Blog

Blog

Comments (2) - Uncategorized

Cum să reușești să eșuezi

M-am gândit să scriu ceva despre acest subiect încă de când am citit cartea lui Watzlawick – How to Fail Succesfully (Cum să eșuezi cu succes), dar cele câteva rânduri pe care le aștern mai jos nu sunt extrase din carte. Acolo se vorbește foarte mult de siguranța de sine exagerată care duce la eșec. Și nu mă voi referi în mod special la eșecurile din viața profesională, ci la câteva cauze sau atitudini generale care ne împing uneori către asta.

A fi gelos sau invidios.  Ceilalți trebuie să ne motiveze să reușim, chiar dacă ne sunt competitori sau concurenți. Fiecare persoană are o anumită capacitate de reușită. Nu trebuie să pierdem timpul concentrându-ne pe a celorlalți, ci să ne focalizăm pe ceea ce facem noi.

Privirea continuă înapoi. Trebuie să facem față unor momente delicate, să luăm decizii dificile, uneori chiar să eșuăm. Aceste momente dezagreabile nu trebuie să ne oprească. Obstacolele trebuie ocolite și trebuie să continuăm să mergem înainte. Și niciodată să nu privim înapoi.

Găsirea scuzelor. Luăm o decizie greșită, ceva nu merge așa cum am prevăzut, nu trebuie să căutăm scuze ci mai curând cauza problemelor. Dacă ne scuzăm continuu pentru erorile comise, vom continua să le facem pentru că nu am identificat corect sursa problemei. Și este adevărat că se învață din greșeli, dar ele nu trebuie repetate.

A ne opri din învățat. Vârsta, numărul de ani de experiență sau nivelul reușitei nu trebuie să ne împiedice să învățăm. Nimeni nu știe totul. Pentru încurajare îl putem cita pe Socrate – știu că nu știu nimic. Putem continua să învățăm și să ne inspirăm permanent din experiențele și reușitele proprii sau ale celorlalți.

Asocierea cu persoane negativiste. Cei care își caută permanent scuze, se plâng și văd lucrurile permanent în negru sunt de evitat ca niște ciumați sau leproși. Îi cunoașteți. Indiferent ce le spuneți sau indiferent de situație, ei se gândesc la ce e mai rău. Înconjurați-vă de cei care vă împărtășesc valorile și au un comportament similar cu al vostru.

Articole complementare pe care, poate, le-ați ratat:

Secrete simple ale angajaților care reușesc

Cauzele adânci ale leadership-ului de slabă calitate

Angajații buni fac greșeli, iar liderii adevărați le permit să o facă

Comments (2)

  • Eliza E.

    8:53 AM, December 2014

    @Gabriel B, e adevărat. Ca pesimist din natură, a trebuit să exersez zilnic o perioadă pentru a deveni “optimist”.
    Prin urmare, am învăţat că
    a) tiparele de gândire în care ne aflăm pot fi schimbate (mintea poate fi schimbată, reantrenată)
    b) într-adevăr, dacă eşti pesimist (sau depresiv, cum e majoritatea lor) vezi doar negru şi motive pentru care “nu se poate”; dacă încerci să vezi lucrurile bune, mintea se învaţă în timp să caute aceleaşi tipare şi vei tinde să vezi mai degrabă oportunităţile ce erau deja acolo (dar pe care nu le vedeai), şi soluţii la probleme.

    Din păcate majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit sunt prinşi în aceste 5 păcate. Dar de regulă sunt ori produsul unei minţi nelucrate (cred că e natural în societatea în care trăim să tindem spre negativism), ori al depresiei şi devin scuze pentru a nu te ridica.

    “If you’re hungry, surround yourself with people that are greatly fed”. Sau “Consiliul celor 5” – eşti, într-adevăr, media celor cu care îţi petreci cel mai mult timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *