Blog

Blog
Greșeli ucigătoare de evitat în CV

Comments (0) - Uncategorized

Greșeli ucigătoare de evitat în CV

Printre multe alte întrebpri pe care trebuie să și le pună candidații la diferite posturi, cele mai multe sunt legate de CV. Mai ales despre cum să scrii un CV și ce greșeli să eviți. Am grupat mai jos unele dintre cele mai întâlnite greșeli care trebuie evitate.

A trata CV-ul ca pe povestea vieții și nu ca pe un document care generează o vânzare

Deși titlul (Curriculum Vitae) chiar asta înseamnă, acest lucru rămâne o iluzie. CV-ul nu este o autobiografie, este un instrument de marketing, așa că trebuie să-l tratați ca atare.

A lăsa în el greșeli de ortografie și gramatică

Greșelile nu lasă o impresie bună, mai ales în ziua de azi când verificatoarele de ortografie și gramatică sunt incluse în orice program de procesare de texte. Folosiți-le și eliminați eventualele greșeli.

Un CV prea monoton nu vă vinde și nu vă deosebește de ceilalți

Dacă CV-ul vostru se dovedește prea plictisitor va ateriza în grămada celor respinse și nu va exista o a doua șansă. Dacă este în regulă, dar mai sunt încă 100 „în regulă”, de ce v-ar acorda recrutorul tocmai vouă o oră din timpul lui? Fiți diferiți pentru a fi cei mai buni!

Exagerarea în propria vânzare

Este de fapt ceea ce în engleză se numește „overselling”. (Dacă găsiți un cuvânt în română pentru asta, vă rog să mi-l spuneți și mie!)

Chiar dacă sunteți cei mai buni, asta nu înseamnă că trebuie să exagerați cu lauda de sine. Fiți obiectivi și evidențiați-vă punctele forte cu dovezi.

Listarea sarcinilor pe post de realizări            

Orice recrutor știe care sunt sarcinile unui director de vânzări sau de resurse umane. Adevărata chestiune este ce valoare adăugată ați creat personal pentru foștii voștri angajatori. Și asigurați-vă că înșirați dovezi suficiente.

Folosirea aceluiași CV pentru toate companiile

Ei bine, acesta nu va reflecta 100% din ceea ce caută compania care a listat postul. Adaptați-vă CV-ul pentru fiecare post și pentru fiecare companie pe baza informațiilor pe care le găsiți în timpul căutării.

Nu este relevant pentru oportunitate sau pentru companie

Acest lucru îi va da recrutorului sentimentul că nu vorbiți cu el. Fiți clari în privința așteptărilor lor și expuneți-le în CV.

Un branding personal neclar

Un recrutor vrea să aibă sentimentul că „ăsta e omul care ne trebuie”. Și îl va avea dacă toate informațiile din CV-ul vostru arată o singură direcție, întărind același mesaj despre voi. Asigurați-vă că totul este clar în privința punctelor forte și a avantajelor în cazul în care veți fi angajați. Centrați-vă întregul mesaj în jurul acestui punct.

A nu pune punctul unic de vânzare în locul cel mai potrivit

Ce rost are să menționați un lucru în CV dacă nimeni nu-l va citi până la capăt? Recrutorul se va uita mai întâi la jumătatea superioară a primei pagini așa că folosiți acest spațiu pentru a vă evidenția ceea ce aveți mai bun de vânzare.

Includerea experiențelor prea vechi sau irelevante

Oamenilor nesiguri le place să pună orice informații în CV gândindu-se că „mai mult e mai bine”. Complet greșit! Lipsa de concentrare va crea dubii cititorului. Concentrați totul pe ceea ce este relevant!

A da prea multe informații

Puteți să aveți o groază de experiențe și realizări relevante pentru a adăuga în CV, dar fiți conștienți că acest lucru nu va face decât să-l descurajeze pe recrutor să-l citească. Așa că faceți o selecție și introduceți-le doar pe cele cu adevărat relevante!

Lăsarea lucrurilor importante în scrisoarea de intenție

S-ar putea să fiți un pic dezamăgiți, dar în realitate prea puțină lume, ca să nu zic nimeni, citește scrisorile de intenție, mai ales dacă CV-ul nu stârnește interesul sincer al recrutorului. În concluzie, toate lucrurile importante trebuie să fie în CV!

Un CV prea lung

Recrutorii sunt ocupați și nu au timp pentru așa ceva. De aceea comprimarea CV-ului în maximum două pagini este obligatorie. Și, apropo, este în același timp o demonstrație a capacității voastre de prioritizare!

Pauze și semne de întrebare

Aceasta este o capcană foarte periculoasă. Recrutorii preferă oamenii ale căror CV-uri nu crează dubii. Acelea vor fi primele care generează apeluri telefonice. S-ar putea să fiți sunați chiar dacă recrutorul are unele semne de întrebare în minte, dar fiți pregătiți să răspundeți la ele la prima discuție, chiar înainte de a vă expune punctele forte. Pentru a vă pregăti puneți-vă în locul cititorului și verificați-vă CV-ul dacă nu are niște potențiale stegulețe roșii.

Folosirea abrevierilor și a termenilor tehnici pe care recrutorii s-ar putea să nu le cunoască

Acest lucru poate fi plictisitor pentru cel care citește și v-ați putea trezi stigmatizați pentru lipsa competențelor legate de comunicare. Fiți atenți la termenii general acceptați și utilizați în sectorul dumneavoastră și pe care dintre aceștia îi înțeleg atât recrutorii cât și managerii de specialitate.

Testul celor 10 secunde

Veți avea exact 10 secunde pentru a-l convinge pe recrutor să citească mai departe și să nu arunce CV-ul la coș. Gândiți-vă cum vă puteți optimiza CV-ul pentru a avea un impact pozitiv asupra celui care-l citește în primele 10 secunde!

Alte articole interesante:

Cele cinci axiome ale lui Watzlawick despre comunicare

Să transformăm eșecurile într-o sursă a reușitei

Dorie Clark despre brandingul personal

În leadership nu ai nevoie de un titlu sau de vreo funcție!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *