Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Cum incită un lider la autodepășire pentru atingerea unui obiectiv major

Dacă veți privi înapoi, puteți învăța cum să vă adaptați mai bine și să vă îmbunătățiți realizările viitoare. Anumiți manageri ating un oarecare nivel de reușită, dar nu vor ști niciodată să piloteze o mare întreprindere spre succes. Dacă veți urmări marii lideri, oricare ar fi domeniul lor, veți observa o constantă: un lider adevărat știe să-și antreneze echipa spre reușita unor acțiuni de nivel superior aceluia de care ea se credea capabilă. Să ne concentrăm asupra trăsăturilor conducătorilor care știu să le insufle celorlalți capacitatea de a se autodepăși pentru a atinge un obiectiv înalt.

Crearea dorinței de a depăși limita posibilului

El știe că măreția nu se atinge vizând mediocritatea și le stimulează mintea promițându-le la propriu luna de pe cer. Președintele american John F. Kennedy a pronunțat aceste cuvinte în septembrie 1962: „Am ales să mergem pe lună. Am ales să mergem pe lună înm acest deceniu… nu pentru că este ușor, ci pentru că este dificil și pentru că acest scop ne va folosi în a ne organiza și a ne măsura ce este mai bun în materie de energie și competențe proprii.” El a emis o aspirație pe care nimeni nu o credea posibilă, dar el aspira la măreția unei întregi națiuni, pentru a descătușa limitele terestre și a face să „aterizeze” în siguranță un om pe o altă planetă. Și în același deceniu, Neil Armstrong și Buzz Aldrin au făcut primii pași ai umanității pe lună. Un mare lider nu vizează ceea ce este ușor de realizat ci un obiectiv înalt. Dacă prevedeți mediocritatea, aceasta este ceea ce veți obține, dumneavoastră și anturajul dumneavoastră. Dacă tindeți spre măreție, chiar dacă nu o atingeți, ceea ce are o probabilitate ridicată, veți atinge totuși un nivel superior a ceea ce credeați că veți obține. Un mare lider vizează întotdeauna un obiectiv superior celui pe care ceilalți îl cred posibil.

Elaborați un plan detaliat

Pentru a atinge măreția, trebuie să aveți un plan, pentru că o mare aspirație fără un plan nu este decât un vis. Pentru a înțelege cum trebuie să se transforme o aspirație în realitate într-un plan, putem revedea datele despre debarcarea aliaților în Normandia, în 6 iulie 1944. Nu sub imboldul unui impuls ci aplicând un plan elaborat timp de luni de zile pe plan militar. Distanța cea mai scurtă între Anglia și Franța era în regiunea Pas-de Calais, și acolo îi așteptau nemții cu mine, baraje, obstacole și o artilerie puternică. Dar aliații au avut o idee mai bună și au ales să aterizeze mai la sud pe coastele Normandiei, mul mai departe de Anglia, dar mai puțin apărată. Fiecare detaliu al invazie a fost scenarizat. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Și acest plan, împreună cu nenumăratele sacrificii făcute în timpul execuției lui, în ciuda condițiilor meteo dificile și a mareelor, au salvat Europa de haos.

Inspirați încredere

Înainte de a putea executa un plan trebuie să le insuflați celor care vă înconjoară entuziasmul că pot atinge un obiectiv înalt urmând acel plan. Este vorba de a le incita aspirațiile prin intermediul acestui plan. Și pentru asta liderul trebuie să creadă în echipa lui și să o stimuleze la înălțimea circumstanțelor pentru ca ea să fie cea mai bună posibil și să transforme provocările în oportunități. Pe scurt trebuie să să-l aducă pe fiecare membru al echipei în starea de a realiza mai mult decât credea că se poate face, grație unui discurs potrivit, care îi transmite certitudine și sinceritate, îl face să înșeleagă că obstacolele nu sunt de netrecut și că aveți încredere în capacitățile lui. O dată ce ați creat dorința de a depăși limita posibilului, fixând un obiectiv înalt la care se poate visa, ați elaborat un plan detaliat care dă încredere, și v-ați exprimat încrederea în capacitățile fiecăruia, puteți trece la executarea planului pentru a vă realiza obiectivul.

Dar atenție și la ce faceți după atingerea obiectivului, la promisiunile pe care le-ați făcut și la respectarea lor, la fixarea unui nou obiectiv și mai înalt, și mai greu de atins!

Am avut o dată un șef care exact în momentul când, împreună cu echipa, atinsesem obiective pe care nimeni nu le credea posibile cu 6 luni înainte și ne pregăteam să ne autodepășim încă o dată fixându-ne un obiectiv și mai ambițios, mi-a spus: „Nu putem face chiar totul în viață” și ne-a oprit. De firma aia s-a ales praful în scurt timp…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *