Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Viitorul nu mai e ce-a fost…

Dacă v-aș cere să mă urmați, care ar fi prima dumneavoastră întrebare? Pentru a deveni lider, ar trebui să aveți pe cineva care vă urmează. Și bineînțeles, cei care vă urmează ar dori să știe „unde mergeți?” Toți liderii conduc spre același loc, spre viitor. Dar selecția acelui viitor este totul. Viitorul pe care-l urmărim va atrage urmăritori sau nu. Identificarea unui viitor care merită să fie urmărit este sarcina fundamentală a leadershipului. Dacă vedeți un viitor disponibil, care este mai bun decât cel spre care vă îndreptați acum, ați putea dori să conduceți spre el, iar alții să vă urmeze. Iar dacă nu vedeți un viitor mai bun disponibil, atunci unde mergeți?

A privi spre viitor și a-l identifica pe cel care doriți să-l urmăriți este ceea ce se numește viziune. Vorbim despre oameni care au o viziune, dar viziunea nu este ceva ce ai. Este ceva ce faci. Oamenii pe care-i numim vizionari sunt cei care-și petrec mult timp contemplând viitorul. De fapt, diferența între visătorii cu ochii deschiși și vizionari este practica. Fiecare vizionar de care ați auzit a fost un copil din care școala nu a putut extrage visarea cu ochii deschiși. Orice lucru la care lucrați vă face să deveniți mai buni la el. Cât de mult timp dedicați privitului în viitor? Sigur, planificarea este o parte, dar nu totul. Planificarea se concentrează mai ales pe cărările scurte sau medii, care ne conduc spre un viitor un pic mai încolo. Dincolo de scopul planificării se află viziunea.

Și iată care este partea cea mai interesantă. În anii 80, pe vremea când la noi se construia cincinalul în 4 ani și jumătate, lumea civilizată încerca să prezică viitorul cu „planificarea strategică probabilistică”. Nu știu câți dintre voi știu cum a mers acest lucru… S-a început cu planuri strategice pe 10 ani, care au coborât întâi la 5, apoi la 3, iar acum se lucrează cu planuri pe 2 ani știindu-se bine că vor fi „amendate” în fiecare an. Și în fața acestui fundal, cum funcționează viziunea? Nimeni nu știe… Pur și simplu, merge. Și amintiți-vă că „oamenii care știu cel mai mult despre viitor sunt aceia care petrec cel mai mult timp acolo”.

Alte articole recomandate:

Ce este holacrația? (în engleză holacracy)

Crearea unei relații de lungă durată cu clienții

Idei preconcepute despre fericirea la locul de muncă

Cum îi faceți pe membrii echipei să vină pregătiți la ședințe

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *