Blog

Blog
Sunteți rebeli sau vâslași?

Comments (0) - Uncategorized

Sunteți rebeli sau vâslași?

Mi-a trecut de curând pe sub ochi un citat despre contribuția la mediul de lucruri și m-a pus pe gânduri. „Dacă ești ocupat să vâslești nu ai timp să clatini barca.”

Și e adevărat! Peste tot pe unde mă duc nu pot să nu mă împiedic de oamenii… negativi. Sunt peste tot! Sunt în viața voastră personală și în cea profesională. În lumea afacerilor, am descoperit că îi pot împiedica pe oameni să facă lucruri mari. Acești oameni îi pot împiedica pe ceilalți să-și atingă obiectivele creând valuri de frică și îndoială.

Rebelii: Rebelilor le place să stârnească necazuri și să provoace haos. Le fac frică celor din jurul lor, pentru că le crează senzația că barca poate lua apă sau chiar mai rău… să se scufunde. Rebelii îi fac pe ceilalți să simtă că barca (compania) nu este sigură sau nu va ajuta echipajul să ajungă la destinație. În cea mai mare parte a timpului, „rebelii” se simt nesiguri pentru că performanța lor este scăzută sau nu vor să vâslească (să muncească). Rebelii se așteaptă ca barca să-i ducă la destinație fără sau cu prea puțin efort. Ei nu suportă să fie singuri. Rebelii caută întotdeauna alți oameni să se alăture agendei lor, pentru că pur și simplu nu le place să se „răzvrătească” singuri. Rebelii încep prin a clătina ușor barca, făcându-i pe cei care se află la bord să nu se simtă bine. Acest lucru face ca barca să-și piardă direcția ori să se oprească puțin, ceea ce costă timp și bani.

Vâslașii: Vâslașii vor să contribuie la succesul bărcii. Ei își arată angajamentul față de căpitan și echipaj vâslind. Rezultatul colaborării se traduce prin viteză și o putere mai mare, care permite bărcii să se miște mai lin și cu ușurință chiar pe ape învolburate. Atunci când toată lumea vâslește, mai ales la unison, pare să fie o adevărată simfonie pe apă. Și acest lucru face fiecare apăsare a vâslei mai ușoară datorită momentului creat de către toți aceia care contribuie într-o manieră pozitivă. Majoritatea oamenilor vor să fie vâslași, dar în anumite momente pot fi influențați de rebeli. Acest lucru provoacă prăbușiri ale sistemului și plasează stresul sarcinii de a vâsli pe umerii restului echipajului. Și poate să doboare rapid echipajul sau să le provoace un burnout.

În lumea afacerilor, vâslașii au tendința de a face mai mulți bani și de a-și asigura siguranța locului de muncă. Vâslașii sunt cei care, în mod obișnuit, ajung căpitani. Vâslind, puteți reuși să vă realizați visele și să-i faceți pe cei din jur mai buni. Dar iată și un gând bun despre rebeli. Dacă nu i-am avea pe aceștia, nu am fi niciodată capabili să le descoperim valoarea și să-i apreciem pe vâslași! Pe de altă parte, rebelii aduc, uneori, acel plus de creativitate de care este nevoie…

Alte articole care v-ar putea interesa:

5 pași pentru maximizarea succesului în leadership

Sunteţi un angajat cu potenţial ridicat?

Lucruri de bază, locuri comune şi evidenţe prea des uitate în management

Pentru reușita viitoarei dumneavoastră ședințe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *