Blog

Blog
Festivalul tiriplicilor

Comments (0) - Uncategorized

Festivalul tiriplicilor

Din când în când politicienii noștri de frunte mai lansează câte vorbă care, fără să-și dea seama, devine virală. Ei încearcă de cele mai multe ori doar să șocheze sau să enerveze pe cineva, dar uneori li se întoarce în față.

Este și cazul lui Ciolacu, căruia mie îmi place să-i spun „Ciolanu”, pentru că privind în CV-ul lui, așa incomplet cum e cel postat pe site-ul Camerei Deputaților, ne dăm seama că încă de la început a fost cu ochii pe el și cu dinții rânjiți să-l apuce. Și uite că a reușit!

A vrut să-și critice colegii de guvernare, care, în opinia sa, au distrus țara cu cota unică. Și într-o privință trebuie să-i dau dreptate, aceasta nu mai e demult unică. Și în acest context a rostit cuvântul „tiriplici”, referindu-se la cei care-i dau sfaturi. Ei bine, acest cuvânt peiorativ, de argou, desemnează o persoană lipsită de importanță, un om de rând. Opinia lui era, probabil, că el și colegii lui psd-iști repezintă o elită, iar restul lumii… sunt niște tiriplici…

Probabil nu s-a mai uitat de mult în oglindă sau la vreo fotografie de grup a clasei politice! Acolo ar fi fost numai „tiriplici”, indiferent de culoarea partidului. Ar fi văzut oameni în cel mai bun caz eșuați în cariera lor, scurtă, în economia reală, care și-au găsit apoi locuri călduțe, cu ajutorul noului PCR (pile-cunoștințe-relații), la stat. Din aceste poziții privilegiate și-au început apoi ascensiunea politică, apropiindu-se cât au putut de mult și de repede de ciolanul local sau național!

Inclusiv distinsul președinte psd actual (trebuie să recunoașteți că prin comparație cu ultimii doi sau trei dintre predecesorii săi, este o persoană distinsă) are o legătură vagă cu economia reală de piață, prin intermediul patiseriei soției, unde este asociat majoritar cu 55% din părțile sociale.

Ce știu toți acești tiriplici politici despre zbaterile și provocările reale ale unui antreprenor sau director, chiar și de multinațională? Ce știu ei despre cum îți calculezi și îți drămuiești resursele și fluxul de numerar? Ca să poți plăti la timp furnizorii, salariile, taxele și contribuțiile mărite pentru a putea susține un aparat bugetar supradimensionat, care continuă să crească în loc să se micșoreze.

Măresc taxe și micșorează plafonul microîntreprinderilor pur și simplu din pix, fără niciun studiu de impact documentat. Acum încasăm atât, creștem cu atât și vom încasa atât… Pe hârtie, bineînțeles… Pentru că hârtia suportă orice. Cu realitatea este altceva!

După aceea au grijă să-i sară la controale pe prieteni! Altfel de unde apare acel 35% din TVA pe care nu reușesc niciodată să-l încaseze? Cum își permit o mulțime de firme să-și plătească angajații la negru, din sacoșă? (Sigur munca este suprataxată. Am scris și voi mai scrie despre asta! Iar tentația evaziunii fiscale pe impozitele și contribuțiile salariale este proporțională cu cei 45% pe care statul îi ia cu japca!)

Vor să impoziteze pensiile speciale cu 80%. Adică să înlocuiască o discriminare cu alta, știind foarte bine că nu va trece această modificare legislativă de Curtea Constituțională. În primul rând trebuia desființat sistemul, închis robinetul, pentru a nu se mai genera noi pensii speciale. Toate pensiile, dar absolut toate, trebuie să fie pe bază de contributivitate. Și abia apoi căutată o soluție juridică validă pentru desființarea celor aflate deja în plată. Unul dintre ultimii beneficiari ai acestor pensii speciale este chiar unul dintre noii membri ai Curtii Constituționale, numit în acest an. Chiar credeți că ăsta și colegii lui or să fie de acord să-și reducă pensia, abia stabilită la câteva zeci de mii de lei, la o cincime din cât primesc acum?

Avem nevoie să-i înlocuim pe toți acesti tiriplici învățați să trăiască din banii statului cu oameni proveniți din economia reală, cu experiență de leadership și management. Din păcate, niciunul dintre acești oameni de valoare nu va accepta ca șef un asemenea tiriplici! Asemenea oameni sunt obișnuiți chiar să-și aleagă șefii și, uneori, să plece trântind ușa atunci când s-au înșelat asupra lor! Nu văd niciun om integru și cu coloana vertebrală suficient de dreaptă acceptând să devină yesman-ul unor asemenea creaturi!

Eu cred că totuși mai avem speranțe și soluții de a-i împiedica să ne împingă spre prăpastie, dar despre ele într-un articol viitor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *