Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Sfaturi mici pentru lideri mari

A fi un lider mare este o vocație dintre cele mai dificile. Când faceți ceva vi se pare evident, ca atunci când vedeți o capodoperă, e de la sine înțeles. Și totuși în spatele artei există tone de tehnici care nu se văd. Arta leadership-ului este adesea rezultatul unei serii de tehnici de comportament, de reguli de bază aproape uitate și de repere simple. Nimic extraordinar, dar un ansamblu care conduce spre succes.

A da exemplul

Conducătorul trebuie să dea exemplul și să nu se mulțumească doar să spună ce trebuie făcut. Dacă vreți colaboratori punctuali, fiți dumneavoastră la timp la întâlniri și ședințe. Maniera în care îi tratați pe ceilalți le dă tonul relației pe care doriți să o instaurați cu ei. Exemplaritatea unui șef este o chestiune de demnitate, de respect, față de ceilalți și de sine, de simț al responsabilității.

Modestia vă întărește

Este un lucru obișnuit să auziți că un șef trebuie să pară puternic. Acest lucru nu-l împiedică să dea dovadă de modestie. În loc să fie contraproductivă, așa cum cred mulți, modestia este o forță care suscită respect și încredere din partea echipei dumneavoastră și a clienților. Recunoașteți-vă greșelile. Nu sunteți un supraom. Fiind o ființă conștientă sunteți invitat să vă concentrați pe ce trebuie ameliorat și sunteți proiectat în soluții care devin profeții ce se realizează singure.

Comunicați eficient

Comunicarea eficientă este indispensabilă, atât în activitatea dumneavoastră profesională cât și în viața personală. A comunica trebuie să însemne că sunteți auzit și înțeles. Comunicația bună începe și printr-o ascultare activă a colaboratorilor dumneavoastră. Nu uitați niciodată în comunicare că funcționează în ambele sensuri.

Pretindeți ședințe productive

Timpul echipei dumneavoastră este sfânt. Trebuie în permanență să vânați timpul pierdut, mai ales cu ocazia numeroaselor ședințe. Începând din momentul în care le acordați încredere colaboratorilor dumneavoastră trebuie să practicați un micro-management de proximitate și să-i obișnuiți cu ședințe rapide, eficiente, conduse prin rotație.

Cunoașteți-vă limitele

Orice manager are limite pe care trebuie să și le cunoască pentru a le gestiona mai bine. Trebuie să le definiți corect și să le respectați. A ști ce tolerați și ce nu, vă va ajuta echipa să acționeze cu mai multă eficiență și clarviziune.

Găsiți-vă un mentor

Nimeni nu-și este suficient. Chiar și cel mai bun conducător știe când are nevoie de ajutor și mai ales cui se poate adresa pentru a-l obține. Nu puteți ști totul, dar trebuie să știți ce nu știți și să obțineți sfaturi de încredere, care vă vor ajuta să faceți diferența.

Arătați-vă emoțiile

Auziți adesea că un șef nu-și expune emoțiile, mai ales în afaceri. Și totuși afacerile sunt până la urmă relații între oameni dotați cu resentimente, emoții și afecțiune. Pentru a fi eficienți trebuie să dați dovadă de o inteligență emoțională, ceea ce înseamnă că trebuie să fiți sensibili la diferite puncte de vedere. Pentru a reuși trebuie să vă utilizați capul, fără a uita că mai aveți și o inimă.

Partajați reușita

Nu puteți reuși singur pe termen lung. Munca în echipă este cheia succesului așa că împărtășiți-l cu toți colaboratorii dumneavoastră și recunoașteți-le meritele. Dacă rămâneți o vedetă pe un piedestal, le pierdeți respectul. Partajarea reușitei și a complimentelor îi va motiva să muncească, mai implicați alături de dumneavoastră. La limită „sunteți acolo când lucrurile merg prost și absent când merg bine.”

Învățați din trecut

Este un lucru la fel de bătrân ca lumea, cel care nu învață din trecut este condamnat să-l repete. Analizați exemplele pe care le cunoașteți, modelele de afaceri care au prosperat și eșecurile răsunătoare. Studiați reușita persoanelor pe care le admirați și cum au acționat cei care au sfârșit prin a eșua, în ruină și rușine.

Perfecționați-vă fără încetare

Un mare lider învață constant și caută să se perfecționeze întotdeauna. Există mereu ceva la care puteți lucra, o competență pe care o puteți perfecționa, un comportament de adoptat, idei noi de explorat. Asigurați-vă că păstrați permanent un spirit deschis către tot ce se face nou în lume.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *