Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Interviul de recrutare – non-verbalul spune mai mult decât vorbele dumneavoastră

Corpul dumneavoastră transmite mult mai multe informații despre dumneavoastră decât credeți. Cu siguranță un recrutor nu-și va baza decizia doar pe comunicarea dumneavoastră non-verbală, dar o va folosi pentru a detecta incoerențele sau problemele potențiale, cu atât mai mult cu cât corpul dumneavoastră îi transmite impresii proaste. Pentru a vă crește șansele de succes, deveniți conștient de propria comunicare non-verbală, care conform experților contează mai mult de 60% într-un schimb. Iată câteva sfaturi referitoare la limbajul corpului dumneavoastră în timpul unui interviu de recrutare.

O strângere de mână fermă fără a strivi mâna recrutorului

Prima impresie pe care i-o dați este strângerea de mână oferită. Faceți în așa fel încât să fie fermă, fără sudoare și fără parfum. O strângere de mână slabă dă o imagine mediocră despre dumneavoastră, cea a unui angajat puțin sau deloc fiabil. Nu aveți nevoie să-i striviți mâna în a dumneavoastră, trebuie să-i dați o impresie de fermitate, de tonicitate și de viață. A-i strivi degetele ar fi o introducere dureroasă și nepoliticoasă. Dacă strângerea de mână „moale” sau „jilavă” poate însemna insecuritate, „mâna de fier” poate proiecta aroganța. Evitați să vă puneți mâna deasupra lăsând palma întoarsă în jos. Acest lucru poate însemna, în afară de familiaritate, că doriți să controlați prea mult situația.

Păstrați o postură corectă înainte și în timpul interviului

Postura corectă îi arată că sunteți gata, profesionist și încrezător. Țineți-vă drept pe scaun și păstrați capul sus. Nu vă lăfăiți în fotoliul care vi s-a oferit în timp ce așteptați și rămâneți drept chiar dacă credeți că nimeni nu vă privește. Asistenta care v-a primit poate nota atitudinea dumneavoastră în momentele stresante dinainte de a fi primit.

Stăpâniți-vă gesturile și comportamentul

Anumite mișcări vă fac să păreți nervoși și trădează o lipsă de încredere. Cu siguranță aveți dreptul să fiți nervoși în cursul unui interviu, dar aveți de asemenea datoria de a stăpâni acest stres pentru a nu-l arăta. Nu încrucișați brațele, nu vă pliați picioarele, evitați să vă roadeți unghiile și de a vă bâțâi în fotoliu. Trebuie să aveți un control maxim al gesturilor dumneavoastră și să vă abțineți să bateți în mod constant din picior, să mișcați o gambă, să apăsați butonul pixului sau să vă împletiți o meșă din păr. Aceste gesturi nervoase deturnează atenția recrutorului de la ceea ce spuneți. Așezați-vă fără să vă sprijiniți prea mult pe spătarul scaunului, aplecați-vă ușor în față și arătați că sunteți complet implicați în conversație.

Priviți recrutorul în față

Mențineți în permanență contactul vizual în timpul întrevederii. Fuga privirii vă poate ruina conversația, pentru că vă arată puțin comunicativi, că nu vă simțiți confortabil sau că nu spuneți adevărul. Este suficient să-l priviți în ochi fără insistență în timp ce vă vorbește și să dați din cap pentru a-l lăsa să înțeleagă că-l ascultați. Contactul vizual comunică dominanța. Dacă îl priviți permanent în ochi fără a întoarce privirea riscați să-l faceți să nu se simtă bine, lăsându-l să creadă că vreți să inversați rolurile.

Zâmbiți pur și simplu din tot corpul

Zâmbetul vă va ajuta în timpul interviului pentru că oferă o imagine plăcută, convivială și simpatică despre dumneavoastră. Nu este necesar să zâmbiți prostește tot timpul. Acest lucru poate deveni caraghios, vă va face puțin credibil și lipsit de orice discernământ. Dumneavoastră trebuie să vă dați seama când trebuie să o faceți. Lipsa expresiei faciale vă poate aduce deservicii. Orice recrutor este o ființă umană, cu emoții. Surâdeți și exprimați-vă emoțiile fără a vă fi teamă să vă arătați personalitatea. Este normal să râdeți și să faceți un comentariu caraghios atunci când se prezintă ocazia sau dacă recrutorul a luat inițiativa. El vrea un angajat adevărat, o persoană vie, nu un robot.

Îmbrăcămintea adaptată care vă vine bine

Îmbrăcămintea poate avea un impact negativ dacă este incompatibilă cu postul dorit sau cu cultura întreprinderii. Interesați-vă înainte de interviu despre obiceiuri, dar în general, dacă nu aveți un consemn special, folosiți o ținută de oraș care merge peste tot și bineînțeles evitați cămașa descheiată, pantofii murdari sau bijuteriile extravagante. Acest prim contact pe teren necunoscut trebuie făcut în cea mai mare sobrietate. E de la sine înțeles că trebuie să vă abțineți de la folosirea unui parfum puternic sau a unei loțiuni după ras puternică care rămâne în aerul din încăpere și după plecarea dumneavoastră. Riscați să incomodați recrutorul care caută competențe și nu mirosuri îmbătătoare.

Puteți de asemenea citi și alte articole în completarea acestuia:

Gestionarea stresului înaintea unui interviu de recrutare

Interviul de recrutare – ce trebuie să facem pentru a nu fi uitați

Cum întoarceți în favoarea dumneavoastră un interviu de recrutare care merge prost?

Aveți înfățișarea potrivită pentru post?

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *