Blog

Blog

Comments (0) - Uncategorized

Exploatați-vă carisma de lideri

Pentru a-i seduce, a-i influența, a-i fascina pe alții prin propunerile, atitudinile și acțiunile dumneavoastră, trebuie să aveți o carismă care îi dirijează și-i condiționează pe ceilalți. Credeți poate că această carismă este doar un dar natural sau un mod de a fi. Din fericire vă este posibil să lucrați pentru a vi-l dezvolta, pentru că este legată de încrederea în sine, de personalitatea și voința dumneavoastră.

Carismă și leadership

Carisma, calitatea celui care seduce, influențează, chiar fascinează prin discursurile, atitudinile, temperamentul sau acțiunile sale. Carisma ajută la dirijarea și chiar manipularea celorlalți. Adesea un dar natural sau un mod de a fi, existând și posibilitatea de a lucra asupra sinelui pentru a o dezvolta. Este legată de încrederea în sine, de personalitate, de interiorul unei persoane. De origine greacă, „karisma” este o favoare a Duhului Sfânt pentru un individ. Sociologul Max Weber o definește ca fiind „credința în calitatea extraordinară a unui personaj, care este dotat cu forțe sau caracteristici supranaturale sau supraomenești sau cel puțin dincolo de cele obișnuite, inaccesibile masei muritorilor de rând; chiar poate fi considerat ca un trimis al lui Dumnezeu sau ca un exemplu și în consecință considerat ca un «șef»”. Autoritatea „carismatică” dirijează oamenii preluând ascendentul asupra lor și jucându-se cu aspectele emoționale, ceea ce crează un „lider carismatic”, un „șef carismatic” sau „leadership-ul”.

A asculta mult și a vorbi puțin

Cei carismatici pun întrebări, vă privesc, zâmbesc și răspund prin cuvinte și mai ales printr-un comportament. Iată tot ceea ce fac pentru a arăta celuilalt că este important. Vorbiți și dați sfaturi numai dacă sunteți invitați. Și aveți grijă atunci când o faceți să nu vorbiți mai mult de dumneavoastră decât de calălalt, precizând de exemplu ce ați face dacă ați fi în locul lui. Vorbiți numai când aveți ceva important de spus și definiți întotdeauna ceea ce contează pentru cealaltă persoană.

Practicați ascultarea selectivă

Anumite persoane sunt incapabile să vă asculte fără să se gândească deja la răspunsul pe care vi-l vor da sau la ce vor spune despre ei. Cu siguranță că nu spun nimic, dar vă dați repede seama că nu ascultă cu adevărat. Cei carismatici ascultă atent fiecare persoană și independent de poziția dumneavoastră socială sau nivelul de competență vă dau impresia că aveți ceva în comun.

Oferirea atenției

Nicio privire la telefon, încă și mai puțin la ceas, ci concentrare asupra persoanei din față în fiecare moment. Nu puteți comunica dacă sunteți în curs de conexiune cu instrumentele dumneavoastră favorite. Oferiți-vă atenția cadou, unul pe care puțină lume îl face, care va face ca toată lumea să vrea să facă parte din anturajul dumneavoastră și nu vă va uita.

Dați înainte de a primi

Uitați ce puteți obține și concentrați-vă pe ceea ce puteți furniza. A da este singura modalitate de a stabili o legătură reală și durabilă. Uitați, chiar și pentru un scurt moment, ceea ce puteți obține din acest contact și reveniți repede la ceea ce contează pentru interlocutorul dumneavoastră.

Învățați de la ceilalți

Remarcați cât de mult vă irită și vă face să vă simțiți prost un discurs vanitos și plin de autosatisfacție. Dacă vă cunoașteți opinia, perspectivele și punctele de vedere, nu aveți nimic de aflat despre dumneavoastră însuși. În schimb ignorați ceea ce știu ceilalți. Toată lumea știe ceva ce dumneavoastră nu știți. Acest lucru îi face mult mai importanți decât dumneavoastră pentru că veți putea învăța de la ei.

Îndreptați proiectoarele spre ceilalți

Nimeni nu primește vreodată suficient bine. Nimeni. Spuneți persoanelor care vă înconjoară că e bine ceea ce au făcut. Acest lucru implică faptul că știți ce au făcut, deci că vă interesați de ei. În acest fel ei vă vor aprecia laudele și faptul că ați acordat atenție faptelor lor. Ei se vor simți mai bine și mult mai importanți.

Alegerea cuvintelor

Cuvintele pe care le folosiți au un impact mai mare decât credeți asupra atitudinii celorlalți. În acest fel nu veți merge la o reuniune ci veți întâlni persoane. Nu veți face gimnastică, vă veți întreține sănătatea și vă veți menține în formă. Nu interogați niște candidați, ci sunteți pe cale să alegeți un colaborator important, care se va alătura echipei. Toți vrem să ne asociem unor persoane fericite, entuziaste, satisfăcute. Cuvintele pe care le alegeți îi ajută pe ceilalți să se simtă mai bine și să vă simțiți și dumneavoastră mai bine.

A râde de sine, nu de alții

Auziți adesea critici despre unul sau altul și suntem cu toții înclinați să dezvăluim contraperformanța unui coleg, pentru că acest lucru ne asigură, dar în același timp ne confirmă slăbiciunea. Nu vă bateți joc de alții, este ușor, dar laș. Atunci când o faceți, cei din jur, chiar dacă participă voluntari la acest linșaj, se vor întreba dacă, atunci când sunt absenți, nu veți râde și de ei. Dacă nu trebuie să râdeți niciodată de ceilalți, trebuie să râdeți întotdeauna de propria persoană și să-i invitați și pe ceilalți să o facă cu dumneavoastră.

Admiterea voluntară a eșecurilor

Cei care reușesc posedă de la început în ochii noștri carisma, pur și simplu pentru că au reușit. Succesul lor crează un fel de aură, ca un cuvânt cheie revelator. Dacă zgâriați suprafața strălucitoare a acestei imagini, vă veți da seama că acești pretinși „aleși” ai carismei nu sunt de piatră. Au în trecutul lor destule eșecuri.

Articole conexe:

Ascultați mai mult pentru a motiva mai bine

Cum să comunicați în stilul lui Bill Clinton

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *