Blog

Blog

Comments (1) - Uncategorized

Puterea de a nu face nimic pentru a fi mai performant

De când nu v-ați mai acordat un moment în care să vă trageți sufletul, un moment de respiro, de repaos? Vă mai amintiți când v-ați simțit ultima dată cu adevărat odihniți? Când ați făcut o pauză de o oră sau ați consacrat o zi întreagă pentru a vă ocupa de voi? Unii vor considera că asta e o dovadă de egoism, și totuși marile vacanțe sau un „gol” punctual în timpul unei zile sunt benefice pentru dumneavoastră, pentru sănătate, dar și pentru productivitatea voastră. Să ne concentrăm asupra artei de a nu face nimic, care înseamnă de fapt practicarea unei forme a artei de a trăi.

A fi conștient că nu faci nimic

Poate că resimțiți o impresie deranjeantă că vă pierdeți timpul, nefăcând nimic cu el. În mod bizar, a nu face nimic, cu excepția celor atinși de o lenevie acută, se învață, până acolo încât unii consideră că a nu face nimic înseamnă a face ceva. Chiar și pentru cei care nu sunt prea dotați se învață, nu este o tară să fi leneș, dar pentru oamenii de acțiune este o formă a acțiunii căreia trebuie să-i acorde cea mai mare atenție. Profitați de ea, inacțiunea de azi hrănește acțiunea de mâine. Atenție, nu sunteți mai ocupat decât alții și dacă vă hotărâți să nu faceți nimic, trebuie să o faceți, pentru că dacă vă lăsați mintea să se ocupe de alte lucruri, nu veți ajunge nicăieri și vă veți gândi că este o pierdere de timp, pe când lenevia calculată poate fi o formă de artă, care vă topește stresul și vă va face mai productiv atunci când vă reluați activitatea.

A nu face nimic este o șansă de a vă dezvolta

Lucrați cel mai adesea cu un orar prelungit, umplut cu sarcini considerate ca necesare pe moment, dar în realitate departe de a fi de primă necesitate. Faceți o listă cu lucrurile de făcut atât în viața personală cât și în cea profesională și alergați după timp într-o manieră inegală și stresantă. Cu siguranță vă spuneți că puteți face mai mult, puteți face cursuri seara pentru a deprinde o competență nouă, puteți participa la o reuniune profesională pentru a întâlni confrați și concurenți sau puteți ajuta un copil la lecții… Și veți admite că este mai ușor să faci aproape totul, decât să nu faci nimic. Și totuși a nu face nimic vă dă șansa de a vă dezvolta. A fi singur, fără obligații, degajat de sentimentul tenace că faceți mai puțin decât trebuie, vă permite să priviți spre interior. Fără o activitate care să vă distragă mintea și energia, trebuie să vă concentrați asupra existenței proprii, departe de viața socială, și să vă gândiți la dumneavoastră.

A nu face nimic înseamnă ameliorarea performanțelor

Secretul reușitei în afaceri și în viață înseamnă adesea să găsiți capacitatea de a vă simți bine. Multe întreprinderi au înțeles acest lucru astăzi și favorizează acest sentiment pentru colaboratorii lor (Apple, Google, Nike etc.), oferindu-le programe și spații libere care-i mențin sănătoși și, mai ales, le reduc stresul. Dacă vă acordați timp pentru a vă gândi la dumneavoastră, oricât ar fi – 10 minute, 10 zile sau o lună, veți constata o mai bună productivitate atunci când vă întoarceți la obligațiile dumneavoastră. Făcând un pas în spate, punându-vă întrebări asupra activităților cotidiene, ajungeți să vă analizați viața și să vă întrebați de ce faceți ceea ce faceți. Decât să fugiți cu capul plecat de la o sarcină la alta, acordați-vă timpul de a vă întreba de ce sunteți pasionat de munca pe care o faceți, faceți o pauză în mod regulat, creați un vid. Cuvântul vacanță vine de la latinescul vacans, participiu trecut al verbului vacare, care înseamnă a fi fără ocupație, leneș, o „plajă” orară, cuvântul ne trimite spre vacanță, sau un moment de respiro pentru a fi inspiraț, pentru a lăsa gândurile să țâșnească sau să lâncezească, agățați-vă de lucrurile mari sau mici și veți ști cum să vă ameliorați performanțele, vă veți convinge repede că a nu face nimic este în mod special util și rentabil. Și este o artă de a trăi.

Și acum, pentru că pauza s-a terminat, înapoi la muncă!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *