Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Despre câștigarea respectului prin exemple

Din peste 7 miliarde de persoane în lume doar o mică parte acționează, reușește și câștigă ceva mai prețios decât aurul, respectul. Puteți comanda supunere, inspira teamă, cumpăra servicii, dar nu respectul? Haideți să vedem cum acționează liderii respectați.

A rămâne accesibil: Richard Branson

Respectul vă poate face să creșteți, dar el se găsește și se cucerește pe teren. Miliardarul Richard Branson, care călătorește în spațiu, rămâne un om de teren. Vorbește în mod constant cu pasagerii și membrii echipajului, îi ascultă și ia notițe. Dacă un zbor Virgin este întârziat, echipajul oferă de băut pasagerilor. Richard Branson i-a sunat și i-a felicitat pentru creativitatea lor. Persoanele respectate nu-și închid succesul într-un turn de fildeș. Este dificil să fiți respectabili dacă nu sunteți accesibili. Studiile o arată: conducătorii percepuți ca fiind accesibili și modești suscită o mai mare statisfacție a personalului lor. A ieși din birou pentru a discuta cu personalul este un act simplu, dar determinant.

A nu renunța niciodată: Diana Nyad

La 64 de ani majoritatea oamenilor se pensionează. Diana Nyad a ales să înoate din Cuba în Florida fără nicio protecție contra rechinilor. Ea este prima persoană de orice vârstă care a reușit această încercare. Respectul vine din această reușită extraordinară: 53 de ore de înot, cu vomitături, cu arsuri de la soare, dar mai ales din faptul că era a cincea sa încercare din 1978 când avea 29 de ani. Persoanele demne de respect sunt adesea de o tenacitate implacabilă și ireală.

A inova: Steve Jobs

Cel care adaugă valoare unei industrii în creștere este apreciat, dar cel care rezolvă probleme, revoluționează și crează noi industrii obține respectul. Cu Steve Jobs la bară, Apple a devenit sinonimul revoluției: iPod-ul a făcut cititorul de CD-uri obsolet, iPhone-ul a accelerat telefoanele inteligente, iPad-ul a deschis calea tabletelor. Revoluția și soluția suscită un respect egal. A adăuga nu ajunge, trebuie să rezolvați și să creați.

A recunoaște pe toată lumea: prințesa Diana

Diferența cu prințesa Diana venea din interesul său evident și angajamentul său în favoarea persoanelor infectate cu HIV. Ea a spus: „Toată lumea trebuie pusă în valoare. Toată lumea are potențialul de a da ceva în schimb.” Chiar dacă este imposibil să vorbești cu toată lumea, oamenii respectați recunosc pe toată lumea. Când sossesc în mijlocul unui grup, ei nu strâng mâna doar unora ignorându-i pe ceilalți, ceea ce determină nașterea unor resentimente. O persoană respectată posedă o conștiință socială, care o face atentă la situațiile dificile ale celorlalți. Este important să-i recunoască, să salute pe toată lumea, să-i privească în ochi și să le surâdă.

A nu-și critica detractorii: Bill Gates

Steve Jobs a avut cuvinte dure la adresa lui Bill Gates: „Fără imaginație, nu a inventat niciodată nimic… a exploatat doar fără rușine ideile altora.” Bill Gates avea multe argumente pentru a replica. El răspunde cu clasă, îndepărtează critica și vede elogiul contribuțiilor sale. Bill Gates conduce în cadrul unei anchete condusă în 13 țări ca fiind persoana cea mai admirată din lume. Investiția sa filantropică este o maieră elegantă de a răspunde criticilor. Marcus Aurelius a spus: „Cea mai bună manieră de a se apăra este de a nu-l imita pe ofensator” sau „Cel mai bun mod de a se răzbuna pe un inamic este de a nu-i semăna.”

A fi și a acționa în coerență: Dalai Lama

Persoana respectată acționează în coerență cu ideile pe care le apără. Cel de-al 14-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso, născut în 1935, și-a început educația monastică la 6 ani. Drumul devoțiunii este un parcurs dificil într-o lume plină de tentații și distracții. Devotamentul său și coerența caracterului său pe firul deceniilor îl fac una dintre persoanele cele mai venerate și respectate din întreaga lume. Cei 8 milioane de cititori ai mesajelor sale îi acordă încrederea lor, iar Twitter îi servește ca templu. Coerența între ceea ce gândim, spunem și facem generează un mare respect. Încrederea și admirația sunt imposibile cu acestea în contradicție.

Dominarea unor domenii diferite: Arnold Schwarzenegger

Cel care ajunge în vârful domeniului său este remarcat. A atinge vârful într-un alt context și a-l domina, provoacă respectul cu „R” mare. De la culturist la Terminator și la guvernator, Arnold Schwarzenegger dă impresia că totul este ușor. Oamenii sunt respectați dacă și-au învins teama de a merge într-un domeniu nou. Ei fixează bara mai sus sau mai departe. Grație reușitei lor în domenii diferite, lărgirii experienței lor de viață pe terenuri necunoscute, aceștia câștigă respectul.

Îndurarea sacrificiului: Aung San Suu Kyi

Cu o juntă militară care înnăbușea Birmania, prizonieră politică, Aung San Suu Kyi este adorată pentru că a catalizat schimbarea. În cursul înfruntărilor violente mii de manifestanți au fost masacrați. Ea s-a ridicat și a luat conducerea marșului, fără teamă, spre militarii care aveau ordin să tragă. Eliberată din domiciliul supravegheat și cu permisiunea de a se întoarce în Anglia, ea a ales să rămână și să se bată pentru drepturile poporului său. Suferința și sacrificiul aduc măreție și respect, în timp ce parcursul lipsit de dificultăți, de sudoare, de lacrimi sau chiar de sânge, conduce către mediocritate.

Articole complementare recomandate:

Cum să faceți de la început o impresie bună

Simpatia și pozitivitatea vă măresc șansele de reușită

Fraze de evitat pentru a avea succes

Când vă pierdeți slujba, vă păstrați valoarea profesională

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *