Blog

Blog
Greșeala de dactilografie care vă distruge CV-ul

Comments (0) - Uncategorized

Greșeala de dactilografie care vă distruge CV-ul

Pentru fostul patron al resurselor umane de la Google, un CV era îndepărtat dacă avea vreo greșeală de dactilografie. Un articol pe care l-am citit acum ceva vreme explica modul în care cel mai puternic motor de căutare al planetei se agață de conținutul semantic și de mica greșeală de dactilo care ucide.

50.000 de CV-uri pe săptămână

Nici măcar Google Glass nu vă poate ajuta să reperați această eroare. Fostul patron al resurselor umane de la Google, Laszlo Bock, dă un procent surprinzător de 58% din CV-uri comportând o greșeală de dactilografie. Este mortal pentru un candidat în măsura în care angajatorii interpretează greșeala ca o lipsă de interes pentru detalii, de aplicare și de căutare a calității. Pentru Google, care primește și analizează 50.000 de CV-uri pe săptămână, greșeala de dactilo este una dintre cele 5 care duce la eliminarea CV-ului de pe listă.

Eroarea vine din obsesie

Conform lui Laszlo Bock, eroarea nu vine din lene, ci din obsesie. Oamenii care-și perie cu cea mai mare grijă CV-ul sunt adesea vulnerabili la acest tip de eroare. Datorită faptului că revin odată și încă odată pentru a-și îmbunătăți CV-ul, ei nu-l mai văd, nu-l mai citesc și lasă să treacă greșelile. Conform științei cognitive, vulnerabilitatea noastră la greșelile de dactilo apare grație modului în care creierul nostru stochează informațiile. Psihologul Tom Stafford de la Universitatea din Sheffield explică perfect acest fenomen. Atunci când scriem, încercăm să transmitem o semnificație. Aceasta este sarcina primordială. De fiecare dată creierul nostru generalizează elementele simple care compun CV-ul – asamblând literele în cuvinte și cuvintele în fraze – pentru a se concentra pe sarcinile mai complexe cum ar fi combinarea frazelor în idei complicate.

Procesul cognitiv de generalizare

Contrar unui ordinator care captează toate detaliile, noi preluăm informația sezorială și o combinăm cu ceea ce așteptăm, dându-i un sens. Această scurtătură face parte dintr-un proces cognitiv numit generalizare, o turnură de spirit care triază datele. Atunci când facem cu mașina un traseu pe care-l cunoaștem bine, noi nu evaluăm cu adevărat traseul pe care-l parcurgem, suntem un pic pe pilot automat. Traseul ne este familiar și ușor, creierul nostru se gândește la altceva și nu e atent. Iar dacă trebuie să ieșim la un moment dat de pe acest traseu familiar, de multe ori ni se întâmplă să ratăm ieșirea și să continuăm mai departe în mod automat, pe traseul obișnuit. Același fenomen se petrece atunci când ne recitim CV-ul, care descrie un parcurs pe care îl cunoaștem foarte bine.

Atenție la intimitatea CV-ului vostru

Propriul curriculum vitae vă este foarte familiar, cu atât mai mult dacă reveniți adesea asupra lui pentru a-l perfecționa. Această familiaritate este de fapt propriul vostru dușman atunci când este vorba să faceți corecturi, pentru că este dificil să vedeți detaliile fără a modifica forma vizuală. Laszlo Bock recomandă să citiți CV-ul de jos în sus, deoarece inversarea ordinii normale permite concentrarea pe fiecare rând independent de celelalte. Un alt sfat: după ce v-ați verificat CV-ul la nivel de greșeli de dactilo, tot Laszlo Bock recomandă să vă ocupați de cifrele conținute în el pentru a vă evidenția realizările. Trebuie, cu siguranță, să vă cuantificați numeric experiența, să furnizați o bază de comparație și să exprimați ce ați făcut pentru a atinge acest rezultat.

Alte articole care s-ar putea să vă placă:

Cum să vă vedeţi întreprinderea prin ochii clienţilor şi ai colaboratorilor

Despre CV: abandonaţi modelele care ucid!

Citate din Salvador Dali

Despre Principiul lui Peter şi Legea Oamenilor de Nimic (The Law of Crappy People)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *