Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Programul Apollo – o metodă pentru a reuși în proiectele voastre (partea a II-a)

Ați descoperit deja primele lecții învățate din extraordinarul program Apollo pentru a reuși un proiect. Hai să vedem încă 5, extrase din munca lui Andrew Filev, CEO și fondator al Wrike, o întreprindere specializată în crearea unor programe informatice de management de proiect, care a analizat acest program și a extras cele 9 lecții.

Să recapitulăm, înainte de a merge mai departe, primele 4 lecții:

  1. Partajați același obiectiv și folosiți această motivație pentru a vă concentra pe succesul proiectului.
  2. Planificați-vă proiectul luând în considerare riscurile.
  3. Nu fiți prea rigizi pentru a vă putea adapta, a vă salva proiectul ori a sesiza o eventuală oportunitate care vă va face să depășiți obiectivele inițiale.
  4. Propuneți un antrenament echipelor dumneavoastră și dați-le mijloacele pentru a lua decizii bune și de a rezolva problemele întâlnite.

Iar dacă doriți să vă reîmprospătați memoria înainte de a merge mai departe, o puteți face aici.

Faceți din comunicare un element strategic

Coordonarea unei misiuni de o asemenea amploare a necesitat o comunicare constantă pentru a evita greșelile. Au fost definite cinci priorități principale și apoi declinate la toate nivelurile organizației. Toate echipele fiind aliniate acestor cinci priorități, comunicarea și disciplina au devenit infinit mai simple. Șefii de echipă s-au reunit la fiecare două-trei săptămâni pentru a-și coordona eforturile, a discuta progresele realizate, a explica problemele în curs și a munci împreună la rezolvarea lor. În fiecare moment cea mai mică echipă a fost informată despre ce făceau celelalte grupuri. Nu luați ca de la sine înțeleasă realizarea comunicării între șefii de echipă.

Lecția 5: Creați un plan fixând modul în care membrii echipei vor comunica între ei și cu dumneavoastră. Treceți lucrurile în revistă frecvent pentru a oferi suport, a clarifica sarcinile prioritare și a verifica funcționarea corectă a procesului.

Delegați! Delegați! Delegați!

Responsabilii proiectului Apollo au încurajat în mod activ delegarea către eșaloanele inferioare, vârsta medie a echipei operaționale nedepășind 26 de ani, iar majoritatea oamenilor fiind abia ieșiți din universități. NASA dădea cuiva o problemă și acesta era liber să o trateze așa cum o înțelegea. Rezultatele obținute sunt revelatoare. Dacă este tentant să încredințați sarcinile importante doar membrilor echipei care au o experiență reală, nu ezitați să faceți apel la forța vie a întreprinderii dumneavoastră. Sigur, nu trebuie să încredințați oricui o sarcină strategică, dar cu o susținere potrivită, ochii proaspeți și spiritele curioase pot descoperi soluții dintre cele mai inovatoare pentru a rezolva o problemă ori pentru a găsi mijloace eficiente de ameliorare a unor metode sau procese îmbătrânite.

Lecția 6: Delegați! Delegați! Delegați!

Învățați din propriile greșeli

Programul Apollo a adunat unele dintre mințile cele mai strălucite ale lumii și totuși nimeni nu și-a negat erorile. Analiza și luarea la cunoștință a greșelilor au rămas în centrul proceselor, de la un capăt la altul al organizației. Erorile erau pur și simplu pentru toți o oportunitate de a învăța și de a se ameliora. Urmați-le exemplul procedând la bilanțuri regulate de-a lungul desfășurării proiectului în loc să faceți unul singur la sfârșit.

Lecția 7: Colectați lecțiile învățate în cadrul fiecărei ședințe pentru a vă adapta procedurile de fiecare dată și dați exemplu dumneavoastră însuși pentru ca echipa să știe că este posibil să discute liber despre greșeli și blocaje fără a fi stigmatizată pentru asta.

Celebrați succesele cu toată echipa

Astronauții, atât Armstrong cât și Aldrin, au sesizat orice oportunitate pentru a atrage atenția lumii asupra eforturilor celorlalți membri ai programului rămași pe Pământ. Atunci când livrați un proiect reușit unui grup de interlocutori, nu uitați să partajați mulțumirile lor cu restul echipei dumneavoastră. Transmiteți felicitările și dovezile succesului restului grupului, recunoașteți excelența muncii lor.

Lecția 8: Transmiteți mici mesaje de mulțumire în timpul desfășurării proiectului pentru a vă motiva colaboratorii.

Reînnoiți-vă succesele

Atunci când unul dintre proiecte a fost un succes, cum să faceți pentru ca succesul să poată fi reînnoit imediat? Conform responsabililor proiectului Apollo, pentru a reuși fiecare proiect are nevoie de trei lucruri:

  • o imagine clară a direcției pe care o ia responsabilul de proiect și ce poate face pentru a-și motiva echipa;
  • un angajament complet al responsabilului astfel încât echipa să beneficieze de tot suportul necesar pentru a-și realiza sarcinile;
  • o dată limită ori un obiectiv de atins astfel încât toți să rămână concentrați pe sarcinile prioritare.

Lecția 9: Inspirați-vă din ceea ce v-a adus succesul pentru a-l reproduce.

Alte articole recomandate:

Cum să dați stresului lovitura de grație

Ceea ce spuneți este important – cum să comunicați mai bine în timpul schimbărilor

Resuscitarea artei de a pune întrebări

Cum să vă optimizați spațiul de lucru pentru creșterea productivității

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *