Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Despre recrutorii creativi și întrebările lor imposibile

Vă pregătiți să răspundeți la întrebările puse de obicei. E bine, dar nu este de ajuns pentru că trebuie să știți să răspundeți și la întrebările mai puțin obișnuite, cum ar fi „Spuneți-mi ceva ce nu pot vedea în CV-ul dumneavoastră” sau „Dați-mi o informație despre dumneavoastră pe care nimeni nu o cunoaște.” Aceste întrebări riscă să vă destabilizeze atunci când de fapt aveți o șansă extraordinară să vă distingeți.

Descifrați întrebările care nu ucid

Recrutorii creativi și deranjanți sunt cei care pun asemenea întrebări. Dincolo de aparența ciudățică a acestor întrebări, trebuie să aveți grijă pentru că adesea ascund un anumit substrat. El vrea de exemplu să descopere cum vă organizați gândurile, dacă știți să utilizați un ricoșeu, să fiți spontan și să vă păstrați calmul.

„Care este punctul cel mai important pe care trebuie să-l afle un recrutor în cursul unui interviu?” Și aici el vrea să vă evalueze capacitatea de adaptare și mai ales cum reușiți să inversați rolurile, să vă puneți în locul lui și, indirect, să vă puneți o întrebare suficient de dificilă pentru a fi credibilă, dar nu într-atât încât să vă pună în dificultate.

„Îmi puteți spune o istorie personală legată de postul prevăzut?” Răspunsul face apel la un nivel de gândire care vă permite să extrageți din mediul personal elemente pe care să le corelați cu postul prevăzut. El vrea să vă măsoare gradul de detașare față de mediile înconjurătoare, amplitudinea și perspectiva.

Recrutorul își face meseria cu seriozitate și creativitate. Nu este un pervers al întrebărilor încurcate, ci un profesionist care caută cel mai bun candidat. El se îndepărtează de discursul convențional pentru a vă aduce într-o zonă de disconfort mai autentică, mai asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în realitate.

Este posibil să vă pregătiți pentru întrebările imposibile

Ca și în cazul întrebărilor tradiționale, este important să vă pregătiți să răspundeți, să găsiți pistele posibile de explorat, dar să evitați să învățați totul pe dinafară pentru că v-ar lipsi de autenticitate și spontaneitate.

Confruntați cu o întrebare deschisă, trebuie să profitați de ocazie pentru a vă scoate în evidență aspectele personalității dumneavoastră, istoria profesională sau atuurile care nu sunt vizibile imediat în curriculum vitae. Veniți la interviu în deplinătatea forțelor și prezentați-vă cu o idee precisă și pozitivă a atuurilor dumneavoastră, în coerență cu exigențele postului. Nu vă mulțumiți să afirmați că sunteți dotat pentru organizare, pregătiți exemple concrete de situații sau proiecte pe care le-ați pilotat, care atestă într-o manieră convingătoare această capacitate organizațională și ceea ce știți să puneți în operă pe teren. Dacă CV-ul vă scoate în evidență realizările cu cifre și procente, puneți-vă în evidență competențele non-tehnice. V-ați depășit obiectivele: este pur și simplu un procentaj care nu spune nimic recrutorului, cu atât mai mult cu cât puteți spune orice în privința cifrelor. Explicați modul în care calitățile dumneavoastră de angajament, devotament, tenacitate, necuantificabile într-un CV, v-au permis să obțineți rezultate dincolo de ținta dumneavoastră.

Dați din casă, dar nu totul

Dacă pe parcursul întrevederii nu a fost posibil să împărtășiți cu recrutorul ceva personal, trebuie să vă gândiți la asta la sfârșit când considerați că v-ați prezentat suficient competențele. Arta de a partaja un aspect personal al vieții dumneavoastră, care ăă sentimentul interlocutorului de a benaficia de o confidență, înseamnă să-i încredințați informații despre dumneavoastră referitoare la subiecte considerate în general pozitive. Și evitați orice activitate controversată sau determinând o poziție tranșată de interlocutorul dumneavoastră, cum ar fi un benevolat pentru o cauză politică sau implicarea într-o contra-cultură.

Găsirea răspunsului la aceste întrebări deschise și personale este ca și cum ați rezolva o enigmă. Răspunsul îi arată indirect recrutorului cum vă situați în raport cu oportunitatea de angajare care vă reunește. La sfârșit trebuie să vă bucurați, pentru că acestea reprezintă o șansă de a vă arăta valoarea adăugată personală, pe care nu o poate exprima în niciun fel CV-ul.

Vă recomand să citiți de asemenea:

În cadrul interviului de recrutare răspundeți cu seriozitate întrebărilor care vi se par inutile

Pregătirea pentru întrebările cele mai curente ale interviului de recrutare

Interviul de recrutare – non-verbalul spune mai mult decât vorbele dumneavoastră

Cinci întrebări pe care le pun la interviu candidații cu adevărat valoroși

Cum să anticipați și să dejucați întrebările unui recrutor

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *