Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

În 2030 liderii vor avea doar colaboratori, asociați și aliați

„Prezumția implicită este că leadershipul este ceva ce facem altora. Dar în viziunea noastră, leadershipul ar trebui văzut ca un lucru pe care îl facem împreună cu alții.” Acesta este un citat din „Why Should Be Anyone Led by YOU?” de Rob Goffee și Gareth Jones.

O viziune a leadershipului și a celor ce îi urmează în 2030

Imaginați-vă un grup de școlari din clasele primare și un grup de adolescenți agitați de 15 ani în momentul când vor intra în câmpul muncii. Cum vor fi? Ce îi va interesa? Ce îi va inspira și după ce principii își vor ghida alegerile? Pentru ce organizații vor dori să lucreze și ce fel de angajatori vor deveni? Fiecare tentativă de a descrie cei mai buni lideri din 2030 ar trebui să înceapă cu întrebări despre cei ce îi urmează. Cunoașterea naturii muncii lor, a valorilor și speranțelor lor va ajuta la definirea calităților necesare liderilor.

Factorul primar pentru diferențele fundamentale între generațiile precedente și cele viitoare de muncitori este accesul aproape nelimitat la informație. Datorită tehnologiei, indivizii și echipele din 2030 vor fi mai bine informați și educați decât oricând pe măsură ce continuă să exploreze modurile de obținere, gestionare și utilizare a datelor. Viitorii angajați vor crește într-o lume complet digitalizată, conectată și diversificată în care noi obiceiuri și valori legate de muncă vor apărea. Eventual aceste schimbări vor transforma de asemenea rolul angajatorilor în interiorul relației dintre lideri și cei care-i urmează.

Mai puține limitări referitoare la modul în care muncesc oamenii, libertatea de a partaja informația și de a învăța în moduri mai democratice au început deja să schimbe principiile de muncă spre flexibilitatea colaborării și descentralizare. Pe măsură ce scara corporatistă devine un simbol al trecutului, angajații își crează propriile rețele și poteci ale carierei în loc să se bazeze pe o gândire bazată pe ierarhie și poziție. Aceste dezvoltări vor afecta în mod dramatic ceea ce în engleză se numește followership (aștept sugestii pentru un termen în limba română). Un mai bun acces la informații furnizează angajaților o cunoaștere mai aprofundată și le permite un grad mai înalt de autonomie intelectuală și emancipare. În 2030 muncitorii vor dori să fie parte și nu subiectul proceselor de leadership.

Ei nu vor fi doar oameni care urmează ci colaboratori, asociați și aliați care cer un nou tip de leadership decât generațiile anterioare.

Cei mai buni lideri în 2030…

…vor fi înțeles că forța de muncă se transformă în continuare într-o entitate emancipată și informată care disprețuiește deschis structurile tradiționale, gândește independent, acționează autonom și știe la ce să se aștepte de la liderii extraordinari.

Articole complementare:

Sosește generația Z – consecințele pentru IMM-uri

Chiar trebuie să ne pregătim pentru job-urile de mâine?

Ce este holacrația? (în engleză holacracy)

Vechile modele de business se transformă în era digitală

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *