Concluziile alegerilor parlamentare
Partidele populiste și suveraniste sunt, de fapt, câștigătoarele alegerilor pentru că sunt singurele care au câștigat procente în parlament față de alegerile trecute. În rest, toate celelalte partide, cu excepția UDMR, care are un bazin electoral stabil, au pierdut.
Electoratul, care a pus botul la toate promisiunile elucubrante ale populiștilor, nu a sancționat PSD pentru corupție și tâmpeniile economice făcute în ultimii doi ani de guvernare. Sigur, Ciolacu nu va ajunge, cel puțin acum, președinte, dar ei erau obișnuiți să nu mai câștige alagerile prezidențiale de la Iliescu încoace. Ba mai mult, cu toată ascensiunea partidelor populiste și suveraniste, socialiștii de caviar rămân cel mai puternic grup de impostori din parlament. Iar singurul mod în care ar putea fi excluși de la o viitoare guvernare ar fi printr-o alianță cu adevărat contra naturii între PNL, USR, AUR și o altă formațiune suveranistă!
În rest ar mai fi posibile două alianțe: PSD, AUR, plus cele două partide populiste mai mici, SOS și POT, sau PSD, PNL, USR, plus eventual UDMR și minoritățile naționale. Rămâne de vazut dacă Ciolacu se va ține de cuvânt în privința refuzului de a se alia cu AUR…
Marii pierzători ai acestor alegeri sunt de fapt PNL și USR. PNL a decontat „deceniul Johannis” și guvernarea alături de PSD în care a aruncat la coș liberalismul și a luptat cot la cot cu socialiștii pentru distrugerea IMM-urilor, iar USR a avut o campanie prost gândită în care au lăsat să li se lipească tot felul de etichete absurde și în care nu au reusit să scoată în evidență, ori poate nici nu s-a dorit acest lucru de către noua conducere, faptul că toate autostrăzile inaugurate cu mare fast de PSD-iști anul ăsta au fost pornite pe vremea când ministru al transporturilor era Drulă. Și nici nu au insistat pe lucrurile bune pe care intenționa să le facă Stelian Ion în justiție, în urma cărora dulapul, care mai stă o săptămână la Cotroceni înainte de a se muta într-un alt palat, s-a simțit amenințat și a decis scoaterea lor de la guvernare.
Și în nicio configurație nu putem spera cu adevărat ca guvernul emanat dintr-o asemenea coaliție să ia măsurile economice corecte: să scadă cheltuielile de funcționare ale statului, să oprească robinetul care generează în permanență noi pensionari speciali, să reducă nu să mărească taxele pe economie, să ne împingă să devenim un popor educat care nu se mai lasă înșelat de demagogi. Și probabil ar mai fi multe de adăugat, dar vă las vouă, cititorilor mei, această plăcere…
Iar singura garanție că ar mai putea fi deviați cumva spre a face ceea ce trebuie ar fi președintele țării!
Ne așteaptă însă încă o duminică de foc, în care trebuie să împiedicăm transformarea Palatului prezidențial într-un sanatoriu de boli mintale pentru mitomani!
Cu toate greșelile și lipsurile ei, doamna Lasconi rămâne singura alternativă viabilă pentru viitorul mandat prezidențial! A lucrat în mediul privat, iar postul de primar la Câmpulung l-a câștigat de două ori prin alegeri. Nu a primit ca alții niște sinecuri super-bine plătite de la bugetul statului…
Contracandidatul ei, dincolo de declarațiile sale aberante și populiste, care ar trebui să prindă doar la România needucată, nici măcar nu mai are un CV după ce îi extragem din el sinecurile politico-securistice. Și totuși a reușit să hipnotizeze o mulțime de oameni să-l susțină și să-l voteze în primul tur. Să sperăm că s-au trezit din hipnoză și nu vor repeta această tâmpenie duminica viitoare… Să greșești este omenesc, dar perpetuarea greșelilor este diabolică!