Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Cum îi spuneți la revedere șefului dumneavoastră când v-ați găsit un alt job

Felicitări ați obținut un job nou sau ați decis să porniți pe cont propriu. Înainte de a începe această activitate nouă, trebuie să vă părăsiți firma în care lucrați și mai ales șeful în cel mai bune condiții posibile. Modul în care o veți face poate fi determinant pentru cariera dumneavoastră, iar a lăsa o impresie proastă ar putea compromite munca excelentă pe care ați depus-o. Trebuie deci să vă pregătiți să gestionați cât mai bine această ruptură și să abandonați ideea unei ieșiri spectaculoase din scenă pentru a vă descărca. O plecare elegantă vă poate înnobila blazonul și vă poate consolida unele relații utile pentru viitor.

Asigurați-vă patronul

Patronul dumneavoastră poate fi luat pe nepregătite. Rămâneți cât de calmi și demni puteți și pregătiți-vă pentru întrebările sale. El va dori să știe în ce firmă veți lucra, ce post veți ocupa și motivele pentru care îl părăsiți. Asigurați-l de angajamentul dumneavoastră până în ultima zi și chiar după aceea, pentru a-i ușura munca aceluia care vă va înlocui. El trebuie să devină o referință importantă pentru dumneavoastră sau chiar un client. Faceți în așa fel încât să puteți conta pe el pentru a vă da referințe referitoare la munca dumneavoastră. Un comportament nepotrivit în ultimele zile se va propaga prin rețelele de socializare și s-ar putea să vă încurce pe viitor.

În loc să vă reglați conturile vorbiți numai de bine

V-ați gândit adesea la acest moment în care veți putea să vă dezvăluiți adevăratul motiv al plecării. În discuția de plecare dați informații pozitive, rămâneți calmi, fiți diplomați și nu vă reglați conturile. Cu excepția cazului în care aveți vreo problemă personală gravă, dar chiar și atunci, gândiți-vă de două ori înainte de a deschide gura. Dacă vreți să vă plângeți doar pentru a vă plânge, vorbiți mai bine cu un priecten din afara întreprinderii. Această discuție finală este o etapă pe care trebuie să o reușiți, nu adăugați prea multe, proscrieți criticile și încă o dată, dacă aveți nevoie de refulare, făceți-o în familie sau cu un prieten. Dacă simțiți nevoia să-i spuneți, acum că totul s-a sfârșit, că este un patron oribil, detestat de toți, mulțumiți-vă să puneți pe seama angajamentului și a obsesiei sale în privința rezultatelor întreprinderii faptul că intervine prea des în treaba colaboratorilor săi. Puteți de asemenea să vă exprimați satisfacția și să mulțumiți pentru ceea ce v-a adus întreprinderea. Dacă trebuie să răspundeți unei contrapropuneri, studiați-o comparativ cu alegerea pe care tocmai ați făcut-o, în termeni de schimbare, de risc asumat, titlu, salariu, avantaje și mai ales valori. Dacă vă mențineți decizia, întrebați-l cum trebuie să vă anunțați plecarea. S-ar putea să dorească să o facă el însuși sau să aștepte ca înlocuirea dumneavoastră să fie asigurată.

Ajutați-vă colegii să continue fără dumneavoastră

Când vor afla, vor fi poate un pic dezamăgiți, vor avea întrebări de pus și vor fi mai ales îngrijorați datorită muncii suplimentare pe care o poate determina plecarea dumneavoastră. Faceți tot ce puteți pentru o tranziție lină. Asupra motivelor plecării, dați-le explicații care nu pun în cauză nici șeful și nici întreprinderea: o oportunitate pe care nu trebuia s-o ratați sau o mai bună balanță între muncă și viața de familie. Plecați cu reputația și relațiile intacte. Pentru a evita întrebările presante, aveți interesul să anunțați cât mai târziu posibil. Lăsându-i strictul necesar patronului pentru găsirea unei soluții rapide de a vă înlocui. Ideal ar fi să transmiteți chiar în ultima zi, după ce v-ați anunțat colaboratorii cei mai apropiați, un email de adio, care va lăsa prea puțin timp pentru bârfe.

Dacă trebuie să vă părăsiți întreprinderea imediat

În orice caz, fiți proactivi, contactați-vă de îndată ce este posibil colegii de încredere și ceilalți mentori pentru a le mulțumi pentru ajutor și fixați deja o dată pentru un prânz cu cei pe care-i apreciați cel mai mult. Există și cazurile în care patronul cere o plecare imediată. Este o practică frecventă în întreprinderi, o exigență legată uneori de funcția pe care o ocupați, de faptul că plecați la un concurent sau de cazul și mai rău în care consideră demisia dumneavoastră ca pe un afront, o constatare a eșecului său în management. Dacă trebuie să plecați pe loc, făceți-o cu calm și goliți-vă biroul. Nu este întotdeauna previzibil. Doar dacă au mai existat precedente. Dacă n-ați putut să anticipați și să vă goliți progresiv biroul, părăsiți-l și aranjați cu un coleg să vă recupereze ceea ce vă rămâne din lucrurile dumneavoastră. A pleca demn este cea mai bună plecare și cea mai rentabilă pentru viitor.

Trebuie să vă părăsiți locul de muncă?

Sunteți siguri că v-ați ales jobul potrivit?

Motivele pentru care nu vă place jobul dumneavoastră

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *