Blog

Blog
Teoria liderului înnăscut

Comments (0) - Uncategorized

Teoria liderului înnăscut

Nu ne naștem ca niște foi albe. Avem cu toții niște puncte forte și puncte slabe predeterminate, dar bineînțeles, acesta este doar punctul de unde plecăm, iar viața ne va schimba într-un mod semnificativ. Unii oameni sunt născuți lideri, iar alții învață să fie lideri.

Clasificarea următoare se concentrează în principal pe liderii naturali, pe punctele lor forte și pe cele slabe legate de munca orientată spre echipă.

Munca într-o echipă mică este diferită de munca standard de management, pentru că echipele au adesea o viață scurtă sau se întâlnesc ocazional pentru a rezolva probleme. Crearea unei echipe cu un nivel adecvat de leadership, definit și potențial, este importantă.

Liderul natural: O persoană care printr-o influență biologică sau din copilărie ajunge într-o poziție de leadership. Aceștia pot fi împărțiți în consolidați, neexperimentați și echilibrați.

Consolidați: Acești lideri naturali sunt de obicei persoane puternice, de tip alfa, plasate în poziții de leadership. Ei nu știu adesea să fie urmăritori pentru că în cea mai mare parte a vieții lor au condus echipe și companii.

Neexperimentați: Aceștia sunt indivizi care preferă să fie lideri, dar nu au avut multe oportunități pentru a-și dezvolta abilitățile. Adesea aceștia îi bruschează pe ceilalți fără să-și dea seama și nu este plăcut să-i urmezi. Este greu să-i ai în echipă pentru că vor să conducă chiar și atunci când sunt alții mai calificați sau care înțeleg mai bine procesul.

Echilibrați: Aceștia sunt persoane, de obicei de tip beta, care au experiență atât ca lideri cât și ca urmăritori. Ei ar prefera să conducă, dar pot să-și dea seama când alții sunt mai calificați și se vor da la o parte, trecând în poziție de urmăritori.

Alfa: sunt lideri naturali care urmăresc în mod activ o poziție de leadership la fiecare oportunitate.

Beta: sunt lideri naturali cărora le place să conducă, dar se vor da la o parte pentru un alfa sau un lider mai calificat.

Deci oamenii cu care este cel mai dificil să lucrezi (ca opus al termenului „a lucra pentru”) sunt Alfa Natural Consolidat și Alfa Natural Neexperimentat. Persoanele consolidate nu pot decât să conducă și se vor lupta pentru pozițiile de leadership cu prețul propriilor echipe. Cei neexperimentați vor prea mult să conducă și se vor lupta și ei pentru pozițiile de leadership.

Echipele au adesea nevoie de o structură de leadership fluidă; în interiorul grupului un lider definit este valoros, dar când sarcinile se schimbă un alt membru al echipei poate fi mai calificat pentru a conduce o perioadă de timp. Liderii alfa se zbat pentru a funcționa în afara pozițiilor de leadership și sunt mai potriviți pentru coordonarea mai multor echipe decât a uneia individuale. O echipă constituită în întregime sau în majoritate din lideri beta are o mai mare probabilitate de succes pentru că fiecare lider potențial poate prelua povara conducerii sau a execuției.

Alte articole pentru dumneavoastră:

Asumați-vă punctele forte pentru a fi motivați

Nu distrugeți cultura companiei

Și dacă sunteți un creativ care se ignoră?

Acționați diferit pentru a reuși

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *