Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Secretul unei șanse profesionale

A face o „bună alegere” profesională, a accepta sau a refuza o propunere, a rămâne sau a pleca de la compania actuală, a schimba sau nu… Dacă nu sunteți siguri că sunteți pe calea cea bună, aceste întrebări vă pot ajuta să faceți un inventar și să măsurați dacă ați luat-o în direcția bună sau ați luat o decizie bună. Urmăriți firul roșu al propriului obiectiv de viață și valorile dumneavoastră profunde, treceți prin sită căile care vi se deschid și alegeți-o pe cea care li se potrivește cel mai bine. Descoperiți-vă cheile propriei bunăstări profesionale.

Învățați și creșteți în potențial?

Nu contează postul sau sectorul în care vă aflați. Esențialul este să continuați să învățați. Că este vorba de o competență nouă, de ranforsarea uneia mai vechi, noțiunea de ucenicie este ca regulă generală un semn determinant care vă indică un câștig continuând în această direcție. Dacă decizia dumneavoastră antrenează o scădere a dezvoltării personale, dacă pierdeți dorința de creștere, este un semn evident că trebuie să aveți în vedere o schimbare. Inteligența și diploma nu ajung. Nu trebuie să limitați alegerea prin cifre și rații, ci să căutați calea care vă face să creșteți pentru că ea vă îmbogățește prin apartenența la o profesie, prin solidaritatea din sânul unei echipe și prin împărtășirea emoțiilor.

Simțiți o ambiție profesională?

Este binecunoscut, dar dificil de aplicat, atunci când sunteți pasionat de o meserie, un sector, un subiect, o cauză, vă aflați într-o dispoziție care facilitează reușita. Sunteți într-o poziție de coerență naturală, de congruență cu propriul mediu profesional, iar ideile vin spontan. Este un sentiment permanent care vă favorizează creativitatea într-un mod neregulat, dar permanent. Generați idei în mod spontan care contribuie la ameliorarea mediului profesional. Acest lucru înseamnă că vă preocupați în mod natural de îmbunătățirea muncii dumneavoastră sau de viitorul întreprinderii dumneavoastră. În caz contrar, hotrâți-vă să vă retrageți și să căutați în altă parte o activitate care să vă inspire „ambiția”. „Alegeți o muncă pe care o iubiți și nu va trebui să munciți nici măcar o zi din viață.” (Confucius).

Vă simțiți util?

Cu siguranță că nu terminați fiecare zi cu un zâmbet de satisfacție atunci când vă recapitulați activitatea. Este totuși un punct important pentru a ști dacă avansați în sensul bun, de a avea sentimentul mai mult sau mai puțin intens al satisfacției de a face un lucru util, de a conduce acțiuni care au un impact direct sau indirect asupra întreprinderii în care lucrați, ori de a-i ajuta pe alții. Dacă adormiți cu sentimentul netulburat al datoriei împlinite, vă treziți bine dispus și vă veți bucura de o mare motivație pentru a merge la muncă. Nimeni nu poate revendica apartenența la o comunitate la care nu contribuie.

Ce ați face dacă n-ați avea nevoie să câștigați bani?

Această întrebare este de multe ori redutabilă. Ea vă obligă să vă măsurați dependența de bani și de munca dumneavoastră. Dacă vă dați seama că nu ați face această meserie fără a fi plătiți, puteți să mai rămâneți un pic, dar trebuie să vă pregătiți să schimbați pentru că veți întâlni un job mai bine plătit sau, ipoteza cea mai favorabilă, o activitate care vorbește radarului personal. Dacă sunteți într-o meserie pe care ați face-o și fără să fiți plătit, ați găsit adevăratul secret al bogăției profesionale. Trebuie să înțelegeți motivele profunde care vă fac să munciți: natura însăși a postului pe care-l ocupați, relațiile pe care acesta vi le procură, puterea pe care o găsiți, responsabilitățile pe care vi le asumați,  ambiția socială pe care o puteți satisface, personalitatea patronului sau fluturașul de salariu. Alegerea va fi ușoară după sortare, iar acțiunea de urmat se va impune.

Nu uitați niciodată că oportunitatea jobului care vă convine este adesea foarte aproape de dumneavoastră. Nu o vedeți imediat pentru că adesea căutați prea departe. Pentru ca un job să vă fie oferit, el trebuie să existe mai întâi în mintea dumneavoastră.

Alte articole complementare:

Competențe personale care trebuie dezvoltate rapid pentru păstrarea competitivității

Cum să reușești să eșuezi

Cultura organizațională este în mare parte invizibilă

De ce este atât de mare rezistența angajaților la schimbare?

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *