Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Lideri și manageri învățați să îmbrățișați

Situațiile pe care le detestați au toate un punct comun: agresiunea, feedback-ul negativ, conflictele, care vă pot trece într-un singur moment în mod de stres. Fie că vreți să fugiți ori să atacați în acel moment, un lucru este sigur, nu treceți printr-un moment agreabil. Și nu aveți chef să fiți acolo. Și dacă soluția ar fi, din contră, să mergeți înainte, să învățați să vă placă și să îmbrățișați? Ca și cum ați înceta să împărțiți realitatea între ceea ce vă place și ceea ce nu vă place, pentru a lua totul. Cu aceată atitudine veți găsi o soluție…

Enigmatică? Nu chiar…

Imaginați-vă un conflict… Un angajat care se opune, vă vânează locul ori nu mai știu ce. În loc să mârâiți împotriva lui și mai ales contra situației, spuneți-vă că vă place conflictul. Ah, ce bine, o situație conflictuală, veți învăța ceva și îi veți mulțumi acestui angajat pentru oportunitatea pe care v-o oferă…

Îmbrățișarea conflictului… Bizar?

Nu tocmai. Imaginați-vă un feedback negativ primit. Prima voastră reacție seamănă mai mult cu dorința de a mușca, de a lătra, decât cu un zâmbet. Și dacă tocmai ați găsit o comoară? Decorticați feedback-ul pentru a găsi diamantul ascuns. Piratați informația…

Îmbrățișarea feedback-ului… Un concept straniu?

De fapt toate astea au un sens. Teama de situațiile dezagreabile vă diminuează considerabil capacitatea de a le gestiona. Lucrați adesea doar cu o simulare a unui conflict de interese, destul de simplă, dar puternică. De îndată ce persoanele implicate se angajează și mai ales se implică în conflict, ele vor să-l câștige. Din momentul în care dezbaterea este lipsită de pasiune, grupul găsește ușor mai multe soluții. Cel puțin pentru a umple o foaie mare de hârtie…

Și dacă ați începe să „îmbrățișați”?

Pentru a spune drept, creierul dumneavoastră va găsi multe elemente, deci piste de soluții, dacă va observa întreaga realitate în loc să înceapă să judece, să fragmenteze ori să reducă. În mod stres, rămâneți la ceea ce cunoașteți. Imaginați-vă că vă căutați cheile sub un lampadar luminat, într-o noapte neagră. Există puține șanse ca acestea să se afle chiar acolo… „Nu-mi place, mă opun” sunt contraproductive… Dați-vă drumul…

Iată ce s-a mai spus despre această „îmbrățișare”

„Cine poate linge poate să și muște, iar cine poate îmbrățișa poate sufoca.” – Alfred de Musset

„Ceea ce poate fi evitat trebuie îmbrățișat.” – William Shakespeare

„Ne credem mai capabili să ajungem în miezul lucrurilor decât să le îmbrățișăm circumferința.” – Blaise Pascal

„Cuvântul ’bărbat’ este un termen generic care îmbrățișează femeile.” – Gerard de Rohan Chabot

„Îmi îmbrățișez rivalul, dar pentru a-l sufoca.” – Jean Racine

„Din momentul în care suntem îmbrățișați este bine să prevedem imediat momentul în care vom fi pălmuiți.” – Jules Renard

„Violența față de altcineva nu aparține niciunei religii; un cult trebuie îmbrățișat prin convingere, nu prin violență.” – Tertulian

„Când vreți să vă dresați conștiința, ea vă îmbrățișează mușcându-vă.” – Friedrich Nietzsche

„Credeți că nu se îmbrățișează decât cu buzele, dar adevăratele săruturi sunt zâmbete.” – Denys Gagnon

„Nu ne aruncăm în brațe încrucișate. Chiar însetați de afecțiune nu îmbrățișăm ursuleții.” – Fatou Diome

Alte articole complementare recomandate:

Despre schimbare și cultura organizației

Chiar trebuie să ne pregătim pentru job-urile de mâine?

Managementul și starea de bine a colaboratorilor

Managementul pesimiștilor

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *