Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Cum să aveți un mental de campion

În fața dificultăților care se adună, mulți manageri își coboară brațele. Și atunci ce e de făcut pentru a ajuta structura să aibă un mental de oțel și să-l transmită și echipelor?

Forța mentală

„Este dificil să-ți păstrezi moralul: la două restructurări în doi ani, cifra de afaceri scade, ierarhia este sub presiune și nu mă mai simt susținut.” Este ceea ce spunea un responsabil comercial al unui grup industrial pentru a descrie pe scurt dificultățile pe care le întâlnesc mulți angajați în ziua de azi. Mulți își coboară brațele și nu mai cred în viitorul întreprinderii și nici în al lor. Trăiesc într-o instabilitate mentală și emoțională dramatică pentru echipă.

„La zece luni de la instalare a trebuit să-mi restructurez departamentul și să gestionez stările uneori chiar violente ale propriilor colaboratori. Grija de a-mi salva pielea mă făcea agresiv, moralul îmi era afectat, mă îndoiam de propriile capacități și de cele ale echipei.” Este o altă mărturie. Prin demisie acesta și-a lăsat echipa într-o stare de dezordine psihologică avansată. În anumite perioade de criză, numai un manager cu mental de oțel și stabil din punct de vedere afectiv își poate conduce echipa spre succes. Și atunci ce avem de făcut pentru a da angajaților noștri un mental de campion?

7 abilități de dobândit

Pentru a răspunde acestei întrebări anumite intervenții individuale, inspirate din tehnicile sportive, vizează inocularea a șapte abilități: încrederea, motivarea, energia, concentrarea, analiza, vizualizarea și gestiunea emoțiilor.

Încrederea. Ingredient de bază, încrederea în sine este acea capacitate de a se baza pe propriile competențe. Dacă un manager crede că va reuși, încrederea sa îl va conduce spre comportamente potrivite. Dacă crede că va eșua, atunci va pune în operă comportamente negative.

Motivarea. A fi motivat, e simplu? Nu. Pentru un sportiv, motivarea trebuie să fie prezentă în meci și la antrenament. Și la fel pentru un manager: în timpul ședințelor, dar și în timpul pregătirii acestora.

Energia. Oricât de talentat ar fi, un sportiv care nu-și gestionează corect energia, alimentația și recuperarea, nu poate avea performanțe pe termen lung. La fel, un manager trebuie să-și gestioneze energia pentru a pune în operă schimbări dificile, a-și asuma decizii neplăcute, pentru a apăra un proiect ori a gestiona un colaborator recalcitrant… Este dificil să convingi atunci când ești obosit.

Concentrarea. Eficiența unui manager rezidă și în capacitatea sa de a fi complet concentrat asupra prezentului. Câți manageri nu-și reproșează după o ședință sau o discuție că nu s-au gândit la un anumit fapt sau argument care ar fi putut fi hotărâtor!

Vizualizarea. Ca și un schior care-și vizualizează traseul înainte de start, managerul își va programa reușita înaintea unei întrevederi, o animație a unei reuniuni etc. Acest instrument este încă utilizat prea rar de către manageri.

Analiza. Prea implicați în acțiune în numele mitului infailibil că „un angajat care nu se agită este unul care nu face nimic”, managerii consacră prea puțin timp pregătirii. Vă imaginați un sportiv de nivel înalt care se mulțumește să joace meciurile fără să-și formuleze în prealabil un obiectiv de atins și să-și definească o strategie realistă? Așa cum spune înțelepciunea populară: „dacă dipuneți de nouă ore pentru a tăia un copac, este preferabil să petreceți șase ore ascuțindu-vă toporul.”

Gestionarea emoțiilor. Câți sportivi de nivel înalt știu să-și folosească emoțiile pentru a-și destabiliza un adversar? Toți. Ei știu și să le folosească pe cele ale adversarului ori ale publicului pentru a-și atinge scopul. Gestionând emoțiile, managerul este pregătit să gestioneze neprevăzutul și să acționeze rapid, fără tensiune. Calm în interior, el își transmite forța întregii echipe.

În sportul de înaltă performanță, diferența între un campion și un mare sportiv vine din mental. Competențele tehnice fiind toate stăpânite în mod egal de către campioni, ceea ce va face să basculeze de partea lor victoria se află înainte de orice în mintea lor. De ce ar fi altfel în domeniul managerial?

Alte articole complementare:

Cum vă dați seama că lucrați pentru un psihopat?

Cum să vă faceți fericiți salariații și să-i fidelizați

Sunt leadershipul și democrația cu adevărat compatibile?

Gestionarea cu succes a conflictelor prin tehnica scării

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *