dacă compania angajatoare are un brand mai puternic sau performanțele companiei unde lucrați șchioapătă.
Dacă s-ar face un sonfaj, majoritatea candidaților s-ar încadra în una dintre cele trei situații de mai sus. Mai mult, interviurile sunt structurate astfel încât intervievatorul a stabilit deja situația reală. Acesta vrea doar să o acceptați și vrea de asemenea să vadă dacă puteți prezenta situația dintr-o perspectivă optimistă. Dar candidații aleg să mintă pentru că ei cred că asta e calea cea mai sigură. În realitate, e drumul spre prăpastie!
Nu vă puteți plânge de salariu, pentru că recrutorul vă poate considera lacom. Nu puteți scoate o vorbă împotriva șefului ori a managementului, pentru că va fi considerată o atitudine negativă. Și nu puteți nici spune că firma se închide pentru că atunci vi se va pune la îndoială loialitatea și performanța.
„Care este salariul dumneavoastră actual?”
„Salariul meu este XYZ, dar este prevăzută o creștere luna viitoare, iar managerul meu mi-a spus că voi primi o mărire de 20%”
Este un mit că dacă spui asta în timpul unei negocieri de salariu te vei plasa pe un teren de negociere mai bun. În realitate acest lucru nu-l afectează pe recrutor în niciun fel. Dacă prețul uni produs va crește, vânzătorul îți va vinde produsul la prețul actual, nu la cel majorat. În același mod, un recrutor își va centra negocierea și oferta pe evaluarea actuală a valorii candidatului și a salariului acestuia. În mod normal, răspunsul recrutorului va fi să reveniți după ce veți primi scrisoarea de mărire a salariului. Și în timpul ăsta se pot petrece următoarele:
- Candidatul nu a primit mărirea de salariu (dacă a fost o minciună) și nu-l va mai contacta niciodată pe recrutor.
- Chiar dacă a primit acea majorare, poziția a fost deja ocupată.
Cântăriți oportunitatea, dovediți-vă valoarea și păstrați-vă așteptări realiste pentru salariu bazate pe actualele standarde. În felul ăsta nu veți fi dezamăgiți.
„Cum vă puteți descrie performanța la locul de muncă actual?”
„Sunt un performer de top. Sunt cel mai bun. Am primit titlul de angajatul lunii.”
Am ținut odată niște interviuri cu mai mulți candidați pentru un post și aveam trei oameni din aceeași organizație. Coincidență sau nu, toți trei pretindeau, în mod separat, bineînțeles, că erau cei mai buni din organizația lor.
Îl credeți cu adevărat tâmpit pe recrutor dacă o să dați răspunsul de mai sus sau oricare altă versiune a sa. Chiar credeți că o angajare se face fără o verificare a referințelor? Iar în situația actuală, această verificare a devenit chiar mai amănunțită, datorită consecințelor unei angajări greșite. Așa că nu vă mai exagerați performanțele. Puneți-le pur și simplu pe masă, în cifre. Orice afirmație trebuie să poată fi verificată. Altfel e nulă! Pentru că realitatea este doar după colț, la distanța unui singur apel telefonic…
Alte articole care s-ar putea să vă placă:
Cum să stimulați fericirea echipei dumneavoastră fără a cheltui bani
Obținerea angajamentului managerului dumneavoastră prin co-dezvoltare