Măsuri simple pentru eliminarea stresului la birou
Rău pentru sănătate și productivitate, stresul apasă asupra carierei dumneavoastră. Pentru a fi mai fericiți și productivi trebuie să vă simplificați viața. Începeți prin a lua măsuri simple care vă ajută să dezaglomerați viața profesională.
Stresul acut și cel cronic
Sunteți penalizați de stres în în munca voastră dacă simțiți un dezechilibru între ceea ce vi se cere și resursele pe care le aveți la dispoziție. Situația stresantă care se instalează pe termen lung are un cost pentru sănătatea voastră. Stresul este un fenomen de adaptare a corpului la mediul înconjurător. Adesea știți să gestionați un stres acut, cel care vă pune în fața unei mize limitate în timp, cum ar fi să luați cuvântul în public ori să vă schimbați jobul. Stresul cronic este mai dificil de gestionat și foarte periculos. El răspunde unei situații în care vă simțiți depășiți, unei suprasarcini la locul de muncă, unui obiectiv prost definit, unor relații tensionate cu ierarhia. El este dăunător atât pentru sănătate cât și pentru productivitate. Iată mai jos câteva măsuri simple pentru simplificarea vieții profesionale.
Dezintoxicați-vă de mailuri
Opriți-vă dependența de fluxul acestora. Această dependență vă face să vă verificați inboxul de sute de ori pe zi și vă petreceți astfel o mare parte din timp. Puteți fi în mijlocul a ceva atunci când auziți semnalul sonor al unui nou mail, întrați în inbox și vă întrerupeți pentru a arunca un ochi. Decideți anumite plaje orare în timpul zilei pentru verificarea mailului. Le puteți verifica o dată dimineața, o dată în mijlocul zilei și înainte de a pleca de la birou. Limitându-vă timpul pierdut cu verificarea noilor mailuri vă puteți concentra mai bine asupra acțiunilor pe care trebuie să le întreprindeți.
Evitați războiul la birou
Veniți la birou pentru a munci și nu pentru a vă cheltui energia în lupte intestine care dăunează moralului, bunei ambianțe și productivității societății. Un studiu realizat de Robert Half International arată că 60% dintre persoanele active simt că trebuie să intre în joc. Este mai bine să nu vă lăsați purtați de aceste psihodrame și situații negative, pentru a vă simplifica viața.
Faceți o pauză sau chiar o siestă
Dacă nu vă simțiți în plină formă după masa de prânz, este normal. Cercetările realizate în acest domeniu demonstrează că corpul nostru atinge un vârf al somnolenței în jurul orei 14. În loc de o siestă, care este încă rău văzută la multe locuri de muncă, oferiți-vă o pauză mentală. Acordați-vă câteva minute pentru a intra cu prietenii pe mediile sociale sau faceți o plimbare în exterior pentru a vă goli mintea. Acordați-vă permisiunea de a vă lăsa mintea să vagabondeze pentru a vă mobiliza din nou.
Înconjurați-vă de elemente pozitive și de zâmbete
Este dificil să vă simțiți stresați când sunteți înconjurați de persoane zâmbitoare și de un mediu pozitiv. Găsiți timp pentru a vă dota cu un anturaj agreabil, care vă va favoriza productivitatea. Pentru a reduce stresul, înconjurați-vă biroul cu imagini pozitive, care nu lasă loc unui spațiu gol. Natura are oroare de vid. Personalizarea spațiului de lucru vă va ușura și va influența productivitatea voastră.
Comunicați în mod regulat
Vă simțiți depășiți dacă credeți că nu sunteți auziți de către conducere. De fapt, mai puțin de o treime dintre manageri își schimbă practicile pornind de la sugestiile și comentariile echipei lor. Pentru a fi respectați în întreprindere, trebuie să vă faceți vocea auzită de către colegii voștri, echipa voastră sau de către patron. Dacă sarcina de lucru este strivitoare, propuneți ierarhiei soluții practice pentru reducerea nivelului de stres.
Învățați să spuneți nu
Puteți face totul și să abordați toate provocările. Dar uneori cel mai important este să găsiți forța de a spune nu. A vă asuma prea multe responsabilități este cea mai bună modalitate de a vă epuiza, cel mai scurt drum spre burnout. Conform studiilor există o legătură între dificultatea de a spune nu și nivelul de stres și burnout. Uneori soluția cea mai înțeleaptă și mai sănătoasă este de a declina cu eleganță, pentru a evita să faceți prea multe.
Alte articole pe care poate nu le-ați citit:
Instrumente și tehnici pe care trebuie să le stăpâniți pentru managementul schimbării
Dacă nu-ți prioritizezi singur viața, altcineva o va face!