
Clermont-Ferrand și vulcanii
Clermont-Ferrand nu este doar capitala regiunii Auvergne, dar și a rockului, a rugbyului și a scurtmetrajului. Amplasat într-o căldare în mijlocul vulcanilor stinși, este în același timp sediul firmei Michelin. Și datorită acestui fapt are unul dintre puținele aeroporturi din Franța, amplasate lângă orașe relativ mici, care sunt rentabile…
Un punct de atracție specific al orașului îl constituie utilizarea pietrei vulcanice pentru construcția monumentelor, ceea ce îi dă un aspect specific, afumat.
Și mai este ceva. Orașul are două centre istorice, cel din Clermont și cel din Montferrand.

Bazilica romană Notre-Dame-du-Port, complet restaurată, din secolul 13, este înscrisă în patrimoniul UNESCO. Iar catedrala gotică, construită din piatră de Volvic, deși începută în 1248, a fost terminată abia în secolul 19, de către celebrul Violet-le-Duc. Este unul dintre cele trei monumente ale regiunii care a primit trei stele în ghidul verde Michelin. (După cum vedeți, cei de la Michelin nu au fost foarte darnici cu propria lor regiune…)

Și pentru că tot am vorbit de Michelin, aventura acestei multinaționale este retrasată într-o fostă locație industrială a grupului chiar aici din oraș, printr-un punct de atracție pentru toate vârstele. Când am ajuns prima oară în oraș, am rămas uimit de pistele uriașe de testare a pneurilor, care se terminau complet vertical și la o înălțime considerabilă…

Place de Jade, în centrul orașului, îmbină monumentele cu mallurile și marile magazine. Aproape ca la Paris, dar la o scară un pic redusă…

Există și trei muzee care nu trebuie ratate – MARQ, care grupează colecțiile de artă, Henri-Lecoq, unde veți gasi două rare mașini aritmetice inventate de Blaise Pascal, un alt nume important legat de oraș prin naștere, dar și o colecție arheologică deosebit de bogată la muzeul Bargoin.

Ieșind din oraș spre nord ajungem mai întâi la Vulcania, parc european al vulcanismului, care propune emoții unice într-un cadru natural spectaculos. Și continuând ajungem la Puy de Dome, pe vârful căruia găsim un templu dedicat lui Mercur și o panoramă completă a celor 80 de vulcani adormiți. Nici măcar nu este greu de ajuns sus, pentru că există un trenuleț cu cremalieră care ne urcă până acolo. Și dacă drumul cu trenulețul vi s-a părut plictisitor, coborârea o puteți face cu parapanta, iar curenții ascensionali vă vor ajuta. De fapt sunt mulți care fac asta… Sar de sus cu parapanta, aterizează, își împachetează parașuta, apoi sar din nou în trenuleț pentru a ajunge sus și a sări din nou!

Lacul Aydat este un alt loc superb în apropierea orașului unde se desfășoară activități nautice ori unde vă puteți, pur și simplu, plimba prin pădure.

Platoul Gergovia este locul faimoasei bătălii unde galii, sub conducerea lui Vercingetorix, l-au învins pe Iulius Cezar și nu putea lipsi de aici un muzeu.

Dacă vă plac stațiunile termale, nu ocoliți Royat-Chamalières, un loc dedicat relaxării personale…

In sud-vestul orașului, adânc în pădure, se află și prima mănăstire românească din Franța, deschisă la începutul anilor 2000, la Malvialle. Și pentru că de Clermont-Ferrand mă leagă anii de studenție ai Irinei, cu multe amintiri, una dintre ele este dată de drumul până la această mănăstire, în ajunul Bobotezei, pentru a lua apă sfințită…

Iar dacă tot vorbim de apă, să nu cumpărați apă îmbuteliată cât sunteți la Clermont-Ferrand, pentru că la robinet curge apă de Volnic, pe care la supermarket o luați cu bani…
Aici am văzut pentru prima oară, într-o vitrină, rugăciunea auvergnatului (locuitorul din Auvergne) și v-o spun și vouă:
„Mon Dieu, donnez-moi
Du santé pour très longtemps,
De l’amour du temps en temps,
Du travail pas très souvent,
Mais des sous, tout le temps!”
(Doamne, dă-mi sănătate pentru multă vreme, dragoste din când în când, de muncă nu prea des, dar biștari permanent!).
Frumoasă rugăciune, nu-i așa?