Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Competențele înaintea diplomelor în recrutare?

Nu mai este o surpriză cu adevărat, diplomele nu mai sunt suficiente pentru a garanta un loc de muncă. (Nici măcar la stat, unde pe lângă diplomă sunt necesare pile și relații pentru a obține un post călduț, cu un salariu de multe ori supraevaluat în raport cu piața și cu fișa postului, dar care nu este chiar pentru oricine.) Recrutorii sapă dincolo de cheile universale obținute prin școli sau universități și caută competențe precise, tehnice bineînțeles, dar și de ordinul așa numitelor soft skills, aceste „competențe generale” – gândire critică, rezolvarea problemelor, creativitate, „bună purtare”, etc. – care asigură adaptarea indivizilor la aceste posturi potențiale foarte diferite.

Soft skills

Un studiu american relativ recent, care enumeră cele 10 competențe cele mai căutate în cadrul recrutării tinerilor ieșiți de pe băncile școlii, plasează clar competențele generale (soft skills) în fruntea clasamentului. Recrutorii sunt atenți înainte de toate la capacitățile de:

  • A lucra în echipă;
  • A lua decizii și a rezolva probleme;
  • A comunica oral cu colaboratorii și intervenienții externi;
  • A planifica, organiza și prioritiza munca;
  • A obține și a trata informația;
  • A vinde și a-i influența pe alții.

Aceste competențe denotă mai ales capacitatea de interacțiune cu ceilalți în mod eficient. Recrutorii nu se mai limitează doar la cei cu diplome, ci privilegiază capacitățile de stăpânire și gestionare a emoțiilor. Colaboratorii dotați cu empatie și aceste competențe noi punând accent pe munca în echipă, ascultare și comunicare ori organizare, care întăresc nu numai cultura întreprinderii, dar și organizarea sa agilă.

Indiferent de meserie, capacitatea de a comunica oral sau în scris în scopul difuzării informațiilor sau de a convinge, rămâne o competență apreciată de recrutori. O plus-valoare care poate face cu adevărat diferența între doi candidați cu diplome echivalente.

În căutarea competențelor tehnice de bază, dar solide

Dincolo de soft skills, competențele „tehnice” sunt în continuare scrutate cu mare atenție:

  • Analiza datelor cantitative;
  • Dezvoltarea cunoștințelor tehnice în raport cu postul;
  • Utilizarea programelor și materialului informatic;
  • Elaborarea și editarea rapoartelor.

Importanța crescută a competenței analitice de date cantitative se confirmă. Această aptitudine permite nu numai o cunoaștere a instrumentelor informatice și numerice, dar mai ales implică știința transformării datelor în cunoștințe intuitive pentru a permite o mai bună luare a deciziilor în timp real.

Al doilea punct important privește capacitatea de învățare. Recrutorii nu mai așteaptă de la tinerii cu diplome cunoștințe tehnice dobândite – cu excepția meseriilor foarte specializate – ci privilegiază capacitatea de învățare, pe întregul parcurs profesional.

Recrutarea pe baza competențelor trece înaintea celei bazată pe diplomă

Vestea bună pentru tinerii ieșiți din universități: majoritatea acestor competențe pot fi dobândite indiferent de profil. Totul este să știe să comunice clar referitor la aceste competențe, demonstrându-și stăpânirea lor într-o scrisoare de motivare și un CV ori în cadrul interviului. Proiecte dezvoltate în echipă, mici joburi de vară sau stagii, toate sunt bune pentru a dovedi capacitatea de a munci în echipă, de a lua inițiativa sau de a planifica ori organiza sarcinile. Râmâne să descrie și să detalieze sarcinile și obiectivele realizate și să le pună în perspectivă cu competențele atât de căutate de către recrutori.

În final, ce ne dezvăluie acest studiu în materie de mutații în domeniul recrutării? Este clar că abordarea recrutării prin competențe trece înaintea celei pe bază de diplomă. Miza de a pune accentul pe comportament în loc de cunoștințe rămâne de a ști să se identifice și să se evalueze aceste calități și aptitudini în cadrul procesului de recrutare.

Alte articole complementare recomandate:

 

Interviul de recrutare – cum să discuți despre un șef rău

Interviul de recrutare – ce trebuie să facem pentru a nu fi uitați

Interviul de recrutare – ce ascund întrebările care ni se pun

Interviul de recrutare – întrebări pentru care trebuie să fim pregătiți

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *