Blog

Blog

Comments (1) - Dezvoltare Personală

Găsiți-vă partenerul ideal de afaceri sau rămâneți solist

Ca într-o căsătorie este importantă alegerea judicioasă a partenerului de afaceri. Acesta poate schimba în mod radical dinamica întreprinderii dumneavoastră și, bineînțeles, este mai bine să rămâneți singur decât să faceți o asociere greșită. Alegerea unui asociat comportă avantaje și inconveniente. Astfel încât trebuie să cântăriți cu atenție atuurile și riscurile înainte de a vă hotărâ să alegeți un partener pentru afacerea dumneavoastră. Să vedem acum punctele principale de analizat înainte de a vă asocia.

Avantajele unui parteneriat

Un partener de afaceri vă poate ajuta să demarați proiectul dumneavoastră în cele mai bune condiții și să-l așezați cu succes pe șine. Asociatul preia o parte din sarcinile de lucru și își conjugă competențele proprii cu cele ale dumneavoastră, ceea ce vă îmbogățește întreprinderea. Ca în cazul unei căsătorii, alegerea este importantă și trebuie să măsurați de două ori înainte de a decide. Alegerea sa necesită un examen atent dincolo de numeroasele avantaje: munca în echipă, unirea aduce puterea, sinergia (fiecare în domeniul lui), o finanțare împărțită și mai mare, motivarea și încurajarea reciprocă.

Multiplicarea cu doi a puterii de muncă

Cu un partener de afaceri, veți realiza un volum de muncă de două ori mai mare. Lansarea unei întreprinderi și dezvoltarea ei necesită o prezență pe toate fronturile: comercial, cercetare, rețele, dezvoltare, achiziții, finanțare, management. Tot atâtea funcții care vă pot deborda. Atunci când vă lansați nu aveți mijloacele de a recruta colaboratori pentru fiecare meserie, de aceea a recurge la un partener de încredere, care își poate asuma anumite responsabilități, este adesea soluția ideală.

Competențe divesificate

Un partener trebuie să vă aducă un ansamblu de competențe pe care nu le posedați. O pregătire de inginer atunci când dumneavoastră excelați în dezvoltarea comercială sau rigoarea unui manager atunci când străluciți în marketing… Reunirea unor competențe diferite îmbogățește potențialul de reușită și permite o mai bună repartiție a sarcinilor în funcție de afinități și disponibilități.

Complementaritatea punctelor de vedere diferite

În calitate de antreprenor aveți nevoie de un punct de vedere exterior pentru a evita să vă învârtiți în cerc. Nu puteți găsi mereu cea mai bună idee sau soluție la o problemă, mai ales când aceasta se concretizează într-o investiție. Antreprenorul care reușește crede în ideea sa și în același timp are nevoie de altcineva pentru a pune lucrurile în perspectivă. Procesul decizional devine mai ușor și mai realist atunci când două sau mai multe persoane evaluează în mod obiectiv ideile și își împărtășesc preocupările și comentariile.

Ameliorarea reciprocă a ideilor

Puteți discuta cu el despre ideile dumneavoastră, pe care vă este greu să le evaluați în mod obiectiv. Și viceversa, îi puteți da un feedback referitor la ale sale. Vă ajutați astfel în analiza, critica și dezvoltarea lor, dar și în detectarea anumitor lacune ale proiectului. Vă veți îmbunătăți astfel procesul de elaborare a ideilor, construcția coerentă și pertinentă a planului de afaceri, crescându-vă șansele de reușită.

O rețea decuplată

Rețeaua este un instrument inconturnabil al dezvoltării propriei afaceri. De fiecare dată când stabiliți un contact vă multiplicați ocaziile de a întâlni un altul prin asociere. Puteți profita de rețeaua partenerului dumneavoastră, numeroasele conexiuni vă vor facilita reușita, dezvoltându-vă lista de contacte și multiplicându-vă numărul de clienți, investitori, furnizori și mentori potențiali.

O regularizare a propriilor emoții

În afaceri înfruntați destule provocări care seamănă cu niște roller coaster-e emoționale. Vă puteți ambala pentru un proiect, puteți avea încredere în altul sau puteți fi cuprins de un pesimism paralizant. Partenerul vă ajută să priviți lucrurile mai obiectiv, să așezați ceea ce vi se întâmplă într-o perspectivă și să evitați să fiți perturbat de fluctuațiile emoțiilor.

Pe lângă toate aceste avantaje, un parteneriat poate să comporte un anumit număr de inconveniente care vă pot costa scump, cum ar fi divergențele în materie de etică a muncii, lipsa sa de eficiență, dezacordul privind sensul acțiunii, repartiția contestată a beneficiilor, diferențele de opinie sau incompatibilitatea temperamentelor, repatiția sarcinilor și a responsabilităților, tot atâtea subiecte care fac apel la vigilența dumneavoastră. Deci trebuie să analizați motivul pentru care doriți un partener. Pentru că sunt motive bune sau proaste pentru realizarea unui parteneriat de afaceri. Dar acest aspect îl voi dezvolta într-un viitor articol…

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *