Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

8 forme de interviu de recrutare

Interviul de recrutare este un ritual de trecere obligatoriu. Pentru a vă pregăti mai bine este important să aveți în vedere toate formele pe care le poate lua.

Cel clasic

În interviul individual, cel cu care veți fi confruntat cel mai des, nu este nimic surprinzător, totul este previzibil. În tete-a-tete cu recrutorul, schimbați cu acesta din urmă, vorbind pe rând despre postul prevăzut, despre parcursul dumneavoastră și despre modul în care vă potriviți pe post. Spuneți doar atât cât trebuie. Cu cât vorbiți mai mult cu atât vă dezvăluiți intențiile. Negocierea a început deja, iar cel care vorbește mai puțin, făcându-l pe celălalt să vorbească, și-a reușit întrevederea.

Cel paradoxal

Interlocutorul dumneavoastră se mulțumesște să vă pună o singură întrebare de o banalitate periculoasă: „Vorbiți-mi despre dumneavoastră” sau „Prezentați-mi parcursul dumneavoastră” ori „Dumneavoastră sunteți cel care trebuie să vă prezentați”. În această configurație prezentarea dumneavoastră trebuie să fie scurtă, precisă, factuală și sintetică și mai ales trebuie să se termine cu o întrebare pertinentă adresată interlocutorului, de tipul: „Există vreun punct pe care doriți să-l dezvolt?” ori „Care este opinia dumneavoastră despre ceea ce v-am povestit?”. Totul este să răsturnați procesul și să-l transformați într-un schimb. Dacă interlocutorul tace, atenție, rămâneți de asemenea tăcut. El a început discuția și o conduce, lăsați-l s-o continue. Dacă tăcerea persistă și vă apasă, întrebați-l: „Vedeți în ceea ce v-am prezentat unele puncte care pot interesa întreprinderea dumneavoastră?”

Cel agresiv

E din ce în ce mai rar, dar vă mai puteți lovi de el. Puteți pica pe un interlocutor care nu se simte bine-n pielea lui, dezechilibrat, complexat, care-și compensează fragilitatea cu un exces de zel și de putere față de candidații pe care-i primește. Cel mai pervers este acela care propagă în mod deliberat interviul agresiv sub pretextul măsurării capacității dumneavoastră emoționale și a rezistenței în situații tensionate. Este ceva ce ține de trecut ori de o atitudine maladivă, dar în aceste perioade de criză orice este posibil. De altfel nu sunteți obligat să rămâneți și să faceți față unui recrutor agresiv, care refulează. Vă puteți retrage politicos.

Cel tehnic

Acesta este tipul de interviu concret în care se vorbește de meserie, competențe, tehnici, procese… Se întâlnește pentru posturile de informaticieni, ingineri ori din contabilitate. Cifrele sunt la putere, se validează o teorie de bază, un mod de lucru, o referință la un instrument sau o metodă. Niciun fel de surpriză dacă v-ați pregătit bine afacerea. Vă veți regăsi într-o situație tehnică de tipul gata de a răspunde la toate întrebările.

Cel relaxat

Foarte răspândit, modern și, în ciuda tuturor, foarte eficient. Sunteți imediat invitat la un schimb destins. Întrebările și răspunsurile se înlănțuie în cele două sensuri în toată simpatia și destinderea. Cu cât ambianța este mai destinsă, cool, fără formalisme, cu atât trebuie să fiți mai vigilent și să rămâneți pe vârfuri. Poate fi interviul de tip sărut care vă sufocă. Recrutorii îl utilizează pentru a vă demobiliza și a vă face să cădeți ușor în capcană. Și nu uitați, diavolul zâmbește adesea.

Cel socratic

După imaginea lui Socrate care făcea sufletele să nască, anumiți recrutori practică dialectica în meseria lor pentru a-l face pe candidat să se dezvăluie, să nască. Este interviul cel mai dificil, cel în care aveți cel mai mult de învățat și uneori cel mai plin de capcane. Prin subiectele abordate recrutorul vă conduce spre un chestionar și enunțarea unor răspunsuri, cum ar fi cel de a recunoaște că nu sunteți făcut pentru acest post. În cel mai elegant, recrutorul nu trebuie să-l acompanieze pe candidat, iar cel mai edificator sau chiar dureros este atunci când reușește să vă pună în fața adevărurilor proprii.

Interviul online

Este la fel cu toate celelalte, doar că se petrece la domiciliul dumneavoastră, pe Skype ori prin alt mod de teleconferință. În general recrutorul îl utilizează pentru a câștiga timp și a evita deplasările. În orice caz pentru dumneavoastră este un prim contact care vă permite să vă dați seama mai bine cât de mult vă interesează postul. Atenție, în același mod în care se înțelege zâmbetul la telefon, pe Skype se văd papucii sub masă. Faceți interviul în aceleași condiții ca unul față-n față, pe viu.

Interviul la aperitiv

Puteți fi invitat la un interviu la ora aperitivului. Uneori acest lucru este normal, este o oră la care vă puteți elibera fără să-l neliniștiți pe angajatorul dumneavoastră. În anumite cazuri, este voit. Recrutorul în acest caz vă va propune să serviți un pahar cu el în birou. A refuza poate fi interpretat negativ, iar acceptând vă asumați un mare risc. „In vino veritas”,  este ceea ce vrea să testeze interlocutorul dumneavoastră. Cel mai sigur este să acceptați și pentru a evita orice derapaj să vă umeziți doar buzele fără să beți. Această tehnică alcoolizată este o punere în scenă pentru posturile de reprezentare în marketing ori pentru expatriere.

Există, bineînțeles și alte forme de interviu, dar le voi prezenta într-un alt articol.

Alte articole recomandate:

Ce caută un vânător de capete în primul rând în profilul dumneavoastră de pe LinkedIn

Când vă pierdeți slujba, vă păstrați valoarea profesională

Idei preconcepute despre căutarea unui job

Cum întoarceți în favoarea dumneavoastră un interviu de recrutare care merge prost?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *